aA
"Ferrari" važinėjantis statybos bendrovės "Ranga IV" vadovas L.Pinkevičius turės atsisveikinti su itin patrauklioje Vilniaus vietoje įsigytu sklypu. Įsiteisėjo Lietuvos apeliacinio teismo nutartis, kuria nesąžiningu įgijėju pripažintam turtuoliui Vilniaus apskrities viršininko administracija turės grąžinti 270 tūkst. Lt, sumokėtus už sklypą.
Prokuratūra pradėjo tyrimą, ar buvęs Vilniaus apskrities viršininkas A.Vidūnas ir kiti valdininkai nenusikalto, šį sklypą leidę parduoti pusvelčiui.

71 aro žemės sklypas, dėl kurio gali būti nuleistas kraujas valdininkams ir kurio taip geidė verslininkai, yra prestižinėje sostinės ėvėryno vietoje, tylioje J.Kraševskio gatvėje, prie pat Nėries.

2 mln. Lt vertės žemės lopinėlio išnuomojimo ir pardavimo už juokingą kainą teisėtumu pirmoji suabejojo Seimo Ekonominių nusikaltimų tyrimų komisija. Surinktą medžiagą Seimo nariai perdavė Generalinei prokuratūrai, o ši tą istoriją išsamiai ištyrė.

Tyrimas

Atlikus tyrimą generalinis prokuroras Antanas Klimavičius, gindamas viešąjį interesą, pareiškė ieškinį - prašė pripažinti negaliojančiais buvusio Vilniaus apskrities viršininko A.Vidūno įsakymus, kuriais remiantis šis sklypas buvo išnuomotas ir vėliau parduotas, taip pat įpareigoti Vilniaus apskrities administraciją grąžinti Vasilijui Skliančukui (vienam pagrindinių "Rangos IV" savininkų, minėtą sklypą pardavusiam L.Pinkevičiui - aut.) 270,916 tūkst. Lt, o L.Pinkevičių - grąžinti viršininko administracijai 0,7178 ha žemės. Vilniaus apygardos teismas š. m. liepos 19 d. sprendimu ieškinį patenkino. "Rangos IV" vadovai L.Pinkevičius ir V.Skliančukas šį teismo sprendimą apskundė, tačiau neseniai Lietuvos apeliacinis teismas paliko galioti žemesnės instancijos sprendimą.

Verslininkai dar turi laiko kreiptis į paskutinę instanciją - Aukščiausiąjį Teismą. LŽ kalbintų teisininkų vertinimu, beveik nėra galimybių, jog šis teismas ims revizuoti žemesnių teismų nutartis.

Milijonai

Generalinė prokuratūra nustatė, jog minėtas žemės sklypas anksčiau priklausė buvusiai valstybinei įmonei "Autoservisas". Ši jame įrengė automobilių stovėjimo aikštelę: pastatė 10,62 kv. m sargo namelį, aikštę išasfaltavo ir aptvėrė. Žemės sklypas, kuriame buvo įrengta aikštelė, priklausė valstybei. Visų šių išvardytų statinių savininkai kelis kartus keitėsi.

Vilniaus apskrities viršininkas A.Vidūnas 2000 m. kovo 17 d. pasirašė įsakymą, kuriuo pakeitė žemės sklypo tikslinę paskirtį. Buvo leista žemės sklypą naudoti kitai paskirčiai - gyvenamiesiems namams statyti ir eksploatuoti. Sklypas ne aukciono tvarka buvo išnuomotas tuometiniams automobilių aikštelės įrenginių savininkams: fiziniams asmenims A.Juškevičiui, V.Karmilui, A.Marcinkevičiui, E.Kazlauskui ir M.S.Kelminskienei. 2000 m. liepos 19 d. pirkimo ir pardavimo sutartimi automobilių stovėjimo aikštelės įrenginius (t.y. namuką, tvorą ir asfalto betono dangą - aut.) UAB "Statybos vystymo grupė" pardavė V.Skliančukui už... 3,730 mln. Lt (pinigai nebuvo sumokėti, mat šio gudraus sandorio autoriams užvaldyti sklypo nepavyko - aut.).

V.Skliančukui žemę nupirkus, Vilniaus apskrities viršininkas A.Vidūnas 2000 m. liepos 28 d. įsakymu nutraukė žemės nuomos sutartį su minėtais asmenimis ir įsakė ją išnuomoti ne aukciono tvarka V.Skliančukui.

2000 m. spalio 30 d. V.Skliančukas kreipėsi su prašymu parduoti žemės sklypą, ant kurio stovėjo jam priklausantis namukas.

A.Vidūnas vėl buvo čia pat. Po savaitės jis įsakė nutraukti su V.Skliančuku nuomos sutartį ir žemę jam parduoti už 270,916 tūkst. Lt. Dar už geros savaitės V.Skliančukas šį žemės sklypą už 300 tūkst. Lt pardavė L.Pinkevičiui.

Praturtėjo

Apeliacinis teismas nustatė, jog V.Skliančukui šis sklypas parduotas lengvatinėmis sąlygomis kaip namų valda, nors jokios namų valdos ant pirkto žemės sklypo jis neturėjo. Kolegija, vertindama ginčijamus apskrities viršininko įsakymus dėl žemės sklypo nuomos ir pardavimo, nurodė, kad sklypo pardavimo sąlygos neatitiko valstybinės žemės sklypų pardavimą reguliuojančių įstatymų reikalavimų. Todėl žemės sklypo pirkimo ir pardavimo sutartis pripažinta neteisėta ir negaliojančia. Šį sandorį teismas vertino ir protingumo principo požiūriu, t.y. ar apdairus ir atidus asmuo tokią sudarytų.

Teismo kolegijos nuomone, automobilių stovėjimo aikštelės įrenginių vertė, lyginant ją su žemės, kurioje įrenginiai yra, verte, - mažareikšmė. Vidutinė įrenginių rinkos vertė, 2000 m. duomenimis, - 170,755 tūkst. Lt, o žemės sklypo rinkos vertė - 2,1534 mln. Lt.

Kadangi V.Skliančukui šis sklypas parduotas už 270 tūkst. Lt, kolegijai buvo akivaizdu, kad apdairus ir atidus asmuo, paisydamas savo turtinių interesų, tokio sandorio nebūtų sudaręs kaip ekonomiškai nenaudingo. Pirkėjas, įsigydamas žemės sklypą kelis kartus mažesne kaina negu jo rinkos kaina, praturtėjo pardavėjo sąskaita.

Nesutiko

Apeliaciniame skunde L.Pinkevičius nesutiko, jog jis - nėra sąžiningas sklypo įgijėjas. Apeliacinis teismas patvirtino, kad byloje surinkti įrodymai duoda pagrindą pripažinti, jog V.Skliančukas negali būti laikomas sąžiningu įgijėju dėl jau žinomų priežasčių: vos nusipirkęs žemės sklypą po šešių dienų jį pardavė L.Pinkevičiui. Tą pačią dieną V.Skliančukas bendrovei "Ranga IV" pardavė ir automobilių stovėjimo aikštelės įrenginius.

V.Skliančukas valdo didelę dalį UAB "Ranga IV" akcijų, o L.Pinkevičius dirba šioje bendrovėje generaliniu direktoriumi, taigi juos abu sieja bendri verslo reikalai.

Teismo nuomone, sandorių seka rodo, kad L.Pinkevičiui buvo žinomos V.Skliančuko sklypo įgijimo aplinkybės. "Tiek V.Skliančukas, tiek L.Pinkevičius, pirkdami automobilių aikštelės įrenginiais užstatytą žemės sklypą kaip namų valdą ir namų valdoms išdėstyti, suvokė, kad sutartys neatitinka esamų faktinių aplinkybių ir įstatymo reikalavimų. Todėl teismas pagrįstai juos pripažino nesąžiningais įgijėjais ir netaikė sąžiningo įgijėjo teises ginančių normų", - sakoma Apeliacinio teismo nutartyje.

Signatarai

Šalia J.Kraševskio g. esančios stovėjimo aikštelės yra žemės sklypai, kurie skandalingomis aplinkybėmis buvo skirti Kovo 11-osios Akto signatarams Vytautui Landsbergiui, Liudvikui Sabučiui ir Bronislovui Kuzmickui.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0