aA
Šalies vadovo rinkimai Lietuvoje rengiami jau šeštą kartą. Pirmajame ture dėl prezidento posto rungėsi 7 kandidatai, dabar rinkėjai renkasi vieną iš dviejų daugiausiai balsų surinkusių politikų.
Prezidento rinkimai
© DELFI / Tomas Vinickas

Iš ankstesnių penkerių rinkimų tik vieni vyko anksčiau numatyto termino – 2004 m., po Rolando Pakso apkaltos. Pirmuosius prezidento rinkimus 1993 m. laimėjo socialdemokratų patriarchas Algirdas Brazauskas, antruosiuose 1997 m. triumfavo Amerikos lietuvis Valdas Adamkus, trečiuosiuse 2002 m. – trumpiausiai prezidento kėdėje išsilaikęs R. Paksas. 2004 m. prie valstybės vairo grįžo V. Adamkus, o 2009 m. rinkimus laimėjo dabartinė šalies vadovė Dalia Grybauskaitė.

Kada vyks rinkimai?

Pirmasis rinkimų turas įvyko gegužės 11 d., sekmadienį. Antrasis turas rengiamas gegužės 25 d., kartu su rinkimais į Europos Parlamentą.

Kas kandidatuoja?

Visus barjerus – nuo registravimosi pretendentu iki reikalingų 20 tūkst. parašų surinkimo – įveikė 7 politikai: perrinkimo siekianti D. Grybauskaitė, socialdemokratų kandidatas Zigmantas Balčytis, „darbietis“, po R. Pakso apkaltos prezidento pareigas laikinai ėjęs Artūras Paulauskas, Vilniaus meras Artūras Zuokas, valstiečių-žaliųjų kandidatas, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis Valdemaras Tomaševskis, Ignalinos meras Bronis Ropė bei Seimo narys, iš konservatorių partijos neseniai pasitraukęs Naglis Puteikis.

Į antrąjį rinkimų turą pateko D. Grybauskaitė bei Z. Balčytis. Trečiojie vietoje liko A. Palauskas, už jo: N. Puteikis, V. Tomaševskis, A. Zuokas ir B. Ropė. 

Trims iš septynių kandidatų tai nėra pirmas bandymas siekti prezidento kėdės. Be 2009 m. rinkimuose triumfavusios D. Grybauskaitės, prezidento posto yra siekę ir A. Paulauskas bei V. Tomaševskis.

Kandidatuoti taip pat norėjo buvęs D. Grybauskaitės patarėjas Linas Balsys, A. Brazausko našlė Kristina Brazauskienė, verslininkas Vladas Lašas ir daugelis kitų. Tačiau jie reikalingų 20 tūkst. parašų nesurinko. Arčiausiai buvo L. Balsys, pristatęs iš viso apie 20,4 tūkst. parašų, tačiau po parašų tikrinimo bendras skaičius krito žemiau 20 tūkst.

Net keturios parlamentinės partijos neturi savo kandidato prezidento rinkimuose. Konservatoriai ir liberalai remia D. Grybauskaitės kandidatūrą – kaip ir prieš penkerius metus. „Tvarka ir teisingumas“ liko be kandidato, nes partijos lyderis R. Paksas mėgino kandidatuoti nepaisydamas to, kad lig šiol nepakeisti jam kandidatuoti draudžiantys Lietuvos įstatymai. Savo kandidato neturi ir 2012 m. Seimo rinkimuose beveik 8 proc. rinkėjų paramos sulaukusi partija „Drąsos kelias“. Tiesa, su šia politine jėga gana šiltus santykius palaiko savarankiškai kandidatuojantis N. Puteikis.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Karas Ukrainoje. Maskva tvirtina perėmusi kaimo rytų Ukrainoje kontrolę (1)

Rusijos gynybos ministerija sekmadienį pareiškė, kad šalies pajėgos užėmė kaimą, esantį...

Didelė avarija Alytuje: susidūrė motociklas ir automobilis, abu nukentėję vairuotojai išgabenti į ligoninę papildyta (7)

Sekmadienį Alytuje įvyko didelė eismo nelaimė. Pranešama apie du nukentėjusius vyrus.

Irakas kriminalizavo homoseksualius santykius priimtas įstatymas sukėlė pasipiktinimą tarptautinėje erdvėje (5)

Irako parlamentas priėmė įstatymą, kuriuo kriminalizuojami tos pačios lyties asmenų santykiai ir...

Lietuvos irkluotojų duetas iškovojo Europos čempionato sidabro medalius

Vengrijoje vykstančiame Europos irklavimo čempionate medalius iškovojo ir Lietuvos atstovai....

Kinijos žiniasklaida: premjeras Muskui teigė, kad šalis visada bus atvira užsienio įmonėms

Kinijos premjeras Li Qiang sekmadienį „ Tesla “ vadovą Eloną Muską patikino, kad Kinija...

Ar tikrai Lietuva nukentėjo nuo Ukrainoje susprogdintos nešvarios atominės bombos? (1)

Socialiniuose tinkluose bandoma prikelti anksčiau plačiai paplitusį melą apie Ukrainoje neva...

Dubajus praranda savo žavesį turtingų rusų akyse (3)

Prieš dvejus metus, kai prezidentas Vladimiras Putinas pradėjo invaziją į Ukrainą, Dubajus tapo...