aA
Būsimų Europos Sąjungos (ES) narių gyventojai yra mažiau patenkinti savo gyvenimo kokybe nei žmonės Vakaruose, tačiau tiek senoji, tiek naujoji Europa turi tas pačias pagrindines vertybes, pranešė Europos Komisija.
Vėliava
Vėliava
© ELTA
"Pasitenkinimas gyvenimo kokybe būsimose ES narėse yra mažesnis", - teigiama Komisijos pranešime, kuriame pabrėžiama, kad tik apie 60 proc. būsimų narių gyventojų jaučiasi "visiškai patenkinti" savo gyvenimu, tuo tarpu Vakaruose taip manančių žmonių yra 90 proc.

Rytų europiečiai yra neturtingesni nei Vakarų gyventojai. Vidutinės namų ūkio pajamos tokiose valstybėse kaip Danija ir Liuksemburgas yra 10 kartų didesnės nei Latvijoje ar Lietuvoje.

Nepaisant labai skirtingų gyvenimo sąlygų, naujoji ir senoji Europa vienodai mano, kad pajamos, sveikata ir šeima yra pagrindiniai kokybiško gyvenimo rodikliai.

"Visoje Europoje pagrindiniu gero gyvenimo rodikliu yra laikoma gera darbo vieta, o kova su nedarbu, daugumos manymu, turėtų būti pagrindinė priemonė norint pagerinti ekonomines ir socialines šeimos gyvenimo sąlygas", - teigiama Komisijos pranešime.

Dauguma europiečių tiek dabartinėse, tiek būsimose ES narėse mano, kad darbas suteikia ne tik pajamų, bet ir socialinių kontaktų, savigarbą ir geresnę gyvenimo kokybę.

Tačiau tie asmenys, kurie dirbo viršvalandžius arba ėjo įtemptas, daug psichologinės ir fizinės ištvermės reikalaujančias pareigas buvo mažiau patenkinti gyvenimo kokybe.

Pranešime teigiama, kad alkoholizmas, kaip veiksnys, sukeliantis skurdą, buvo minimas dažniau Rytų Valstybėse, tuo tarpu Vakarų Europos gyventojai pagrindine skurdo priežastimi minėjo narkotikus.

Ataskaitos rezultatai yra pagrįsti "Eurobarometer" praėjusiais mėnesiais atliktų septynių nuomonės apklausų duomenimis. Pranešimas buvo sudarytas kartu su Europos fondu, skirtu gyvenimo ir darbo sąlygų gerinimui.

Gegužės 1 dieną prie Europos Sąjungos prisijungs šios 10 naujų narių: Lietuva, Latvija, Estija, Čekija, Vengrija, Lenkija, Slovakija, Slovėnija, Malta ir Kipras.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Ant ledo – kraujo klanai, butelių šukės ir įsilinksminęs Jasikevičius: penki ritulininkų nuotykiai Lietuvoje

Pasų neturėję ir dėl to diskvalifikuoti konkurentai, dujų nuotėkis per varžybas, žiūrovus...

10 metų pakeltose lysvėse daržininkaujanti Renata Ničajienė pasakė, ką jose auginti, o ko ne

Į svetimą daržą paspoksoti mėgstantys internautai sutiks – Renatos Ničajienės pakeltos...

Tokio savaitgalio laukėme jau seniai: viena diena bus ypač vasariška

Šiandien mūsų šalies orus lems aukšto slėgio sūkurio vakarinė dalis.

Motiejūno vedama „Monaco“ dramatiškai parklupdė Šaro „Fenerbahče“ (2)

„Monaco“ su Donatu Motiejūnu dramatiškai atsitiesė Eurolygos ketvirtfinalio serijoje. Pirmame...

Fausta Marija Leščiauskaitė. Rytinė kava iš Kalabybiškio miesto savivaldybės puodelio, garbės raštai ir 100 tūkstančių šokoladui Seime (8)

„Mes čia jums tokią dovanėlę turime”, – išgirstu žodžius, kurie sukelia dejavu jausmą....

Radinys Argentinoje nustebino paleontologus: tai – čakizauras, iki šiol neregėtas unikalios anatomijos padaras

Argentinos paleontologai skelbia atradę naują vidutinio dydžio žolėdį dinozaurą – šie...