aA
Antstolė Sonata Vaicekauskienė suka galvą, kaip įvykdyti Kėdainų rajono apylinkės teismo nutartį ir grąžinti dukrą Laimutei Stankūnaitei. Tačiau, kaip pripažįsta ir pati S. Vaicekauskienė, procesas gali kardinaliai pasikeisti, jei psichologai konstatuotų, kad mergaitė nenori gyventi su mama. Kaip teigia Drąsiaus Kedžio teta Audronė Skučienė, būtent taip mergaitė psichologams ir pasakė. Kita vertus, jei psichologų rekomendacijose būtų teigiama, kad mergaitė gali grįžti pas L. Stankūnaitę, neatmetama ir prievartinių veiksmų galimybė.
Sonata Vaicekauskienė
Sonata Vaicekauskienė
© DELFI (P.Garkausko nuotr.)

Psichologės L. Stankūnaitės ir D. Kedžio dukrą laikinosios globėjos Neringos Venckienės namuose aplankė antradienį.

Kaip DELFI trečiadienį teigė A. Skučienė, mergaitė dar kartą pakartojo, kad nori likti gyventi su N. Venckiene.

„Psichologės pasakė, jog daugiau mergaitės nelankys, nes ji kaip visada pasakė, kad nenori gyventi su mama ir nori likti pas Neringą. Visoms iki vienos psichologėms mergaitė sakė tą patį“, - DELFI teigė A. Skučienė.

Jei pasitvirtintų A. Skučienės žodžiai ir psichologės išties pateiktų išvadą, kad mergaitė nėra pasiruošusi gyventi su mama, Kėdainių rajono apylinkės teismo sprendimo vykdymas taptų itin sudėtingas ar net neįmanomas.

Tai pripažįsta ir antstolė S. Vaicekauskienė. Kita vertus, jei psichologų išvadose būtų teigiama, kad mergaitė gali gyventi su mama, neatmetama ir prievartinių veiksmų galimybė. Tačiau antstolė tikina, kad pirmiausiai N. Venckienei bus dar kartą siūloma įvykdyti teismo sprendimą gražiuoju.

- Kokia šiuo metu situacija ir kokie bus Jūsų tolimesni veiksmai?, - žurnalistai trečiadienį paklausė S. Vaicekauskienės.

- Šitas teismo sprendimas bus vykdomas Civilinio proceso kodekso 764 straipsnyje nustatytą tvarką. Tai yra gavus visų institucijų – Vaiko teisių apsaugos tarnybos, policijos atstovų ir Šeimos santykių instituto psichologų – rekomendacijas bus priimtas patvarkymas, kaip toliau bus vykdomas Kėdainių rajono apylinkės teismo sprendimas dėl vaiko perdavimo.

- Ar esate gavusi institucijų rekomendacijas?

Rekomendacijos yra gautos iš Vaiko teisių apsaugos tarnybos ir policijos. Yra išsiųstas prašymas–paklausimas psichologui.

- Ką siūlo tarnybos?

Tarnybos siūlo vykdyti teismo sprendimą Civilinio proceso kodekso 764 straipsnyje nustatyta tvarka.

- Kokia tai tvarka?

Vėlgi, priimti patvarkymą. Galbūt vėl siūlyti atsakovei gera valia įvykdyti sprendimą. Jeigu šis patvarkymas, aš tik modeliuoju situaciją, vėl nebus vykdomas, aš kreipsiuosi į teismą dėl priverstinio veiksmo leidimo. Norėčiau pabrėžti, kad prievartinis būdas nėra prievartos naudojimas prieš vaiką – prieš vaiką jokios prievartos nėra ir būti negali. Šita priemonė yra taikoma tiems asmenims, kurie trukdo įvykdyti šį sprendimą ir vaiką perduoti mamai.

- Tai bus prievarta stengiamasi patekti į namus?

Vėlgi bus sprendžiama, kas tai yra ir kokių bus imtasi priemonių.

- Koks yra periodas tarp geranoriško teismo sprendimo vykdymo ir priverstinio?

Tai tikrai nebus ilgas laiko tarpas. Savaitė? Gal trumpiau.

- Jei vaikas atsisakys palikti namus?

Šiai dienai aš negaliu komentuoti, vaikas eis ar neis, nes neturiu psichologo rekomendacijos. Jei ten kažkas bus parašyta, gali kardinaliai keistis sprendimo vykdymas. Kol kas šių rekomendacijų aš neturiu (...). Jei bus atitinkamos rekomendacijos, vėl kreipsimės į teismą dėl sprendimo vykdymo išaiškinimo, jei bus neaišku, kaip sprendimą įvykdyti.

- Ar kreipsitės į Kėdainių rajono apylinkės teismą su prašymu bausti N. Venckienę už teismo sprendimo nevykdymą?

Tai dar yra svarstoma. Šiai minutei negaliu pasakyti nei taip, nei ne. Žiūrime bylos dokumentus.

DELFI primena, kad dar praėjusių metų gruodžio 16-ąją Kėdainių rajono apylinkės teismo pirmininkas Vitalijus Kondratjevas primėmė sprendimą grąžinti dukrą L. Stankūnaitei. Šis sprendimas turėjo būti įvykdytas iki gruodžio 30-osios dienos, tačiau mergaitė mamai perduota nebuvo.

Šį teismo sprendimą N. Venckienė apskundė Panevėžio apygardos teismui. Pastarasis taip pat turi teisę sustabdyti nutarties vykdymą. Panevėžio teismo verdiktas turėtų būti paskelbtas jau artimiausiomis dienomis.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Motiejūno vedama „Monaco“ dramatiškai parklupdė Šaro „Fenerbahče“

„Monaco“ su Donatu Motiejūnu dramatiškai atsitiesė Eurolygos ketvirtfinalio serijoje. Pirmame...

Fausta Marija Leščiauskaitė. Rytinė kava iš Kalabybiškio miesto savivaldybės puodelio, garbės raštai ir 100 tūkstančių šokoladui Seime (7)

„Mes čia jums tokią dovanėlę turime”, – išgirstu žodžius, kurie sukelia dejavu jausmą....

Radinys Argentinoje nustebino paleontologus: tai – čakizauras, iki šiol neregėtas unikalios anatomijos padaras

Argentinos paleontologai skelbia atradę naują vidutinio dydžio žolėdį dinozaurą – šie...

Paaiškėjo, kur ir kada bus galima atsisveikinti su netikėtai žuvusiu bosistu Pauliumi Jaskūnu (1)

Po žinios apie ketvirtadienį tragiškai žuvusį bosistą Paulių Jaskūną prabilo ir vyro...

Stilingi vilniečiai – naujausios kolekcijos pristatymo vakarėlyje

Nors oras už lango neprimena pavasario, madingiausiose šalies drabužių parduotuvėse šiltojo...