aA
Seimo narei, buvusiai įžymiai Lietuvos estrados žvaigždei Onai Valiukevičiūtei parlamentarės darbas, atrodo, yra labai painus, nors Seime ji dirba ketverius metus. „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos narė sakosi remianti nuostatą, kad už studijas aukštosiose mokyklose nemokėtų visi skolų neturintys studentai, tačiau Švietimo, mokslo ir kultūros komitete (ŠMKK) svarstant analogišką Vyriausybės išvadą ji dukart susilaikė - tai yra, iš esmės neparėmė ministrų kabineto noro nemokamą mokslą garantuoti tiek „penketukininkams“, tiek „dešimtukininkams“.
Ona Valiukevičiūtė
© DELFI (J.Markevičiaus nuotr.)
DELFI paprašyta nurodyti susilaikymo priežastį, parlamentarė ėmė aiškinti, kad antradienį vykusiame komiteto posėdyje buvo svarstomas ministrų kabineto siūlymas, kuriuo nemokamas aukštasis mokslas būtų garantuojamas studentams, kurių vidurkis yra 8 ir daugiau. Tuo tarpu ŠMKK pirmininkas Virginijus Domarkas kalba priešingai – anot jo, komitete net 40 minučių kalbėta apie Vyriausybės nuostatą nemokamą mokslą užtikrinti skolų neturintiems studentams.

Palaiko vieną poziciją, balsuoja už kitą

Vyriausybė pirmadienį ryte patvirtino išvadą, kurioje pritarė švietimo ir mokslo ministro Algirdo Monkevičiaus Seime užregistruotai Aukštojo mokslo įstatymo pataisai, kuria nemokamos studijos užtikrinamos visiems pažangiesiems, neturintiems akademinių skolų.

Pirmadienį vyko ir ŠMKK posėdis, jame Vyriausybės išvadai nepritarta, „tvarkietė“ O. Valiukevičiūtė, kaip ir dauguma komiteto narių, balsuodama susilaikė.

Antradienį įvyko dar vienas ŠMKK posėdis, jame vėl buvo svarstoma Vyriausybės išvada, kuriai antrąkart buvo nepritarta: iš 8 posėdyje dalyvavusių Seimo narių 3 balsavo už ministrų kabineto išvadą, o 5 susilaikė. Tarp susilaikiusiųjų vėl buvo O. Valiukevičiūtė, nors pati politikė sako pritarianti, kad nemokamas mokslas būtų užtikrinamas besimokantiems be skolų.

„Aš asmeniškai <...> pritarčiau, kad nemokamas mokslas būtų pažangiesiems, tiems, kurie neturi skolų. Tiems, kurie baigia be skolų“, - DELFI antradienį sakė parlamentarė.

Klausiama, kodėl tuomet nepalaikė analogiškos Vyriausybės išvados, politikė atsakė: „Todėl, kad Vyriausybės siūlymas dabar yra už 8 balus. Todėl susilaikiau. Prie ko čia pažangiesiems siūlo Vyriausybė? Šiandieną (jūs turbūt apie senus duomenis kalbat?) paskutinis komiteto posėdis buvo, tai pasidomėkit, prašau“.

Vyriausybės išvada nepakito

ŠMKK pirmininkas V. Domarkas teigia, kad tiek pirmadienį, tiek antradienį svarstytos tos pačios ministrų kabineto išvados. Vyriausybės tinklapyje taip pat rašoma, kad pirmadienį kabinetas pritarė nuostatai, jog „gerai besimokantys studentai – tie, kurie pasibaigus sesijai neturi akademinių skolų, jie neturėtų mokėti įmokų už studijas“.

Spalio 6 d., tai yra pirmadienį, įvykęs Vyriausybės posėdis buvo paskutinis, todėl naujos išvados ministrų kabinetas priimti negalėjo.

Nemokamas aukštasis mokslas garantuojamas ir O. Valiukevičiūtės atstovaujamos partijos „Tvarka ir teisingumas“ programoje. Partijos pirmininko pavaduotojas Valentinas Mazuronis, paprašytas patikslinti, kuri studentų grupė, „tvarkiečių“ nuomone, neturėtų mokėti už mokslą, sakė, jog partija pritaria Vyriausybės pozicijai, tik mano, kad ties tuo neturi būti sustojama – esą reikia imtis pačios aukštojo mokslo kokybės reformos.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0