aA
Legalaus aborto uždraudimas atveria kelią nelegaliam abortui, o tai kelia grėsmę moterų sveikatai ir gyvybei. Šalyse, kur abortas yra uždraustas, t.y. daugelyje Afrikos ir Azijos šalių, yra ypač didelis moterų mirtingumas.
Dania Dobilienė
Dania Dobilienė
Šiose šalyse kasmet nuo nesaugaus, t. y kriminalinio aborto, miršta apie 70 tūkst. moterų. Vien Afrikoje, kur abortas yra uždraustas beveik visose šalyse100 tūkst. abortų tenka 650 moterų mirčių, kai tuo tarpu išsivysčiusiose šalyse, kur abortas daugiausiai yra legalus – 10 moterų mirčių 100 tūkst. abortų.

Neigiama tarptautinė praktika rodo, jog uždraudus abortą šalyje moterys važiuoja nutraukti nėštumo į kitas šalis. Taip atsitiko Lenkijoje, Maltoje, Airijoje, kur abortas yra uždraustas ir moterys važiuoja nutraukti nėštumo į Olandiją, Didžiąją Britaniją, Vokietiją, Rusiją ir kt.

Įrodyta, kad aborto uždraudimas negerina demografinės situacijos, pavyzdžiui, Lenkijoje, uždraudus abortą, gimstamumas nepadidėjo, priešingai jis yra mažiausias Europos Sąjungoje. Gimstamumas Airijoje palaipsniui mažėja. Kasmet Lenkijoje atliekama apie 200 tūkst. nelegalių abortų. Europos valstybių patirtis rodo, jog demografinę situaciją pagerinti gali tik nuoseklus lyčių lygybės politikos įgyvendinimas, t.y. moterų ekonominio saugumo, integruojant jas į darbo rinką, užtikrinimas, socialinių paslaugų, padedančių derinti profesinį ir šeimos gyvenimą, plėtojimas, aktyvesnis vyrų įsitraukimas į vaikų priežiūrą.

Demokratinėje valstybėje moterys negali būti verčiamos gimdyti.
Dania Dobilienė:

ES rekomendacijų ir Lietuvos tarptautinių įsipareigojimų nediskriminuoti moterų, teikiant joms reprodukcinės sveikatos paslaugas, siekti, kad aborto paslauga būtų prieinama ir saugi (Kairo tarptautinės konferencijos Veiksmų programa, Pekino tarptautinės moterų konferencijos veiksmų platforma, pasirašytos Lietuvos Vyriausybės, Europos lytinės ir reprodukcinės sveikatos ir teisių skatinimo strategija, 10266, 2004 08 26).

Kitos šalys, turinčios neigiamą patyrimą dėl nelegalaus aborto, siekia legalizuoti abortą. Pavyzdžiui, Portugalija 2007 m. po 30 metų legalizavo abortą, 2007 m. Meksiko miestas legalizavo abortą. Abortą ketina legalizuoti Mozambikas, Jungtiniai Arabų Emyratai, Lotynų Amerikos šalys, nes tik legalus abortas gali užkirsti kelią beprasmiškoms moterų mirtims.

Lietuvos visuomenės nuomonė: 2004 m. apklausos metu 73 proc. Lietuvos gyventojų nurodė, kad abortas turi būti legalus ir prieinamas kaip kraštutinė priemonė nėštumui išvengti (UAB RAIT apklausa). Todėl įstatymo projekto iniciatorių teiginys, kad aborto uždraudimo įstatymas atitinka gyventojų interesus yra neteisingas ir klaidina visuomenę.

Kad daug abortų yra daromi dėl prieš tai patirtos seksualinės prievartos, taigi yra tiesioginė smurto prieš moterį pasekmė.

Europos Žmogaus teisių teismas teisiniu subjektu laiko tik jau gimusį vaiką, todėl embriono teisės negali būti iškeliamos aukščiau moters teisės apsispręsti dėl nėštumo nutraukimo.

Atkreipiame jūsų dėmesį, kad veiksmingiausias būdas kovoti su abortais yra visuomenės švietimas, kaip apsisaugoti nuo neplanuoto nėštumo.

Atsižvelgdami į aukščiau išvardintus argumentus, reikalaujame nepritarti aborto uždraudimo įstatymo projektui, nes jis pažeidžia žmogaus teises, kelia grėsmę moterų gyvybei ir visiškai neprisideda prie lygių galimybių įgyvendinimo Lietuvoje. LR Konstitucija užtikrina piliečių teisę į privataus gyvenimo neliečiamumą. Todėl demokratinėje valstybėje moterys negali būti verčiamos gimdyti.

Valstybės pareiga sudaryti tokias socialines, ekonomines sąlygas, kad moterys jaustųsi saugios pasirinkdamos nėštumą ir gimdytų joms patogiu gyvenimo laikotarpiu, nėštumą planuotų, naudodamos modernią ir patikimą kontracepciją.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Ant ledo – kraujo klanai, butelių šukės ir įsilinksminęs Jasikevičius: penki ritulininkų nuotykiai Lietuvoje

Pasų neturėję ir dėl to diskvalifikuoti konkurentai, dujų nuotėkis per varžybas, žiūrovus...

10 metų pakeltose lysvėse daržininkaujanti Renata Ničajienė pasakė, ką jose auginti, o ko ne

Į svetimą daržą paspoksoti mėgstantys internautai sutiks – Renatos Ničajienės pakeltos...

Tokio savaitgalio laukėme jau seniai: viena diena bus ypač vasariška

Šiandien mūsų šalies orus lems aukšto slėgio sūkurio vakarinė dalis.

Motiejūno vedama „Monaco“ dramatiškai parklupdė Šaro „Fenerbahče“

„Monaco“ su Donatu Motiejūnu dramatiškai atsitiesė Eurolygos ketvirtfinalio serijoje. Pirmame...

Fausta Marija Leščiauskaitė. Rytinė kava iš Kalabybiškio miesto savivaldybės puodelio, garbės raštai ir 100 tūkstančių šokoladui Seime (8)

„Mes čia jums tokią dovanėlę turime”, – išgirstu žodžius, kurie sukelia dejavu jausmą....

Radinys Argentinoje nustebino paleontologus: tai – čakizauras, iki šiol neregėtas unikalios anatomijos padaras

Argentinos paleontologai skelbia atradę naują vidutinio dydžio žolėdį dinozaurą – šie...