aA
Grąžinti buvusias mokesčių lengvatas, priimti įstatymus prieš nemotyvuotą kainų kėlimą būtiniausioms prekėms ir paslaugoms, kiekvienam dirbančiajam 500 litų per metus sumažinti mokesčius, sujungti teisingumo ministro ir generalinio prokuroro pareigybes, įkurti prisiekusiųjų teismą.
Kandidatų į prezidentus programose – mažesni mokesčiai, 24 valandų teismai, IAE darbo pratęsimas
© A.Solomino nuotr.
Šie ir įvairūs kiti siūlymai įrašyti kandidatų į prezidentus rinkimų programose. Viešai jas yra paskelbę šeši iš septynių kandidatų.

Savo kandidatūrą kelianti valstietė liaudininkė 66 m. Kazimira Prunskienė savo programą žada paskelbti šią savaitę.

BNS pateikia konkrečiausių ir originaliausių kandidatų programos siūlymų apžvalgą.

A.Butkevičius: "Svarbiausia - žmogus"

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) lyderis ir jos kandidatas į prezidentus 50 m. Algirdas Butkevičius, jeigu taptų prezidentu, žada vadovautis sąžiningumu, teisingumu, išmanymu, įsiklausymu į žmonių rūpesčius ir tinkamu atstovavimo valstybei.

"Prezidentas nėra vien tik simbolinis asmuo. Jis gali ir turi daryti įtaką, naudodamasis visomis Konstitucijos suteiktomis galiomis, kad gerėtų Lietuvos žmonių gyvenimas. Todėl, iškeldamas tikslą, kad ilgainiui Lietuva taptų gerovės valstybe, ieškosiu pačių geriausių sprendimo būdų šiam tikslui pasiekti", - teigia socialdemokratas.

Jo teigimu, valstybės vadovas turi siekti, kad būtų įgyvendinti trys svarbiausi valstybės raidos tikslai - laisvė, socialinis teisingumas ir solidarumas.

Savo programoje A.Butkevičius žada skatinti ekonomikos atsigavimą panaudojant Europos struktūrinių fondų, Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko lėšas.

Anot jo, pirmiausia socialines garantijas privalu užtikrinti mažiausias pajamas gaunantiems, negalima mažinti atlyginimų mokytojams, gydytojams ir kitiems iš biudžeto išlaikomiems asmenims, išskyrus valdininkus.

Kandidatas tvirtina, kad būtina grąžinti panaikintas lengvatas smulkiam ir vidutiniam verslui, vaistams, knygoms, laikraščiams ir kitiems periodiniams leidiniams, kai kuriems maisto produktams, šildymui bei keleivių vežimo paslaugoms savivaldybių nustatytais maršrutais. Reikia peržiūrėti akcizus kurui, kad jo kainos nebūtų didesnės nei kaimyninėse šalyse.

A.Butkevičius siūlo įvesti nekilnojamojo turto mokestį didelės vertės turtą turintiems fiziniams asmenims, numatyti aukštesnius turto mokesčio tarifus prabangiam turtui.

"Kuo greičiau, remiantis ES šalių patirtimi, įvesti gyventojų pajamų progresinių mokesčių tarifų sistemą", - ragina socialdemokratas.

Jis pareiškė, kad turi būti atstatyta sugriauta pradinukų maitinimo sistema, grąžintas "vaiko pinigų" mokėjimas visiems vaikams.

"Įvesti socialinio draudimo pensijų indeksavimo tvarką, užtikrinančią finansinį pensijų sistemos tvarumą, bet tuo pat metu garantuojančią, kad pensijų perkamoji galia didėtų ne mažiau nei dirbančiųjų atlyginimų perkamoji galia. Vidutinė pensija turi sudaryti 45-50 proc. vidutinio šalies atlyginimo (atskaičiuos mokesčius)", - rašoma socdemo programoje.

L.Graužinienė: "Valstybę - į patikrintas, darbščias rankas ir tėvynę mylinčią širdį"

Opozicinės Darbo partijos keliamos kandidatės 46 m. Loretos Graužinienės viešai skelbiama programa - bene trumpiausia.

Joje deklaruojamas narystės Europos Sąjungoje ir NATO tęstinumas, išlaikant pragmatiškus santykius su kaimyninėmis valstybėmis.

L.Graužinienė deklaruoja esanti už energetinę nepriklausomybę, atominės energetikos plėtrą, naujų elektros tiltų projektų įgyvendinimą.

Ji pabrėžė būtinybę stiprinti Valstybės kontrolės galias.

"Pilietybės klausimu pasisakau už tai, kad kiekvienas lietuvis, kad ir kokioje šalyje gyventų, turi teisę turėti Lietuvos pilietybę", - rašoma "darbietės" programoje.

Vienu iš svarbiausių uždavinių ji tvirtina laikanti tautinio identiteto ir valstybingumo, lietuvybės išsaugojimo ir puoselėjimo klausimus, tautinio kultūros paveldo išsaugojimą.

"Inicijuosiu aktyvią diskusiją ir skatinsiu peržiūrėjimą valdžių galių pasidalijimo ir efektyvaus valstybės valdymo klausimais, referendume apsisprendžiant, kokios prezidento institucijos reikia Lietuvai", - žada politikė.

D.Grybauskaitė: "Valstybė patikimose rankose"

"Skaudu, tačiau privalu pripažinti: šiandieną esame nuosmukio kelyje, kurį gaubia šešėliai, vyrauja dviveidė moralė, nedorovinga politika, iškreipta ekonomika. Tai - pražūtingas kelias, vedantis į dvasinį ir ekonominį skurdą", - teigiama save iškėlusios kandidatės eurokomisarės 53 m. Dalios Grybauskaitės programoje.

Ji kviečia rinktis kitą kryptį - viltį, dorą, teisingumą, gerovę.

"Viešai įsipareigoju siekti skaidrumo visose valstybės gyvenimo srityse. Mūsų tikslas - ori, saugi, garbinga ir turtinga piliečių visuomenė. Mano siūlomas kelias - skaidrumas ir tiesa", - pareiškė rinkimų favoritė.

Konkretesnių pažadų vengianti politikė rašo siekianti įtvirtinti "tikrą demokratiją, kurioje valstybės likimą balsuodami spręstų piliečiai, o ne oligarchinių grupuočių pinigai".

"Ūkio demonopolizavimas - kelias į civilizuotus ekonominius santykius. Sąžininga konkurencija - atkirtis monopolininkų godumui ir grobuoniškam lupikavimui", - pabrėžiama programoje.

Pasak D.Grybauskaitės, valstybės ir piliečių saugumu besirūpinančios struktūros turi būti depolitizuotos, jų pareigūnai - apsaugoti nuo nepagrįsto politikų kišimosi ir oligarchinių grupių įtakos jų veiklai.

Ji ragina nedelsiant imtis veiksmų ir pasiekti realių permainų, kad būtų atkurtas žmonių patikėjimas teismais, teisėsaugos struktūromis bei operatyvinėmis tarnybomis.

Be kita ko, eurokomisarė akcentuoja būtinybę baigti liustracijos procesą. Jos teigimu, tai - kelias galutinai išsilaisvinti iš praeities šešėlių.

"Geografinė ir politinė pusiausvyra - privalomas reikalavimas užsienio politikai, grindžiamai modernios demokratijos vertybėmis. Siekdami lyderystės Rytuose, privalome tapti aktyvesni, veiksmingesni ir profesionalesni Vakaruose. Turime rasti patikimų sąjungininkų ES, kur daromi Lietuvai svarbūs sprendimai", - rašo D.Grybauskaitė.

Č.Jezerskas: "Tvirta Lietuvos Respublikos prezidento institucija"

Savo kandidatūrą iškėlusio atsargos brigados generolo 60 m. Česlovo Jezersko nuomone, Lietuvos prezidento galios yra vienos didžiausių regione, todėl "būtina efektyviau jas realizuoti priimant ryžtingus strateginius sprendimus ir keičiant esamą situaciją".

Savo tikslą ir misiją šiuo metu kandidatas mato sutelkiant visuomenę, valstybės institucijas, socialiai atsakingą verslą kritinėms užduotims pasaulinės krizės sąlygomis.

Anot Č.Jezersko, radikalių permainų užsienio politikos srityje nereikia. Kita vertus, jis tikina, jog ypač svarbu gerinti santykius su Rusija. "Jie turi būti lygiaverčiai, pagrįsti abipusiais ekonominiais, politiniais ir kultūriniais interesais. Kategoriškai būtina naujų eksporto rinkų paieška bei veiksminga naujoji ekonominė diplomatija", - rašo kandidatas.

Jis ragina siekiant padidinti Prezidento institucijos veiksmingumą svarstyti galimybę atkurti Užsienio politikos koordinavimo bei Valstybės informacijos politikos tarybas.

"Kiekvienas suaugęs valstybės pilietis turėtų būti pasirengęs ginti Tėvynę, bet profesionaliai kariuomenei šiuo metu nėra alternatyvos, tad jos parengtis turėtų būti toliau nuosekliai stiprinama", - tvirtina atsargos brigados generolas.

V.Mazuronis:"Grąžinti piliečiams tai, kas iš jų pavogta - mūsų Tėvynę Lietuvą"

"Šiandien iš mūsų visų pavogė mūsų Tėvynę Lietuvą. Šiandien mūsų Lietuva priklauso pralobusiems oligarchams, taip vadinamiems "valstybininkams", teismams ar slaptosioms tarnyboms, tačiau mūsų valstybė Lietuva nepriklauso mums - Lietuvos piliečiams, - savo rinkimų programą pradeda partijos "Tvarka ir teisingumas" kandidatas 55 m. Valentinas Mazuronis. - Pagrindinė mano, kaip prezidento, užduotis yra grąžinti Lietuvos piliečiams tai, kas iš jų pavogta ir priklauso jiems - mūsų Tėvynę Lietuvą".

Vardydamas pirmuosius darbus prezidento poste V.Mazuronis pareiškė reikalausiąs, kad nedelsiant būtų priimti įstatymai užkertantys kelią nemotyvuotiems kainų kėlimams pirmojo būtinumo prekėms bei paslaugoms.

Jis žada daryti viską, kad visos korupcinės sutartys bei susitarimai būtų pripažinti niekiniais ir valstybei grąžintas užvaldytas valstybės turtas, o kaltieji būtų nubausti.

"Reikalausiu, kad nedelsiant būtų priimti įstatymai ginantys Lietuvos piliečius nuo galimos bankų savivalės bei nemotyvuoto turto atiminėjimo", - rašo "tvarkietis".

V.Mazuronis tikina stiprinsiąs tėvų vaidmenį šeimose ir didinsiąs bausmes tėvams, nemokantiems alimentų, griežtai kovosiąs su smurtu šeimose, visokeriopai skatinsiąs įsivaikinimo procesus, kovosiąs už vienodą moterų ir vyrų atlyginimą už vienodą darbą.

Kandidato nuomone, antrasis Ignalinos atominės elektrinės (IAE) II blokas nebūtų uždaromas, kol gali saugiai dirbti.

"Reikalausiu, kad kiekvienam dirbančiam asmeniui mokesčiai būtų sumažinti ne mažiau nei 500 litų per metus", - rašoma V.Mazuronio programoje.

Jis taip pat palaiko progresinių mokesčių sistemos modelį.

"Reikalausiu, kad tautinei mažumai priklausantis asmuo turėtų teisę vartoti savo pavardę (tėvavardį) ir vardą mažumos kalba", - teigia "tvarkietis".

Politikas žada sieksiąs, kad būtų nubausti kaltieji dėl neteisėto alkoholio bendrovės "Alita" privatizavimo, kad bankai atidėtų palūkanų už kreditus mokėjimo terminus ir negalėtų atiminėti būstų.

Anot jo, valstybė privalo kurti valstybinį komercinį banką, kuriame būtų laikomos visos mūsų valstybės biudžetinės sąskaitos, ir įsteigti apyvartinių lėšų garantinį fondą, užtikrinantį verslo apyvartinių lėšų kreditavimą.

V.Tomaševskis: "Nepateisinu politikos, jeigu ji nepadidina džiaugsmo žmonių širdyse"

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis ir šios partijos kandidatas į prezidentus 44 m. Valdemaras Tomaševskis savo rinkimų programoje pabrėžia socialinį solidarumą.

"Kaupti turtus badaujančio ar iš gyvenamo būsto išmetamo piliečio sąskaita yra ne tik amoralu, bet ir turėtų būti baudžiama, ypač krizės sąlygomis. Aš palaikysiu ir pats siūlysiu iniciatyvas, kurios bus nukreiptos į baudžiamumo už finansinius nusikaltimus bei korupcinius susitarimus griežtinimą", - tvirtina šis kandidatas.

Jis pareiškė, kad tapęs prezidentu ieškotų politinio sutarimo, jog teisiškai sujungtų teisingumo ministro ir generalinio prokuroro pareigas. Politiko manymu, tokiu būdu ministras būtų tiesiogiai politiškai atsakingas ir prieš rinkėjus, ir prieš politinę opoziciją.

"Siekiant veiksmingiau kovoti su korupcija, reikia leisti pagrįstais atvejais taikyti vadinamąją policijos provokaciją", - siūlo V.Tomaševskis.

Jis ragina panaikinti politikų imunitetą kriminalinėse ir korupcinėse bylose.

Laimėjęs prezidento rinkimus Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis žada inicijuoti įstatymus ir įsteigti vadinamuosius 24 valandų teismus. Jo teigimu, šie teismai nagrinėtų bylas, už kurias gresia ne didesnė kaip 2 metų laisvės atėmimo bausmė.

"Siekdamas padidinti nešališkumą, taip pat sumažinti bet kokį spaudimą teismams, aš pasiūlysiu įvesti į Lietuvos teisės sistemą prisiekusiųjų teismo instituciją", - pareiškė politikas.

Ekonomikos skyriuje jis tvirtina, kad Vyriausybės vidutinio laikotarpio strategijos prioritetas turėtų būti euro įsivedimas.

"Griežtai pasisakau už energetikos sektoriaus demonopolizavimą ir už laisvą elektros gamintojų prisijungimą prie bendro tinklo", - rašo V.Tomaševskis.

Jis sako palaikąs dabartinės Vyriausybės vykdomus žingsnius dėl nacionalinio investuotojo "Leo LT", kurio pirminė idėja buvo neskaidri ir žalinga Lietuvos ūkiu.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos pirmininkas mano, kad būtina peržiūrėti valstybės bendradarbiavimo su komerciniais bankais santykius, nes "sąskaitose, kuriose kaupiasi milijardai litų, priklausančių valstybei (ministerijoms, savivaldoms, valstybės įmonėms ir t. t.) pakeitus einamųjų sąskaitų palūkanų normas, biudžetas gautų daugiau nei 100 milijonų litų papildomų pajamų!"

V.Tomaševskis ragina nedelsiant grąžinti pridėtinės vertės mokesčio lengvatą vaistams ir svarstyti galimybę pirkti kai kuriuos medikamentus Rytuose, pavyzdžiui, Baltarusijoje.

"Aktyviai pasisakau už tradicinės šeimos vertybes, jos palaikymą ir stiprinimą, ypatingą dėmesį vaikams, ypač iš mažiau aprūpintų šeimų bei negimusių vaikų apsaugai", - tvirtinama kandidato programoje.

Tuo pačiu jis pabrėžia, kad "turime gerbti kiekvieną žmogų, taip pat ir tą, kuris išgyvena lytinį potraukį tos pačios lyties atstovui", tik negalima to propaguoti vaikams.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Ant ledo – kraujo klanai, butelių šukės ir įsilinksminęs Jasikevičius: penki ritulininkų nuotykiai Lietuvoje

Pasų neturėję ir dėl to diskvalifikuoti konkurentai, dujų nuotėkis per varžybas, žiūrovus...

10 metų pakeltose lysvėse daržininkaujanti Renata Ničajienė pasakė, ką jose auginti, o ko ne

Į svetimą daržą paspoksoti mėgstantys internautai sutiks – Renatos Ničajienės pakeltos...

Tokio savaitgalio laukėme jau seniai: viena diena bus ypač vasariška

Šiandien mūsų šalies orus lems aukšto slėgio sūkurio vakarinė dalis.

Motiejūno vedama „Monaco“ dramatiškai parklupdė Šaro „Fenerbahče“ (2)

„Monaco“ su Donatu Motiejūnu dramatiškai atsitiesė Eurolygos ketvirtfinalio serijoje. Pirmame...

Fausta Marija Leščiauskaitė. Rytinė kava iš Kalabybiškio miesto savivaldybės puodelio, garbės raštai ir 100 tūkstančių šokoladui Seime (8)

„Mes čia jums tokią dovanėlę turime”, – išgirstu žodžius, kurie sukelia dejavu jausmą....

Radinys Argentinoje nustebino paleontologus: tai – čakizauras, iki šiol neregėtas unikalios anatomijos padaras

Argentinos paleontologai skelbia atradę naują vidutinio dydžio žolėdį dinozaurą – šie...