aA
Partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas europarlamentaras Rolandas Paksas prašo Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) atnaujinti bylą dėl jo kandidatavimo prezidento rinkimuose.
R. Paksas prašo panaikinti VRK sprendimą ir išduoti jam rinkėjų parašų rinkimo lapus
© Asmeninio archyvo nuotr.

Savo prašymą R.Paksas grindžia naujomis aplinkybėmis - Jungtinių Tautų Žmogaus teisių komiteto sprendimu, jog drausdama kandidatuoti iki gyvos galvos Lietuva pažeidė jo politines teises. Politiko skundą išnagrinėjęs komitetas paragino Lietuvą panaikinti draudimą visą gyvenimą kandidatuoti į prezidentus, užimti premjero ir ministro pareigas.

Kaip praneša partija „Tvarka ir teisingumas“, R.Pakso advokatas LVAT įteikė prašymą dėl proceso atnaujinimo administracinėje byloje, kurioje buvo skundžiamas Vyriausiosios rinkimų komisijos sprendimas neregistruoti „tvarkiečių“ vadovo pretendentu būti kandidatu prezidento rinkimuose.

Pareiškime prašoma panaikinti VRK sprendimą ir įpareigoti išduoti rinkėjų parašų rinkimo lapus bei pratęsti parašų rinkimo terminą skaičiuojant jį nuo atitinkamų lapų išdavimo dienos.

R.Paksas 2004 metų balandį per apkaltos procedūrą buvo pašalintas iš prezidento pareigų. Konstitucinis Teismas pripažino, kad jis sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją, kai išimties tvarka savo finansiniam rėmėjui Jurijui Borisovui suteikė Lietuvos pilietybę. Tų pačių metų gegužę parlamentas priėmė rinkimų įstatymų pataisą su nuostata, kad sulaužęs konstitucinę priesaiką asmuo daugiau niekada negali eiti pareigų, susijusių su šios priesaikos davimu.

Europos Žmogaus Teisių Teismas yra konstatavęs, kad dabartinis draudimas iki gyvos galvos dalyvauti Seimo rinkimuose iš prezidento pareigų atstatydintam R. Paksui yra neproporcingas.

Prezidento rinkimai vyks gegužės 11 dieną.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Grigonio ekipos atsakas: galingu spurtu patiesė be lyderio rungtyniavusį „Maccabi“ Lietuvis rezultatyvumu nepasižymėjo

Mariaus Grigonio atstovaujamas Atėnų „Panathinaikos“ atsitiesė po nesėkmės pirmosiose...

Sedekerskio sezonas Eurolygoje pakibo ant plauko: „Baskonia“ vėl pralaimėjo Madride Lietuvis išsiskyrė universaliu žaidimu

Vitorijos „Baskonia“ su Tadu Sedekerskiu atsidūrė ties prarajos riba Eurolygos atkrintamosiose....

Nauja „Messenger“ funkcija jau prieinama ir Lietuvoje: naudotojai skundėsi ne vienerius metus (1)

„ Facebook Messenger“ naudotojai pagaliau buvo išgirsti – programėlės kūrėja „Meta“...