aA
Įsivaizduokite kvapios kavos aromatą, besiveržiantį iš jūsų asmeninio kompiuterio kiekvieną rytą, kai tik paspaudžiate klavišą pasitikrinti elektroninio pašto dėžutės turinį. O gal tai galėtų būti aksominis kokoso riešutų kvapas, lydėsiantis jus po Karibų salų skyrių kelionių agentūros puslapyje internete.
"DigiScents"
Tai bendra ateities vizija, kurią įgyvendinti pasišovė Kalifornijoje, JAV, įsikūrusi "DigiScients" firma ir kvapų gamintoja "Givaudan" iš Šveicarijos. Abi minėtos kompanijos yra pasiryžusios jūsų klajones internete paversti kelionėmis po kvapų pasaulį.

"Kvapas taptų ketvirtuoju interneto išmatavimu. Iki šiol tai buvo tik tekstas, vaizdas ir garsas", - sako Peteris Wullschlegeris iš "Givaudan" bendrovės. Vienintelis dalykas, kurio reikės kvapui internete aktyvuoti, - tai nedidelis prietaisas, kurį galima prijungti prie asmeninio kompiuterio taip pat, kaip ir paprasčiausią spausdintuvą.

Bet kas rašydamas elektroninę žinutę ar kurdamas interneto puslapį galės nurodyti ir impulsą, kuris, nusiųstas kartu su pranešimu, bus atgaivintas. Minėtas impulsas keliaus į kvapą generuosiantį prietaisą, kuris, vadovaudamasis gauta instrukcija, sukurs reikalingą kvapų mišinį. Specialus purkštukas žinutės gavėjui paskleis užsakytąjį aromatą.

Taip kol kas atrodo šios idėjos įgyvendinimas. Tačiau viskas yra daug sudėtingiau. "Givaudan" bendrovė, didžiausia pasaulyje kvapų esencijų gamintoja, jau dabar turi automatinį kvapų maišytuvą. Toks prietaisas, deja, yra trijų pėdų ilgio ir sveria per 60 kg. Taigi būtų sunku jį įsivaizduoti prie kiekvieno asmeninio kompiuterio.

"DigiScents" firma apsiėmė sukurti daug mažesnį, maždaug prie kompiuterio prijungiamų ausinių dydžio, kvapo generatorių. Jos uždavinys - rasti būdų, kaip automatinį kvapų maišytuvą sutalpinti į miniatiūrinio formato prietaisą, nesunkiai rasiantį vietos tarp kitų asmeninio kompiuterio priedų.

Tradicijomis turtingai "Givaudan" bendrovei priklauso Yves Saint Laurent "Opium" ir "BabyDoll", Cartier "Must" bei Ninos Riči "L'air du Temps" aromatų autorystė. Kuriant muilą ar dušo želė paprastai reikia apie 40-50 pagrindinių esencijų.

Prabangiems kvepalams pagaminti naudojama iki 200 esencijų. Taigi sudėtinga kvapo struktūra yra labai sunkus uždavinys miniatiūriniam prietaisui.

"Mes remiamės principu, leisiančiu pasigaminti įvairiausių norimų kvapų naudojant nuo 20 iki 40 aromatų", - sako P.Wullschlegeris.

"DigScents" planuoja pardavinėti kvapų kasetes, skirtas užpildyti ištuštėjusį purkštuvą, internete. Pirmieji tokie kvapų generatoriai rinkoje turėtų pasirodyti dar iki šių metų pabaigos. "Givaudan" nemano, kad pirmieji modeliai sugebės pagaminti labai sudėtingą kvapą.

Daugelį aromatų, pavyzdžiui, bananų, žolės ar kokoso, nesunku išgauti jau ir dabar, naudojant vos vieną pagrindinę esenciją. Populiariausi tarp kvapų yra šokolado, vanilės, žemuogių, mėtų aromatai. Sudėtingiausia pagaminti, firmos teigimu, orkaitėje ant grotelių keptų bei apskrudintų maisto produktų kvapą.

"Digit Scent" skaičiavimu, minėto prietaiso pardavimo galimybės rinkoje neribotos. "Givaudan" jau investavo per 5 milijonus Šveicarijos frankų (apie du su puse milijono JAV dolerių) į dvejus metus veikiančią firmą. Tačiau kvapų specialistai nesitiki, jog rinkos užkariavimas įvyks akimirksniu.

"Ir vis dėlto mes manome, jog rinkoje visada yra daug vartotojų, perkančių naujoves tik iš smalsumo ar norint pažaisti. Pasaulyje yra daugybė visiškai nebūtinų dalykų, tačiau jų pardavimų apimtys stulbina", - svarsto P.Wullschlegeris.

ELTA
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Karas Ukrainoje. Ukrainai pavyko Maskvoje sunaikinti Rusijos gynybos ministerijos sraigtasparnį Ka-32 Ukraina atitraukia iš fronto amerikietiškus tankus „Abrams“

Ukrainos žvalgybos pareigūnams (GUR) pavyko Maskvoje sunaikinti rusų sraigtasparnį Ka-32. Šis...

Šių žmonių darbo rinkoje daugės – dirbti su jais turės ir tie, kurie iki šiol buvo nusiteikę priešiškai

Senstant Lietuvos visuomenei, vis labiau atsigręžiama į darbo rinką, kurioje vyresnio amžiaus...

Prieš su ruse kovoti nesutikusią lietuvę – kibernetinė ataka: akivaizdu, kad tai kažkam labai nepatiko (11)

Po to, kai Lietuvos bokso federacija savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje paskelbė...

Lietuvos bendrabučiai atveria duris negalią turintiems studentams, tačiau stovi tušti regos negalią turinti studentė – aš jau iš anksto žinojau, kaip bus

Lietuvos universitetuose studijuoja šimtai įvairių negalių turintys žmonės, tačiau gyventi...

Delfi Plius dokumentikos premjera: „Narkotikai: realybės dozė“ – išskirtinės ir dar negirdėtos išpažintys prieš kamerą (1)

„Noriu sugriauti mitą, kad žmonės, vartojantys psichoaktyvias medžiagas yra kitokie: keisti ar...