aA
Balandžio 7d., Vilniuje prasideda tarptautinis seminaras, kurio metu daugiau nei 40 jaunų žmonių iš įvairių Europos valstybių mokysis tolerancijos bei pagarbos kartu su Lietuvoje gyvenančiais čigonais, žydais bei musulmonais, sakoma pranešime spaudai.
“Vilnius- Europos tolerancijos sostinė, - teigia projekto organizatoriai- Lietuvos liberalus jaunimas (LLJ), Europos liberalus jaunimas (LYMEC) bei Lietuvos jaunųjų centristų judėjimas (LJCJ)- nes čia nuo seno taikiai gyvena daugelis skirtingų tautų bei religijų, pinasi įvairios kultūros. Turime tai atskleisti Europai!..”

Seminaro “Building Europe of tolerance and respect” (“Kuriant tolerantišką bei pagarbią Europą”) idėja kilo mąstant apie Europos Sąjungos plėtrą. Lietuva, tapdama ES nare, tarsi atsitveria nauja siena nuo Baltarusijos, Rumunijos, Bulgarijos, kitų buvusių Sovietų Sąjungos respublikų, tačiau ir pati susiduria su neigiamu “senosios Europos šeimos” valstybių, tokių kaip Vokietija, Prancūzija, Didžioji Britanija- piliečiu požiūriu. Vilniuje rengiamas tarptautinis projektas- atsakas į Europoje stiprėjantį priešiškumą imigrantams, skurdžiai gyvenantiems ar išpažįstantiems netradicines religijas.

Europiečiai Vilniuje susitiks su Lietuvos žydų, romų, totorių bei karaimų bendruomenėmis. Kartu ne tik diskutuos, bet ir dalyvaus kultūriniuose vakaruose- vaišinsis nacionaliniais valgiais, klausysis dainų bei autentiškų pasakojimų, mokysis tautinių šokių. Dalyvauti pirmadienį rengiamame žydų kultūros vakare atyksta ir Rygoje reziduojantis Izraelio ambasadorius Avrahim Brnjamin.

Jaunuoliai iš įvairių Europos valstybių taip nagrinės plačiai paplitusias fobijas bei stereotipus, diskutuos apie antisemitizmą vakar šiandien ir rytoj, Islamo religiją Europoje, kltūrų sąveiką bei migracijos politiką. Vykstant mūšiams Irake, ypač prasmingas europiečių vizitas į Pabradės pabėgėlių centrą bei susitikimas su žmonėmis, kurių likimą suniokojo karo pabūklai.

Tolerancijos bei pagarbos plėtrą Europoje remia Karališkoji Nyderlandų ambasada, Šiaurės šalių ministrų tarybos Kultūros fondas bei Friedrich Naumann fondo projektas Baltijos šalims.

Lietuvos liberalus jaunimas, Europos Liberalus jaunimas bei Lietuvos jaunųjų centristų judėjimas tikisi, kad jų rengiamas projektas ne tik sustiprins pagarbą įvairioms kultūroms, bet ir pristatys Vilnių kaip modernią ir tolerantišką Europos sostinę.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

FNTT visoje Lietuvoje atliko 40 kratų: dėl galimai apgaule įgytų 4 mln. eurų – įtarimai 9 asmenims (8)

Devyni asmenys įtariami apgaule galėję įgyti per 4 mln. eurų Europos Sąjungos ( ES )...

Iš Grybauskaitės – įspėjimas dėl JAV rinkimų baigties papildyta (8)

Artėjant šalies vadovo rinkimams , kadenciją baigusi prezidentė Dalia Grybauskaitė tikina...

Netikėtai mirusio Pauliaus Jaskūno gedi bičiuliai ir kolegos: dalijasi jautriais prisiminimais

Po sukrečiančios žinios apie garsaus bosisto Pauliaus Jaskūno mirtį, jo artimi žmonės, kolegos...