aA
Viešbutyje “Grotthuss” esantis restoranas “La Pergola” šių metų Kalėdas siūlo sutikti su vokiškais kepiniais. „Vokietijoje itin ryškios Kalėdų ir Kalėdų laukimo tradicijos. Jos labai stipriai siejasi su naminiais kepiniais: Kalėdiniais pyragais, sausainiais, meduoliais“, - teigia restorano „La Pergola“ vyriausioji virėja Halina Višnevskaja.
Kalėdinis stalas
Kalėdinis stalas
© DELFI
Pasak vokiškas tradicijas palaikančio viešbučio administratorės Redos Vaskelienės, Kalėdų sezonas Vokietijoje prasideda likus keturioms savaitėms iki Kalėdų, pirmąją Advento dieną. „Tai rimties ir susikaupimo metas. Skamba bažnytinė kalėdinė muzika, dainuoja vaikų chorai. Kiekvieno miestelio centre įsikuria Weinachtmarkt – kalėdinė mugė, pagrindinė gyventojų susibūrimo vieta Advento metu. Jos dalyviai – įvairių draugijų, klubų (net Rotary ir Lions) nariai prekiauja karštu raudonu vynu, namie keptais sausainiais, vyksta vaidinimai“.

Vokiškuose namuose pirmąjį Advento sekmadienį svarbiausio kambario viduryje dedamas Advento vainikas su keturiomis žvakėmis. Vakare šeima susirenka aplink vainiką ir vienam iš vaikų leidžiama uždegti pirmąją žvakę. Kiekvieną sekmadienį uždegama viena žvake daugiau, kol pagaliau dega visos keturios žvakės. Mėgstamiausia vaikų diena – gruodžio 6-oji, Šv. Nickolaus diena, kai vaikams dovanojami krepšeliai su skanumynais – sausainėliais, saldainiais, o vaikas turi atsiskaityti už savo gerą ar blogą elgesį per visus praėjusius metus.

Taip pat Vokietijoje labai populiarios prakartėlės, statomos prie namų, gražioje aplinkoje. Jose laikomi net ir gyvi avinėliai.

Advento metu vokiečiai geria karštą raudoną vyną, vaišinasi Maronen – keptais valgomais kaštonais, imbieriniais meduoliais, sausainiais, kepa Weinacht Stollen – vaisių pyragą su romu ir marcipanais.

Pasak restorano „La Pergola“ virėjos, Vokietijoje nuo seno įprasta viso Advento laikotarpiu gaminti ypatingus kalėdinius kepinius. Tai ir kvapnus pudingas, ir pyragai su romo ar amareto įdaru, ir linksmi imbieriniai žmogeliukai, ir drėgnas imbierinis pyragas. Ypač populiarūs per visą Adventą kepami sausainėliai plaetzchen: su imbieru, su kardamonu, su marcipanais, riešutiniai, glaistyti įvairiais glaistais, puošti blizgučiais ir barstukais“.

„Niekur kitur imbieras nebuvo taip vertinamas kaip Vokietijoje, iš to kilo daugybė iki šiol gyvuojančių tradicijų. Iš tamsios imbierinės tešlos galima kepti papuošalus Kalėdinei eglutei, širdeles ar dar kitokias jūsų šeimoje mėgstamas figūrėles. Vokietijoje mėgstami imbieriniai meduoliai, iškepti ir papuošti kaip dailūs namukai“, - teigia H. Višnevskaja.

„La Pergola“ receptai:

Imbieriniai namukai:

"La Pergola" imbieriniai sausainukai
© DELFI

225g miltų, dar truputis pabarstyti žiupsnis druskos;
1 arbat. š. kepimo miltelių;
2 arbat. š. malto imbiero;
½ arbat. š. malto cinamono;
125g. nesūdyto kambario temp. sviesto, supjaustyto mažais gabaliukais;
100g smulkaus cukraus;
2 valg. š. tamsaus sirupo;
1 nedidelis kiaušinis.

Puošybai:

50 g cukraus pudros;
maždaug 2 arbat. š. vandens arba citrinų sulčių;
2-3 lašai valgomųjų dažų (nebūtinai);
šokolado barstukų ir saldainukų (nebūtinai).

Į dubenį per sietelį suberkite miltus, druską, kepimo miltelius, imbierą, cinamoną. Taip reikės daryti minkant ne vien šitą tešlą. Pirštų galais įtrinkite sviestą, kad tešla pasidarytų panaši į trupinius. Suberkite cukrų, įpilkite tamsaus sirupo ir gerai išmaišykite. Įmuškite kiaušinį, kad tešla gerai suliptų.

1. Miltais pabarstykite lentelę, išverskite ant jos imbierinę tešlą ir gerai rankomis išminkykite, kad pasidarytų vientisa. Suformavę tešlos rutulį, įkiškite į polietileninį maišelį ir maždaug pusvalandžiui įdėkite į šaldytuvą.

2. Kol tešla šąla, pasidarykite namelio trafaretą. Ant balto kieto kartono nubraižykite 20x10 cm dydžio stačiakampį ir jį iškirpkite. Pamatuokite ir pažymėkite, kur vienos iš trumpųjų kraštinių vidurys. Pamatuokite ir pažymėkite po 7.5 cm nuo viršaus ilgosios kraštinės. Šiuos taškus sujunkite su viršutinės kraštinės viduriu. Nukirpkite pagal šias linijas ir turėsite stogą.

3. Išimkite tešlą. Lentelę dar pabarstykite miltais ir tešlą iškočiokite į 3 mm storio lakštą. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.

4. Uždėkite ant tešlos trafaretą ir peilio galu išpjaukite namukus.

5. Atsargiai mentele pakelkite namukus ir sudėkite į skardą atokiau vienas nuo kito.

6. Kepamosiomis formelėmis iš likusios tešlos išspauskite žvaigždučių, širdelių, etc. Suimkite tešlos likučius, suspauskite į gniužulą ir pabarstę lentelę miltais vėl iškočiokite tokio pat storio lakštą. Iešmu kiekvienos figūrėlės viršuje padarykite skylutę.sudėkite figūrėles ant skardos.

7. Imbierinius tešlainius kepkite 12-15 min. Traukite kai skaisčiai paruduos, žiūrėkite, kad nepatamsėtų kraštai. Ištraukite skardą iš orkaitės ir palikite ataušti.

8. Mentele figūrėles perkelkite ant švarios lentelės.

9. Į dubenėlį per sietelį suberkite cukraus pudrą. Įpilkite tiek vandens arba citrinų sulčių, kad išmaišius pasidarytų standi masė. Jei norite dėti valgomųjų dažų, padalykite masę į 2 –3 dalis ir įlašinkite po lašą dažų. Gerai išmaišykite, kad nusidažytų vienodai.

10. Į konditerinį maišelį įstatykite paprastą snapelį, įkrėskite glajaus ir ant namukų išvedžiokite detales.

11. Šokoladinius ar kitokius barstukus priklijuokite trupučiu glajaus.

12. Įstatykite žvaigždutės formos snapelį ir nutaškuokite glajumi žvaigždeles, širdeles ir etc. kai glajus sukietės, įverkite kaspinėlius, kad būtų galima kabinti ant eglutės.

Kalėdų pyragas

"La Pergola" kalėdiniai pyragai
© DELFI

130 ml šilto pieno,
35 g. cukraus,
1 gabalėlis šviežių mielių (40 g),
450 g miltų (būtinai persijoti) ,
5 tryniai,
135 g sviesto (kambario temperatūros, gabalėliais) ,
druskos,
80 g razinų,
70 g skrudintų migdolų lapelių,
50 g citronato (smulkiai kapoto) ,
50 g oranžado (smulkiai kapoto) ,
pusės citrinos žievelė,
1 arb. š. vanilinio cukraus,
1 arb. š. kvapniųjų pipirų,
100 g skysto sviesto aptepti,
100 g cukraus pudros.

1. Pieną su cukrumi, sutrupintomis mielėmis ir 5 šaukštais miltų sumaišyti, apdengti folija ir leisti 20 min pakilti šiltoje vietoje.

2. Sudėti likusius miltus ir trynius ir suminkyti tešlą. Įminkyti sviestą ir įberti žiupsnelį druskos. Tešlą uždengti ir leisti kilti apie 2 val., kol padvigubės. Razinas užmerkti rome.

3. Išmirkytas razinas, migdolus, citronadą ir oranžadą, citrinos žievelę ir vanilinį cukrų įmaišyti į tešlą mediniu šaukštu.

4. Tešlą ant miltuoto paviršiaus rankomis suminkyti, palikti „pailsėti“ ir suformuoti pyragą. Dėti į sviestuotą ir miltuotą skardą ir palikti 30 min.

5. Kepti 60 min., 170 laipsnių temperatūroje. Žiūrėti, kad nesudegtų viršus.

6. Išimti, tepti teptuku skystą sviestą. Prieš patiekiant apibarstyti cukraus pudra ir kvapniaisiais pipirais.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Motiejūno vedama „Monaco“ dramatiškai parklupdė Šaro „Fenerbahče“

„Monaco“ su Donatu Motiejūnu dramatiškai atsitiesė Eurolygos ketvirtfinalio serijoje. Pirmame...

Fausta Marija Leščiauskaitė. Rytinė kava iš Kalabybiškio miesto savivaldybės puodelio, garbės raštai ir 100 tūkstančių šokoladui Seime (7)

„Mes čia jums tokią dovanėlę turime”, – išgirstu žodžius, kurie sukelia dejavu jausmą....

Radinys Argentinoje nustebino paleontologus: tai – čakizauras, iki šiol neregėtas unikalios anatomijos padaras

Argentinos paleontologai skelbia atradę naują vidutinio dydžio žolėdį dinozaurą – šie...

Paaiškėjo, kur ir kada bus galima atsisveikinti su netikėtai žuvusiu bosistu Pauliumi Jaskūnu (1)

Po žinios apie ketvirtadienį tragiškai žuvusį bosistą Paulių Jaskūną prabilo ir vyro...

Stilingi vilniečiai – naujausios kolekcijos pristatymo vakarėlyje

Nors oras už lango neprimena pavasario, madingiausiose šalies drabužių parduotuvėse šiltojo...