aA
Siekdamas palikti savo antspaudą formuojant Europos Sąjungos politiką, naujasis Europos Komisijos prezidentas Jose Manuelis Barroso trečiadienį pareiškė, kad per artimiausius penkerius metus svarbiausi 25 šalių bloko politikos prioritetai turėtų būti ekonomikos augimas ir naujos darbo vietos.
Jose Manuel Barroso
Jose Manuel Barroso
© Reuters/Scanpix
Žvaliai atrodantis 49 metų buvęs Portugalijos premjeras, kuris prieš tapdamas Europos Komisijos vadovu praėjusį lapkritį vadovavo centro dešinės vyriausybei Lisabonoje, teigė, kad Europos Sąjunga turi imtis tvirtų priemonių, sustiprinsiančių gerovę, padėsiančių kurti naujas darbo vietas ir leisiančių atsispirti kitų valstybių, tokių kaip Kinija, prekybos konkurencijai.

"Europos Sąjunga turi aiškiai įvardinti savo politinius prioritetus. Didžiausios problemos, su kuriomis susiduria Europa, yra aiškios: ekonomikos augimas ir darbo vietos", - sakė Barroso kalbėdamas Europos Sąjungos Parlamente.

Mažai kas gali užginčyti, kad Barroso nustatytos Europos Sąjungos ligos požymiai nėra teisingi. Europos Sąjungos ekonomika iš tiesų vos ne vos juda, o daugeliui vyriausybių didžiausia problema - kaip sukurti daugiau naujų darbo vietų.

Pernai 12 euro zonos šalių augimas siekė tik kuklius 2 procentus. 2005 metais nesitikima, kad jis bus didesnis.

Dauguma euro zonos narių turėjo didelius biudžeto deficitus ir tai kėlė grėsmę stabilumo pakto patikimumui, kuris užtikrina bendrosios Europos valiutos vertę.

Nors Barroso analizės apie Europos silpnybes niekas neužginčijo, tačiau konservatyvių pažiūrų komisijos vadovas buvo apkaltintas, kad vykdo pernelyg liberalią politiką ir labiau paiso verslo interesų, o ne skatina daugelį dešimtmečių brangintas Europos socialines vertybes.

"Socialistų grupė tikisi, jog Barroso pateiks ir nedviprasmišką pareiškimą dėl to, kad jis pasirengęs ginti ir puoselėti Europos socialinį modelį", - perspėjo 202 narius turinčios socialistų grupės vadovas Martinas Schulzas.

Parlamento žaliųjų grupė taip pat kaltino Europos Komisijos vadovą nusigręžus nuo aplinkosaugos problemų. Atsakydamas kritikams, Barroso perspėjo, kad be stipraus ekonomikos augimo Europos socialinis modelis yra pasmerktas žlugti.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Ant ledo – kraujo klanai, butelių šukės ir įsilinksminęs Jasikevičius: penki ritulininkų nuotykiai Lietuvoje

Pasų neturėję ir dėl to diskvalifikuoti konkurentai, dujų nuotėkis per varžybas, žiūrovus...

10 metų pakeltose lysvėse daržininkaujanti Renata Ničajienė pasakė, ką jose auginti, o ko ne

Į svetimą daržą paspoksoti mėgstantys internautai sutiks – Renatos Ničajienės pakeltos...

Tokio savaitgalio laukėme jau seniai: viena diena bus ypač vasariška

Šiandien mūsų šalies orus lems aukšto slėgio sūkurio vakarinė dalis.

Motiejūno vedama „Monaco“ dramatiškai parklupdė Šaro „Fenerbahče“ (2)

„Monaco“ su Donatu Motiejūnu dramatiškai atsitiesė Eurolygos ketvirtfinalio serijoje. Pirmame...

Fausta Marija Leščiauskaitė. Rytinė kava iš Kalabybiškio miesto savivaldybės puodelio, garbės raštai ir 100 tūkstančių šokoladui Seime (8)

„Mes čia jums tokią dovanėlę turime”, – išgirstu žodžius, kurie sukelia dejavu jausmą....

Radinys Argentinoje nustebino paleontologus: tai – čakizauras, iki šiol neregėtas unikalios anatomijos padaras

Argentinos paleontologai skelbia atradę naują vidutinio dydžio žolėdį dinozaurą – šie...