aA
Žinomas operos solistas Virgilijus Noreika, vos prieš tris mėnesius sulaukęs pensinio amžiaus, šiandien pasiprašė atleidžiamas iš Muzikos akademijos. Pasikeitus pensijų mokėjimo tvarkai jam nuostolinga mokyti Lietuvos studentus. Lietuvos operos pasididžiavimu vadintas V.Noreika priverstas palikti Muzikos akademijos studentus.
Virgilijus Noreika
Virgilijus Noreika
© ELTA
  • Nuostolis
  • Vagystė

    Šiandien operos solistas, profesorius V.Noreika ketina oficialiai kreiptis į Muzikos akademijos rektorių, prašydamas jau pačią pirmą 2001 metų dieną atleisti jį iš dėstytojo pareigų.

    Atsisakyti darbo dar kupiną jėgų operos solistą privertė Seimo praėjusią savaitę patvirtinta nauja valstybinių senatvės pensijų mokėjimo tvarka dirbantiems pensininkams.

    Nuostolis

    Rugsėjo pabaigoje atšventęs 65 metų jubiliejų ir formalų išėjimą į pensiją V.Noreika LŽ tvirtino esąs priverstas palikti savo studentus. Pasak profesoriaus, jam darosi nuostolinga dalyti sukauptą patirtį Muzikos akademijos studentams, mat už dėstymą šioje aukštojoje mokykloje V.Noreikai mokamas simbolinis atlyginimas.

    Tačiau pagal Pensijų įstatymo pataisas, įsigaliosiančias nuo Naujųjų metų, dirbdamas Muzikos akademijoje V.Noreika geriausiu atveju gali gauti 218 litų dydžio pensiją.

    Be senatvės pensijos, solistui V.Noreikai šiuo metu mokami honorarai už dalyvavimą atskiruose koncertuose ar vaidinimuose. Kadangi kūrybinis honoraras nėra apmokestinamas "Sodros" mokesčiais, jį gaunančiam asmeniui netaikomas pensijos mokėjimo apribojimas.

    "Tačiau man kyla įspūdis, kad tik vienas Dievas žino, kaip ten toliau viskas klostysis", - sakė LŽ V.Noreika, prisipažindamas bijąs netekti ir šių pajamų.

    Vagystė

    Žymusis operos solistas LŽ tvirtino nesuprantąs Vyriausybės ir Seimo priimamų sprendimų logikos.

    "Visą gyvenimą sąžiningai dirbau, mokėjau didžiulius mokesčius ir išlaikiau kitus pensininkus, todėl tai, ką dabar turiu gauti kaip pensiją, yra mano, - aiškino V.Noreika. - Niekas į tuos pinigus neturėtų kėsintis. Tai, kas su pensininkais dabar daroma, yra oficiali vagystė, valstybinis reketas".

    V.Noreika įsitikinęs, jog dirbančių pensininkų skriaudimo problema - ne vien jo asmeninė bėda. "Jaučiuosi ramiau, nes apie mane kalbama kaip ir apie Donatą Banionį, - sakė jis LŽ. - Tačiau visiškai nekalbama apie Lietuvos mokslininkus, profesūrą, architektus ir kitus, kuriais niekas nepasirūpins".

    Pasak V.Noreikos, naujoji Seimo dauguma ir Vyriausybė, įvesdamos naują pensijų mokėjimo dirbantiems žmonėms tvarką, akivaizdžiai pažeidė Konstituciją, garantuojančią piliečiams teisę į darbą.

    Operos solistas LŽ prisipažino, kad jam bendraujant su kolegomis kyla diskusijų dėl valdžios žmonių dvasinės sveikatos.

    "Kartais pamanau, jog sprendžiant pensijų klausimą kažkas kažką padarė būdamas nelabai blaivus", - pabrėžė žymus operos solistas.

    Įvertink šį straipsnį
    Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
    (0 žmonių įvertino)
    0