aA
Europos parlamentas ketvirtadienį pritarė pakoreguotai portugalo Jose Manuelio Barroso vadovaujamos Europos Komisijos sudėčiai. Komisijai pritarta didele balsų persvara – už balsavo 449, prieš 149, susilaikė 82 europarlamentarai.
Jose Manuel Barroso
Jose Manuel Barroso
© AFP/Scanpix
Visi plenariniame posėdyje dalyvavę Lietuvos europarlamentarai balsavo už Europos Komisijos sudėtį.

Naujojoje komisijoje buvusi Lietuvos finansų ministrė Dalia Grybauskaitė gavo vieną įtakingiausių - biudžeto ir finansinių programų komisarės - postą.

BBC pranešimais, naujoji komisija pradės dirbti nuo pirmadienio - trim savaitėmis vėliau nei buvo planuota, kadangi J.M.Barroso teko kiek performuoti komisijos sudėtį dėl protestų audrą sukėlusio italo Rocco Buttiglione pasisakymų apie moteris ir homoseksualus.

Komisijos sudėčiai pritarti pakanka paprastos balsų daugumos. Susilaikiusieji, vadinamieji "tušti" balsai, neskaičiuojami.

EK sudėčiai pritarė didžiausios politinės grupės: Europos liaudies partijos ir Europos demokratų bei Socialistų frakcijos. Už taip pat balsavo Europos liberalų, demokratų ir reformų partijos bei Sąjungos už tautų Europą frakcijų nariai, kai kurie jokioms grupėms nepriklausantys europarlamentarai.

Net po pakeitimų Komisijos sudėtimi liko nepatenkinti Europos vieningųjų kairiųjų jungtinė frakcija/Šiaurės šalių žalieji kairieji, Žaliųjų frakcija/Europos laisvasis aljansas bei Nepriklausomybės ir demokratijos frakcija.

Jose Manuel Barroso
© AFP/Scanpix

Europarlamentarams pristatydamas pakeistą EK sudėtį ir svarbiausius veiklos principus, J. M. Barroso pabrėžė, jog pritarimas jai reikštų demokratijos pergalę. Kaip patikino EK pirmininkas, jam paprašius bet kuris komisaras atsistatydins iš savo posto. Dar prieš balsavimą tokio įsipareigojimo pareikalavo Socialistų frakcija.

J. M. Barroso taip pat pareiškė sukursiantis specialią darbo grupę, kuri rūpinsis pagrindinių žmogaus teisių ir lygių galimybių įgyvendinimu bei kova su diskriminacija. Be to, ketinama įdiegti griežtas priemones konfliktams konkurencijos srityje išvengti.

Nors ir pritaria Europos Komisijos sudėčiai, didžioji dalis europarlamentarų liko nepatenkinti tuo, kad konkurencijos ir žemės ūkio komisarėmis liko olandė Neelie Kroes bei danė Mariann Fisher-Boel. Mat manoma, kad dėl olandės turėtų vienos kompanijos akcijų ir danės šeimos ūkio gali kilti interesų konfliktai.

Po formalaus balsavimo Europarlamente 2004-2009 metų kadencijos Komisijos sudėtį dar turės patvirtinti ES Taryba.

Pritarę Komisijos sudėčiai, europarlamentarai užbaigė krizę, kurią J. M. Barroso pavadino "gydančia demokratijos procedūra". Krizė kilo, kai spalio pabaigoje, prieš pat numatytą balsavimą dėl Komisijos patvirtinimo J. M. Barroso pareiškė atsisakantis savo siūlytos komisarų komandos. Paskirtasis EK pirmininkas taip pasielgė, norėdamas išvengti nesėkmės per balsavimą dėl paskirtojo komisaro italo R. Buttiglione. Dalies europarlamentarų nepasitenkinimą sukėlė jo konservatyvus katalikiškas požiūris į homoseksualumą, imigrantus ir santuoką.

Popiežiaus patarėją R. Buttiglione teisingumo, pilietinių laisvių ir saugumo komisaro poste pakeis Italijos užsienio reikalų ministras Franco Frattini.

Komisijoje taip pat nebeliko Latvijos atstovės Ingridos Ūdrės, kuriai norėta patikėti mokesčių ir muitų sąjungos politikos komisarės portfelį. Kilus abejonių dėl jos partijos finansavimo, Latvija į EK delegavo buvusį švietimo ir finansų ministrą bei ambasadorių Europos Sąjungoje (ES), dabartinį I. Ūdrės personalo Briuselyje vadovą Andrį Piebalgą. Tačiau diplomatui atiteks energetikos komisaro postas.

Vengras Laszlo Kovacsas, kuris per klausymus nepademonstravo pakankamai kompetencijos energetikos srityje ir negavo šio portfelio, taps mokesčių ir muitų sąjungos politikos komisaru.

Kol naujieji komisarai pradės eiti savo pareigas, darbą tęsia ankstesnioji EK, vadovaujama italo Romano Prodi, nors jos įgaliojimai turėjo baigtis lapkričio 1 dieną.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Ant ledo – kraujo klanai, butelių šukės ir įsilinksminęs Jasikevičius: penki ritulininkų nuotykiai Lietuvoje

Pasų neturėję ir dėl to diskvalifikuoti konkurentai, dujų nuotėkis per varžybas, žiūrovus...

10 metų pakeltose lysvėse daržininkaujanti Renata Ničajienė pasakė, ką jose auginti, o ko ne

Į svetimą daržą paspoksoti mėgstantys internautai sutiks – Renatos Ničajienės pakeltos...

Tokio savaitgalio laukėme jau seniai: viena diena bus ypač vasariška

Šiandien mūsų šalies orus lems aukšto slėgio sūkurio vakarinė dalis.

Motiejūno vedama „Monaco“ dramatiškai parklupdė Šaro „Fenerbahče“ (1)

„Monaco“ su Donatu Motiejūnu dramatiškai atsitiesė Eurolygos ketvirtfinalio serijoje. Pirmame...

Fausta Marija Leščiauskaitė. Rytinė kava iš Kalabybiškio miesto savivaldybės puodelio, garbės raštai ir 100 tūkstančių šokoladui Seime (8)

„Mes čia jums tokią dovanėlę turime”, – išgirstu žodžius, kurie sukelia dejavu jausmą....

Radinys Argentinoje nustebino paleontologus: tai – čakizauras, iki šiol neregėtas unikalios anatomijos padaras

Argentinos paleontologai skelbia atradę naują vidutinio dydžio žolėdį dinozaurą – šie...