aA
Politinių partijų strategai suprato, kad garsūs menininkai, sportininkai ir net humoristai rinkėjus žavi gerokai labiau nei niekam nežinomi savo srities specialistai.
Dalia Teišerskytė
Dalia Teišerskytė
Šiemet į savivaldybių tarybas kandidatuoja dešimtys visuomenei gerai žinomų žmonių: aktorių, dainininkų, menininkų. Politologai pastebi, kad dažnai meno žmonės būna pasyvūs savivaldos institucijų nariai, o partijų strategai į partijų kandidatų sąrašus įžymybes įtraukia tik norėdami privilioti daugiau rinkėjų.

Jau ne vieną kadenciją Kauno miesto taryboje dirba konservatorius Kauno valstybinio choro meno vadovas Petras Bingelis. Jis siekia tapti ir naujosios miesto Tarybos nariu. Muzikas vadinamas vienu pasyviausių Tarybos narių: posėdžiuose jis nepateikia klausimų, neišsako savo nuomonės.

Muzikas tokius kaltinimus atmeta ir tikina aktyviai dalyvaująs Kultūros ir švietimo komiteto posėdžiuose. “Daugelis Tarybos narių posėdžiuose apskritai nepasirodo, todėl jie ir diskutuoja Taryboje. Posėdžių salėje reikia ne rėkauti ir beprasmiškai kalbėti, o spaudyti mygtukus”, - įsitikinęs konservatorius. Jis teigia nesikišąs į kitų komitetų pasiūlytus projektus, nes sako neišmanąs ekonomikos ar energetikos klausimų. “Neklausinėju, nes šiuos klausimus turi spręsti specialistai”, - teisinasi P.Bingelis.

Savo galimybes daryti įtaką miesto Tarybos sprendimams įvertino socialdemokratė Nijolė Tallat-Kelpšaitė. Ji Taryboje dirba vos kelis mėnesius, tačiau nusprendė nebekelti savo kandidatūros antrajai kadencijai. “Taryboje visi balsuoja aklai, nenori nuodugniai apsvarstyti įvairių projektų”, - teigia estrados dainininkė, įsitikinusi, kad nebūdama miesto Tarybos nare galėtų atlikti gerokai daugiau darbų.

Ji pripažįsta, kad žymūs žmonės dažnai tėra rinkiminis jaukas. “Gal tai priklauso nuo žmogaus, tačiau, pavyzdžiui, operos dainininkė Nijolė Ambrazaitytė Seime nenuveikė nieko naudingo”, - įsitikinusi N.Tallat-Kelpšaitė.

Šiemet į Kauno miesto tarybą pretenduoja daug menininkų ir praeityje garsių sportininkų. Ir politologai pastebi, kad taip politinės partijos siekia pritraukti rinkėjų. “Tokia taktika naudojama visame pasaulyje”, - sako politologas A.Krupavičius.

Iki šiol sociologai neatliko tyrimų, kiek rinkėjams svarbūs rinkimų sąrašuose įrašyti žymūs žmonės. “Tačiau kitose apklausose rinkėjai pabrėžia, kad balsuoja ne tik už rinkimų programas, bet ir patrauklius, žinomus partijos lyderius ir narius. Todėl galima teigti, jog sąrašas, kuriame yra daugiau žymių vardų, atrodo patrauklesnis”, - teigė politologas.

Daugiausia meno žmonių įrašyta Liberalų sąjungos rinkimų sąraše. Tarybos nario mandato vėl siekia “Kaunas Jazz” sumanytojas Jonas Jučas, nors, tapęs Seimo nariu, jis atsisakė Tarybos nario mandato.

Jau antros kadencijos sieks liberalų sąraše esantys dailininkas Jonas Venckūnas ir skulptorius Stasys Žirgulis. “Mes stengėmės dirbti sąžiningai. Nei aš, nei J.Venckūnas nesikišome į ekonomikos reikalus. Stengėmės ginti kultūros pozicijas”, - apie nuveiktus darbus pasakojo S.Žirgulis ir pripažino, kad dirbdamas Taryboje sugaišo nemažai laiko.

Liberalų sąraše - ir poetė Dalia Teišerskytė, Pažaislio muzikos festivalio rengėjas Justinas Krėpšta, kiti žinomi žmonės. “Ir menininkas, turintis filosofinį išsilavinimą, gali spręsti ūkines problemas. Filosofinis išsilavinimas suteikia galimybių generuoti idėjas”, - mano S.Žirgulis.

Lietuvos laisvės sąjunga rinkėjus bandys vilioti sportinę karjerą baigusiu disko metiku Vaclovu Kidyku. “Manau, kad naudingiausias būsiu sporto srityje, nelįsiu į ekonomiką, nes nelabai išmanau”, - atvirai kalbėjo sportininkas. Jis sako nesielgsiąs kaip žymus krepšininkas R.Kurtinaitis. “Stengsiuosi dalyvauti visuose posėdžiuose”, - žadėjo V.Kidykas.

Liberalai demokratai rinkėjus vilios praeityje garsaus krepšininko Romualdo Venzbergo pavarde.

Pasirodo, kad iš humoristų ne vien Vytautas Šerėnas dalyvauja artėjančiuose rinkimuose. Į Kauno rajono tarybą kandidatuoja Artūras Orlauskas- Zakarauskas. Jis Naujosios sąjungos sąraše įrašytas dešimtuoju numeriu. “Rajono Taryboje - labai mažai kultūros žmonių, manau, galėčiau dirbti šioje srityje. Kultūros padėtį rajonuose galima vadinti katastrofiška”, - teigė A.Orlauskas, socialliberalus pasirinkęs todėl, kad pažįsta ne vieną partijos kandidatą.

Regis, A.Orlauskas nusiteikęs dirbti ryžtingai ir tinkamai atstovauti savo rinkėjams. “Suprantu, kad esu savotiškas jaukas, bet yra tokių partijų, su kuriomis niekad nerastume bendros kalbos”, - kalbėjo ryžtingai nusiteikęs humoristas.

Naujosios sąjungos lyderis Kauno rajone Gintautas Šivickas sako, kad A.Orlauskas rimtai nusiteikęs dirbti miesto Taryboje. “A.Orlauskas yra išsilavinęs žmogus ir naudingai galėtų dirbti kultūros srityje, - teigė G.Šivickas. - Mums reikia aktyvių, galinčių dirbti žmonių. Nesuprantu, kodėl A.Orlauskas negalėtų kandidatuoti”.

"Kauno diena"
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Klausimų sukėlė „Go Vilnius“ dirbančių vadovų skaičius: tokių – apie 50, o didžiausia alga beveik 10 tūkst. eurų (19)

Oficiali Vilniaus miesto plėtros agentūra „ Go Vilnius “ nustebino ten dirbančių vadovų...

„Simpsonai“ numarino 34 metus figūravusį personažą: gerbėjai liko priblokšti

Sekmadienio vakarą ilgametis „Fox“ animacinis serialas „The Simpsons“ („ Simpsonai “)...

Karas Ukrainoje. Ukrainai pavyko Maskvoje sunaikinti Rusijos gynybos ministerijos sraigtasparnį Ka-32 Zelenskis: Rusija perėmė iniciatyvą, kol JAV delsė teikti paramą

Ukrainos žvalgybos pareigūnams (GUR) pavyko Maskvoje sunaikinti rusų sraigtasparnį Ka-32. Šis...

SuTaupyk

Riešutų kremo verslą vystantis Mindaugas: įsigijome jį su užsidegimu kurti

Prekių ženklą „Sviestas sviestuotas“ puikiai žino mėgstantys riešutų kremą. Jį prieš...