aA
Prezidentės patarėja Solveiga Cirtautienė sako, kad politikai kuo mažiau turėtų kištis į aštuonmetės mergaitės perdavimą iš globėjos Neringos Venckienės jos mamai Laimutei Stankūnaitei.
Solveiga Cirtautienė
Solveiga Cirtautienė
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Klausiama, kaip šalies vadovė vertina situaciją, kuomet penktadienį antstolei atėjus įvykdyti teismo sprendimo, kad mažametė būtų perduota motinai, kilo konfliktas, S.Cirtautienė sakė, kad "prezidentė viešoj erdvėj yra išsakiusi savo nuomonę ir poziciją šitoje byloje, aiškiai pasakiusi, kad svarbiausia yra vaiko interesai ir prievarta jo atveju negalima".

"Daugiau komentuoti šią situaciją prezidentei, ko gero, būtų neetiška ir nekorektiška, nes teismo sprendimas priimtas", - pridūrė patarėja.

Tačiau politikų iniciatyvas važiuoti į Garliavą ir stebėti situaciją namuose, iš kurių vaikas turi būti perduodamas motinai, šalies vadovės patarėja vertino skeptiškai, sakydama, kad politikai turi kuo mažiau kištis ir palikti sprendimą įgyvendinti specialistams.

"Į tai turėtų atsakyti specialistai, ir politikai šioje vietoje tikrai turėtų kuo mažiau kištis", - sakė S.Cirtautienė, klausiama, kaip įvykdyti teismo sprendimą esant tokiai kebliai situacijai.

Parlamentaras Saulius Stoma antradienį Seime paskelbė, kad ketina apklausti visus parlamentarus ir paskelbti, kurie pasižadėjo vykti į Kauno rajoną, Garliavą ir saugoti, kad aštuonmetė nebūtų išvežta iš laikinosios globėjos namų.

Pagal Kėdainių rajono apylinkės teismo nutartį, mergaitės globa atiduota jos motinai L.Stankūnaitei. Praėjusį ketvirtadienį Kėdainių rajono apylinkės teismas išdavė leidimą antstolei Sonatai Vaicekauskienei prievarta paimti vaiką iš N.Venckienės namų. Ši teismo nutartis neskundžiama.

Kitą dieną po šio teismo sprendimo Prezidentūra išplatino pareiškimą, kad mergaitės interesai yra svarbiausia ir vaiko interesų apsauga turi būti garantuota. Prievarta, pasak D.Grybauskaitės, vaiko atžvilgiu netoleruotina. Pareiškime taip pat buvo pabrėžta, kad to neleido daryti ir Kėdainių rajono apylinkės teismas nutartyje, kurioje konstatavo, kad prievarta gali būti naudojama ne prieš vaiką, o pašalinant kliūtis sprendimui įvykdyti.

Teismo sprendimo dėl D.Kedžio ir L.Stankūnaitės dukters perdavimo motinai penktadienį nepavyko įgyvendinti kilus sumaiščiai ir konfliktui, kuomet mamai esant su vaiku mergaitės senelių namuose antstolė atvyko perimti vaiko.

Kauno policija po incidento teigė, kad prievarta nebuvo panaudota, o konfliktas buvo kilęs tarp Drąsiaus Kedžio artimųjų ir vaiko motinos. Internete išplatintame vaizdo įraše matyti, kad konflikte dalyvavo ir mergaitės motiną saugojantys kaukėti pareigūnai.

Kėdainių rajono apylinkės teismas praėjusių metų gruodžio 16-ąją nusprendė N.Venckienės globojamą jos velionio brolio D.Kedžio ir L.Stankūnaitės dukrą perduoti jos motinai, tačiau sprendimas iki šiol neįvykdytas. N.Venckienė teigia, kad mergaitė atsisako vykti pas motiną.

Prieš porą metų neaiškiomis aplinkybėmis žuvęs D.Kedys buvusią sugyventinę L.Stankūnaitę kaltino pardavinėjus jų dukrą pedofilams.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0