aA
Liberalų sąjūdis kreipėsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) su prašymu atidėti Seimo rinkimų rezultatų patvirtinimą. Savo prašymą liberalai grindžia vis dar nebaigtais tyrimais dėl balsų pirkimo.
Liberalai siūlo atidėti rinkimų rezultatų patvirtinimą
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Liberalų sąjūdžio atstovai atkreipia dėmesį, kad nors Seimo rinkimų įstatymas VRK įpareigoja per 7 d. paskelbti rinkimų rezultatus, tačiau nuostata, kad VRK „rinkimų rezultatus nustato po to, kai išnagrinėja visus skundus ir nustato visus rinkimų rezultatus apygardoje, taip pat ir rinkėjų, balsavusių užsienyje ir laivuose, balsus“ šiuo atveju yra svarbesnė, teigiama partijos pranešime.

Liberalų lyderis, susisiekimo ministras Eligijus Masiulis mano, kad rezultatų patvirtinimas nebaigus visų tyrimų – tas pats, kas pagalba balsų pirkėjams.

„Pasiteisinimai, kad pritrūks laiko ištirti kiekvieną skundą, yra visiškai nepriimtini. Jei balsų pirkėjai kasasi po pačiais demokratijos pamatais, tai VRK skubėdama tvirtinti rezultatus šiuo atveju įteikia jiems ne tik kastuvą, bet ir visą ekskavatorių“, - pranešime cituojamas E. Masiulis.

Jam pritaria ir liberalų deleguotas teisingumo ministras Remigijus Šimašius.

„Tikiuosi, kad visi kilę įtarimai dėl galimo balsų papirkinėjimo bus labai atsakingai ištirti ir tik tuomet priimti sprendimai dėl galutinių balsavimo rezultatų. Visiems pažeidėjams turi būti aiškiai parodyta, kad nepagarba teisei yra netoleruotina“, - sako R. Šimašius.

VRK teigia privalanti rezultatus patvirtinti ne vėliau kaip sekmadienį. Tačiau tyrimai dėl galimo balsų pirkimo dar nėra baigti. Kol kas daugiausiai atgarsio sukėlęs tyrimas dėl galimo kalinių balsų pirkimo Darbo partijos naudai turbūt užtruks ilgiausiai. Tyrimą kuruojantis prokuroras Mindaugas Dūda VRK posėdyje penktadienį teigė, jog tikėtis, kad tyrimas bus baigtas iki antrojo rinkimų turo, būtų naivu.

Z.Vaigauskas: vieną tokią bylą jau pralaimėjome

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas DELFI teigė, jog sykį VRK buvo atsidūrusi tokioje situacijoje ir teisme pralaimėjo.

„Kada svarstėmė dėl Rolando Pakso, buvome pripažinti neteisiais, kad atidėjome (R. Pakso registravimą kandidatu – DELFI), kol Konstitucinis Teismas priims sprendimą“, - sakė Z. Vaigauskas.

Galimybes nukelti rinkimų rezultatų įsigaliojimą jis vertina skeptiškai. „Manau, kad labai vargu“, - prasitarė VRK vadovas.

Kaip rezultatų įteisinimo atidėjimas paveiktų tolesnį rinkimų organizavimą, ar tektų nukelti antrąjį balsavimo turą – Z. Vaigauskas nesiėmė prognozuoti.

„Reikės įsigilinti į tą jų pareiškimą“, - teigė pašnekovas.

Liberalų sąjūdžio kreipimąsi VRK ketina svarstyti artimiausiu metu.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0