aA
„Tvarkos ir teisingumo“ pirmininkas bei nušalintasis prezidentas Rolandas Paksas vadovaujasi legendinio Prūsijos kanclerio Otto von Bismarcko Realpolitik koncepcija, pagal kurią didžiausią reikšmę politikoje vaidina jėga, galia bei interesai. „O. von Bismarcko Realpolitik egzistuoja, galios politika egzistuoja“, – sakė R. Paksas. Dėl šios priežasties apie koalicijas su kitomis partijomis R. Paksas žada kalbėti tik po rinkimų, mat tuomet paaiškės rinkėjų valia.
Rolandas Paksas
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)
Bet preliminariais duomenimis draugauti politikas nenorėtų su konservatoriais-krikdemais, socialdemokratus „tvarkiečių“ lyderis vertina kritiškai, Arūno Valinsko partija, pasak R. Pakso, pati nubrėžė priešišką ribą, tuo tarpu valstiečiai liaudininkai su Kazimira Prunskiene priešaky jam būtų priimtini, tačiau yra viena problema – K. Prunskienės ambicijos būti prezidente.

„Jeigu mes suderinsim programines nuostatas, aš neatmesčiau to dalyko, kad sudarytume koaliciją. Kitas dalykas, gal Kazimira negalėtų peržengti savo ambicijos būti prezidente“, - ketvirtadienį DELFI konferencijoje sakė R. Paksas, kuris bent kelis kartus patikino, jog tikrai dar kartą taps valstybės vadovu, o įgyvendinęs savo planus leisis skraidyti po pasaulį.

Sieks tapti prezidentu, nors KT sprendimas to neleidžia

Nušalintasis prezidentas tiek anksčiau, tiek DELFI konferencijoje ne kartą sakė, jog būtinai dar kartą sieks tapti valstybės vadovu, nepaisant fakto, kad Konstitucinio Teismo sprendimu jam draudžiama užimti bet kokias pareigas, kurias pradedant eiti reikia prisiekti Lietuvos valstybei.

Šis draudimas R. Paksui galioja iki gyvos galvos, o Konstitucija nurodo, jog išrinktas prezidentas prieš pradėdamas eiti pareigas „dalyvaujant Tautos atstovams - Seimo nariams, prisiekia Tautai būti ištikimas Lietuvos Respublikai ir Konstitucijai, sąžiningai eiti savo pareigas ir būti visiems lygiai teisingas“.

„Prieš 5 metus situacija buvo tokia, kad antikonstitucinio perversmo dalyviai man buvo iškėlę 15-16 kaltinimų. Šiandien liko 1 - dėl pilietybės. Buvę prezidentai tokiu pat būdu pilietybių suteikė netoli tūkstančio. Partija, kuri pagal mūsų oponentų galvoseną, turėjo būti palaidota, dabar galės formuoti valdžią. Šiandien jeigu man „uždėtas“ stogas dėl dalyvavimo rinkimuose, tai ryt jis gali būti nuimtas, o poryt - dalyvausiu rinkimuose ir atstatysiu teisingumą“, - apie savo perspektyvas svarstė politikas.

R. Paksas leidžia suprasti, kad iš dalies viltis deda į Strasbūro Europos Žmogaus Teisių Teisme (EŽTT) atsidūrusią jo bylą, tačiau viso savo planuojamo grįžimo scenarijaus nekomentuoja, tik piktinasi, jog jo oponentai deda visas pastangas kuo ilgiau užtempti bylą – tai yra po 2009 m. įvyksiančių prezidento rinkimų.

„Strasbūre bylos vidurkis yra maždaug 5 m., šis terminas mano atveju jau yra praėjęs. Savotiškas dalykas, kad vieną dieną ateina raštas, kad bus prioriteto tvarka byla svarstoma, paskui po tuo pačiu parašu ateina, kad nebus prioriteto. Aš manau, kad lobistai iš Lietuvos veikia Strasbūre ir stengiasi, kad bylą būtų svarstoma po prezidento rinkimų“, - neabejoja politikas.

Koalicijų pasjanse – K.Prunskienės ambicijų trukdis

Kalbėdamas apie galimas koalicijas po rinkimų, „Tvarkos ir teisingumo“ lyderis sakė, kad kalbasi su visomis partijomis ir neklijuoja etikečių nei vienai politinei jėgai. Tačiau, jeigu būtų leidžiama rinktis, R. Paksas nedirbtų su Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionimis demokratais (TS-LKD) bei socialdemokratais, mat jie yra atsakingi už dabartinę situaciją šalyje.

A. Valinsko Tautos prisikėlimo partija (TPP), pasak „tvarkiečių“ lyderio, pati nubrėžė savo partiją, mat aiškiai pasakė, kad su „Tvarka ir teisingumu“ koalicijos sudaryti nenorėtų. Darbo partija R. Paksui atrodo nebaisi, valstiečių liaudininkų politikas taip pat nesibaido.

Tik vienas trukdis – valstiečių liaudininkų lyderės K. Prunskienės ambicijos tapti prezidente, mat dėl valstybės vadovo kėdės grumsis R. Paksas. Politikas, be kita ko, nepraleido progos įkąsti valstiečių liaudininkų pirmininkei tarp komplimentų įterpdamas nuomonę, kad žemės ūkio ministrės poste jai sekasi nekaip.

„Vertinu ją kaip protingą ministrę, ilgalaikę politikę, tiesa, sunkiau jai sekasi žemės ūkio ministro poste. Kiek važinėjau, susitikinėjau su ūkininkais, nėra nieko, kas būtų patenkintas jos darbu. Bet aš manau, kad ji dar bus mūsų politikoje ilgai“, - sakė R. Paksas.

Nerengtų apkaltos V.Adamkui

„Tvarkos ir teisingumo“ lyderis, klausiamas apie galimybę surengti apkaltą prezidentui Valdui Adamkui už tai, kad šis Lietuvos pilietybę suteikė prieštaringai vertinamam Rusijos piliečiui Mansurui Sadekovui, sakė, jog „tvarkiečiai“ naujame Seime tokiais dalykais neužsiiminėsią.

„Aš įsivaizduoju - apkalta prezidentui yra tiek išskirtinis atvejis, kad turi būti padarytas tikrai didžiulis nusikaltimas, todėl negalima žaisti valstybių, prezidentų likimais. Mes tokiais dalykais tikrai neužsiimsim, jeigu kalbėsim tik apie pilietybės suteikimą“, - sakė R. Paksas.

Tuo tarpu „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos narys Petras Gražulis šių metų balandį siūlė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui (NSGK) ištirti, ar prezidentas V. Adamkus, 2003 m. išimties tvarka suteikęs Lietuvos pilietybę Rusijos piliečiui M. Sadekovui, nenusižengė teisės aktams ir ar nepasielgė taip, siekdamas padengti po pralaimėtų prezidento rinkimų susidariusias skolas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0