aA
Prancūzijos ir Vokietijos lyderiai Jacques'as Chiracas ir Angela Merkel pirmadienį Versalyje surengė derybas, kuriose daugiausiai dėmesio buvo skirta Europos Sąjungos (ES) ateičiai ir Irano branduolinei programai.
Jacques Chirac
Jacques Chirac
© Sipa Press/Scanpix
Derybose, kurios surengtos pagal vadinamąjį Blesheimo neformalių dvišalių viršūnių susitikimų procesą, taip pat buvo užsiminta apie praėjusią savaitę J.Chiraco performuluotą branduolinę gynybos politiką bei Prancūzijos viltis sumažinti restoranams pridėtinės vertės mokestį, nors Vokietija tam nepritaria.

Prezidentas J.Chiracas Vokietijos kanclerę pirmadienio vakarą pasitiko Versalio prefektūroje, kurioje po 1870 metų Prancūzijos ir Prūsijos karo buvo apsistojęs Vokiečių imperatorius Wilhelmas II (Vilhelmas II).

Prieš tai A.Merkel 17-ojo amžiaus Versalio rūmuose atidarė parodą "Saksonijos dvaro lobiai").

Prieš vakarienę surengtoje spaudos konferencijoje J.Chiracas sakė, kad abiejų šalių lyderiai parengė dirbą dviem svarbiems ES susitikimams - kovą rengiamam ministrų susitikimui dėl energetikos bei birželį rengiamam viršūnių susitikimui, kur bus kalbama apie 25 šalių bloko institucijų ateitį.

Apžvalgininkų teigimu, pirmadienio dvišalis susitikimas buvo surengtas svarbiu Prancūzijos ir Vokietijos santykiams metu, kai šalių vyriausybės iš visų jėgų stengiasi atgaivinti savo istorinę bendrą įtaką ES reikalams.

Per pastarąsias dvi savaites, mėgindami pagyvinti dvišalę partnerystę, Berlyne lankėsi Prancūzijos ministras pirmininkas Dominique'as de Villepinas ir užsienio reikalų ministras Philippe'as Douste'as-Blazy.

Tačiau kadangi A.Merkel tik pradeda savo kadenciją, o J.Chiracas artėja prie savosios kadencijos pabaigos, "Europa jai reikalingų sprendimų gali nesulaukti iki pat naujų Prancūzijos prezidento rinkimų" 2007 metų pavasarį, teigė Sylvie Goulard iš Paryžiuje įsikūrusio Tarptautinių tyrimų centro (CERI).

ES kol kas tvyro slogi nežinia dėl bloko konstitucinės sutarties, kurią pernai referendumuose atmetė Prancūzijos ir Olandijos rinkėjai atmetė. Konstitucinę sutartį patvirtino Vokietijos ir dar 12 šalių parlamentai.

Eliziejaus Laukams artimi šaltiniai teigė, kad jei Prancūzija būtų linkusi išsaugoti kai kurias šio dokumento dalis, A.Merkel mano, jog iš konstitucijos nederėtų daryti pageidaujamų fragmentų kratinio.

Kitas galimas abiejų šalių nesutarimo šaltinis yra Prancūzijos norai, įtvirtinti ir J.Chiraco rinkimų kampanijos pažade, viešbučiams ir restoranams sumažinti iki 5,5 proc. pridėtinės vertės mokestį. Berlynas šiai idėjai atkakliai priešinasi.

Vokietijoje gana santūriai taip pat buvo sureaguota į J.Chiraco praėjusį ketvirtadienį pasakytą kalbą, kurioje jis pirmą kartą užsiminė apie galimybę nukreipti Prancūzijos branduolinius ginklus į piktavales valstybes, remiančias teroristus.

Tačiau J.Chiracas tikino, kad dėl Prancūzijos branduolinės gynybos politikoje "Vokietijoje niekam neverta nė jaudintis", o A.Merkel sakė neįžvelgianti prancūzų pozicijoje nieko kritikuotina.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Iš Grybauskaitės – įspėjimas dėl JAV rinkimų baigties papildyta (1)

Artėjant šalies vadovo rinkimams , kadenciją baigusi prezidentė Dalia Grybauskaitė tikina...

Atamanas po revanšo prieš „Maccabi“ pramušė dugną: noriu, kad į Eurolygą grįžtų Rusijos klubai (5)

Atėnų „Panathinaikos“ pasinaudojo tuo, kad Tel Avivo „Maccabi“ neturėjo savo lyderio Wade'o...

Karas Ukrainoje. Žiniasklaida: JAV ruošia 6 mlrd. vertės karinės pagalbos paketą Ukrainai Ukraina atitraukia iš fronto amerikietiškus tankus „Abrams“

JAV ruošiasi paskelbti vieną didžiausių karinės pagalbos paketų Ukrainos istorijoje. Bendra jo...

Pomėgį pavertė sėkmingu verslu – per dieną sulaukia 300 klientų: turi gudrų planą ateičiai (2)

Nors Lietuvoje neturime kalnų ir uolų, užsiimti laipiojimo sportu gali kiekvienas. „Bonobo...