aA
Būsimos mamos gali pasinaudoti daugybe efektyvių metodų, kurie susilpnina gimdymo skausmus be medikamentų pagalbos. Įsivaizdavimas, kad gimdymas – tai kankinantis procesas, neįtikėtinai paplitęs ir paprastai niekas neabejoja, kad gali būti kitaip. Dažnai visos viltys sudedamos į šiuolaikinę mediciną, apsiginklavusią milžinišku kiekiu nuskausminamųjų preparatų.
Gimdymas
Džiaugsmo ir pasitenkinimo hormonai

Atrodytų, kad galima taip lengvai atsisveikinti su skausmu ir baime, kai egzistuoja tokia daugybė priemonių, padedančių apsaugoti moterį nuo fizinės kančios gimdymo metu. Deja, ne viskas taip paprasta. Medikamentinis nuskausminimas turi daug neigiamų pasekmių tiek motinai, tiek mažyliui.

Štai kodėl Pasaulinės sveikatos apsaugos organizacijos rekomendacijose pasakyta, kad, nesant medicininio būtinumo, gimdymo metu reikėtų vengti naudoti nuskausminamuosius ir anesteziologinius preparatus. Tai negi šiuolaikinė moteris yra pasmerkta neišvengiamoms kančioms? Visiškai ne.

Pasirodo, gamta aprūpino mus gimdymui būtinomis nuskausminančiomis priemonėmis. Moters organizmas gimdymo metu išskiria didelį džiaugsmo ir pasitenkinimo hormonų – endorfinų, kurie sugeba sumažinti nemalonius fizinius pojūčius, padeda atsipalaiduoti, atsikratyti skausmo ir dovanoja emocinio pakylėjimo jausmą, kiekį.

Tačiau endorfinų išskyrimo mechanizmas labai subtilus, jis priklauso nuo bendros moters emocinės būklės gimdymo metu. Pavyzdžiui, nerimo jausmas arba medikamentų vartojimas gali slopinti šios svarbiausios nuskausminančios medžiagos gamybą. Fiziologinis bet kokio skausmo tikslas yra suteikti organizmui informaciją apie tai, kad yra pažeidžiami natūralūs procesai.

Pats gimdymas nėra kažkas kenksmingo motinos organizmui, tai – visiškai natūralus procesas. Žinoma, jūsų gimdai tenka atlikti milžinišką darbą, intensyviai ilgas valandas susitraukinėti. Tačiau jei jūs galvojate, kad gimdymo skausmas kyla būtent dėl šių raumenų susitraukimo, tai klystate. Gimdos raumenyse yra labai mažai skausmo receptorių.

Dažniausiai skausmo pojūčiai kyla raumenyse, supančiuose gimdą ir lokalizuojasi pilvo apačios arba juosmens srityse. Realia gimdymo skausmo priežastimi yra raumenų įsitempimas, trukdantis vykti normaliems organizmo fiziologiniams pakitimams gimdymo metu.

Jūs neturite galimybės priversti raumenis nesusitraukinėti, tačiau galite kontroliuoti gimdą supančius raumenis juos sąmoningai atpalaiduodama. Šis paprastas metodas jums gali padėti atsikratyti skausmo pojūčių.

Atpalaiduojame kūną ir sąmonę

Gimdymas

Jeigu jūs prieš gimdymą jaučiate baimę, nerimą ir rūpestį, raumenys pradeda susitraukinėti žymiai stipriau. Susikuria uždaras ratas: baimė sukelia raumenų įsitempimą, įsitempę raumenys sukelia skausmą, o skausmas vėl kelia baimę. Norint atsikratyti skausmo, reikia išmokti atsipalaiduoti. Tačiau visa paslaptis yra tame, kad neįmanoma atpalaiduoti kūno raumenų, neatpalaidavus savo sąmonės.

Bet kokia atsipalaidavimo technika prasideda tinkamos vietos suradimu ir ypatingos atmosferos sukūrimu. Ta pati taisyklė galioja ir gimdymui. Pasistenkite iš anksto susitarti su gimdymo skyriumi, aplankyti jį, susipažinti su gydytoju, kad galėtumėte realiai įsivaizduoti, kur ir su kuo jums teks gimdyti. Tuomet jūs jausitės ramiau ir užtikrinčiau.

Patobulinkite savo atsipalaidavimo meną. Pavyzdžiui, taip: padėkite prieš save didelę pagalvę, atsistokite ant kelių pakankamai plačiai, tačiau tik taip, kad tai nesukeltų skausmingų pojūčių, kelius praskėskite į šonus, krūtine atsiremkite į pagalvę, rankas padėkite po galva, lėtai ir giliai įkvėpkite ir tolygiai iškvėpkite ir atsipalaiduokite.

Pakaitomis sukoncentruokite dėmesį į skirtingų kūno dalių atpalaidavimą: veido, kaklo, pečių, nugaros, pilvo, rankų ir kojų. Mintyse sakykite sau maždaug tai: “Mano kūnas visiškai atsipalaidavęs, jis lengvas ir besvoris ir lyg ištirpęs erdvėje. Man ramu ir džiugu.” Tuomet ir gimdymo metu jūsų kūnas ir sąmonė įeis į reikalingą būseną. Norint sustiprinti poveikį, galima naudoti ramią muziką ir kitas atpalaiduojančias priemones.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Ant ledo – kraujo klanai, butelių šukės ir įsilinksminęs Jasikevičius: penki ritulininkų nuotykiai Lietuvoje

Pasų neturėję ir dėl to diskvalifikuoti konkurentai, dujų nuotėkis per varžybas, žiūrovus...

10 metų pakeltose lysvėse daržininkaujanti Renata Ničajienė pasakė, ką jose auginti, o ko ne

Į svetimą daržą paspoksoti mėgstantys internautai sutiks – Renatos Ničajienės pakeltos...

Tokio savaitgalio laukėme jau seniai: viena diena bus ypač vasariška

Šiandien mūsų šalies orus lems aukšto slėgio sūkurio vakarinė dalis.

Motiejūno vedama „Monaco“ dramatiškai parklupdė Šaro „Fenerbahče“ (1)

„Monaco“ su Donatu Motiejūnu dramatiškai atsitiesė Eurolygos ketvirtfinalio serijoje. Pirmame...

Fausta Marija Leščiauskaitė. Rytinė kava iš Kalabybiškio miesto savivaldybės puodelio, garbės raštai ir 100 tūkstančių šokoladui Seime (8)

„Mes čia jums tokią dovanėlę turime”, – išgirstu žodžius, kurie sukelia dejavu jausmą....

Radinys Argentinoje nustebino paleontologus: tai – čakizauras, iki šiol neregėtas unikalios anatomijos padaras

Argentinos paleontologai skelbia atradę naują vidutinio dydžio žolėdį dinozaurą – šie...