aA
Visai neseniai Lietuvos sporto universiteto mokslininkai atliko tyrimus, kurių išvados iš tikrųjų kelia didelį nerimą. Lyginant 1992, 2002 ir 2012 m. rodiklius mokslininkai pastebėjo, kad Lietuvos mokyklose mokinių svoris padidėjo kone dvigubai, pablogėjo lankstumas, prastėjo širdies ir kvėpavimo sistemų veikla.
Renatas Mizeras
Renatas Mizeras
© Asmeninio archyvo nuotr.

Taip pat mokslininkai pradėjo garsiai kalbėti, kad sveikų mokinių mokyklose liko tik apie 40 proc. Savo kraityje Lietuva turėdama tokius rezultatus, pagal jaunimo mirtingumą yra tarp lyderių Europos sąjungoje.

Situacija keista ir paradoksali

Giriamės, kad geriame švariausią vandenį, kvėpuojame gryniausių oru, susiduriame su labai mažai gyvūnų, kurie geba platinti ligas, didžiuojamės sukauptu stipriu genofondu iš LDK laikų, jodo atsargų pasipildome prie Baltijos jūros, gebame išsiauginti pesticidais neužteršto maisto, ir t.t. o daugiau negu pusė mūsų vaikų serga?

Kodėl?

Nustojome judėti ir būti gryname ore. Tik gimus naujagimiui, tėvai iš didelės meilės jį pradeda auginti "šiltnamio sąlygomis". Vėliau darželiuose reikalavimai keliami tokie pat, o kartais netgi dar didesni. Ir neduok tu D... vaikas susimuš, sušlaps, išsipurvins ir iš kart spaudoje pasirodo straipsnis, kaip nepatenkinta mama pasibaisėjo darželio auklėtoja, meru, prezidente ir visu pasauliu.

Pasekmės

Jau iš darželių į mokyklas vaikai ateina neužsigrūdinę, su silpnai išvystytu raumenynu, menku imunitetu, padidintu nervingumu ir kitomis ligomis, todėl nenuostabu, kad tokie vaikai vengia kūno kultūros pamokų, o ir tėvai jiems, su kai kurių gydytojų pagalba, padeda gauti atleidimo lapelį galvodami, kad tai padės jų vaikui normaliai vystytis ir augti. Todėl nėra ko stebėtis, kad mokyklos suoluose matome kifozės, lordozės, skoliozės, astmos ir regėjimų sutrikimų kankinamus vaikus. Darželio laikotarpiu apleistas vaikų fizinis aktyvumas, bus jaučiamas visą gyvenimą.

Ar Vilnius suspėjo į nuvažiuojantį traukinį?

Vilniaus meras A. Zuokas su koalicijos partneriais, kadencijos pradžioje, pastebėjo šią problemą ir ėmėsi ją spręsti iš esmės.

Šios kadencijos metu buvo intensyviai atnaujinamos lauko vaikų žaidimo aikštelės, projektuojant naujus darželius didelis dėmesys atkreiptas į galimybę darželiuose kuo daugiau laiko vaikams praleisti gryname ore, dideliu intensyvumu tvarkomi miesto parkai ir žaliosios erdvės, juose įrengiant specialias žaidimo aikšteles vaikams. Savivaldybės įmonė VšĮ Sveikas miestas vadovaujama Manto Paulausko pradėjo organizuoti susitikimus su miesto darželiais, kurių metu auklėtojos buvo apmokomos šiaurietiško ėjimo pagrindų ir parengtos specialios sveikatos programos „Sveikatos takučiu“, mieste imta organizuoti renginiai orientuoti į šeimas „Vasario mėn. sportuok nemokamai“, „Sekmadienio - sporto dienos“ Gedimino prospekte.

Nors per šią kadenciją miesto valdžia padarė tikrai nemažai gelbstint vilniečių vaikus, tačiau situacija vaikų sveikatingumo rodikliuose išlieka dar labai sudėtinga.

Ką reikėtų daryti toliau?

Reikėtų tęsti šios kadencijos Vilniaus valdžios pradėtus užmojus darželiuose papildant juos naujais projektais:

* Sporto inventorius: trikrepšis, koordinacijai lavinti takeliai, vartai su skylėmis į kurias vaikai turėtų pataikyti kamuoliu atsiradimas turėtų skatinti vaikus aktyviai sportuoti darželyje ir pajusti judėjimo džiaugsmą.

* Tinkama apranga: Termo striukes ir kelnes privalėtų turėti visi darželių vaikai. Šio tipo aprangos puikiai pasiteisino Norvegijoje, Švedijoje. Lyjant lietui ir pučiant žvarbiam vėjui su tokio tipo aprangomis vaikai jaučiasi komfortiškai ir išvengia susirgimų. Savivaldybė galėtų subsidijuoti tokio tipo aprangų įsigijimą.

* Rytinės mankštos ir himnas: rytinės mankštos ir himnas su vėliavos pakėlimu turi būti privalomas darželiuose. Nuo mažų dienų privalome formuoti patriotiškus ir sveiką gyvenseną skatinančius įpročius.

* Išrinkti valdžią, kuriai rūpi mūsų vaikų sveikata.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Karas Ukrainoje. Zelenskis pasmerkė Rusijos atakas prieš dujų infrastruktūrą

JAV Karo studijų instituto (ISW) teigimu, artimiausiomis savaitėmis, Ukrainai laukiant, kol į...

ISW: artimiausiais mėnesiais Ukraina stabilizuos fronto linijas, Rusija šią vasarą ir toliau naudosis mase

Artimiausiomis savaitėmis, Ukrainai laukiant JAV saugumo pagalbos fronte, Rusijos pajėgos...

Staiga pasikeitęs kredito reitingas sukėlė klausimų: skolas grąžino, tačiau situacija pablogėjo (6)

Ilgą laiką puikus buvęs kredito reitingas staiga pasikeitė, pasakoja vilnietis Mindaugas. Pasak...

Maxas spaudžia maksimaliai, bet Schumio rekordai laikosi: ar dar ilgai?

Šiais laikais rasti intrigą arba net jos užuominų „Formulės-1“ čempionate nėra paprasta –...

Donatui Motiejūnui – išskirtinis palaikymas iš mylimosios Brigitos: įvaizdyje paslėpė svarbią detalę

Pergales su Monako „AS Monaco“ skinantį lietuvių krepšininką Donatą Motiejūną nuolat...

Itin sudėtinga avių gelbėjimo operacija baigta: 47 išgelbėtos, 3 – nuskendo

Kėdainių ir Kauno ugniagesiai baigė vieną sudėtingiausių gyvūnų gelbėjimo operacijų....