Avokadai yra naudojami ne tik salotoms, bet ir kepiniams, desertams, pagrindiniams patiekalams, taip pat kremams, naudojamiems veido ir kūno kaukėms bei masažui. Taivaniečiai valgo avokadus su pienu ir cukrumi, indoneziečiai maišo juos su pienu, kava ir romu, filipiniečiai daro desertinį gėrimą iš sutrinto avokado, pieno ir cukraus.
Avocado
Kai kuriose Meksikos dalyse yra vartojami netgi avokado medžio lapai. Žali ir džiovinti lapai naudojami suvynioti paplotėliams ar kaip prieskoninis maisto priedas. Džiovinti lapai gerai uždarytame inde gali išsilaikyti keletą mėnesių.

Visuotinai priimta avokadą laikyti daržove, kadangi jis plačiai vartojamas salotoms. Tačiau tai yra vaisius, kurio skonis yra kaip daržovės ir daugelyje parduotuvių jis yra padėtas šalia kitų panašių vaisių. Dėl savo gruoblėtos, šiurkščios odelės ir tipiškos formos kai kur avokado dar vadinamas avokado kriauše arba "krokodiline kriauše".

Dauguma virėjų vartoja tik tam tikrą, jiems įprastą rūšį. Vaisiai yra skinami nuo aukštų medžių, augančių giraitėmis. Vaisiaus minkštimas yra gelsvai žalias, vidaus tekstūra panaši į kieto, prinokusio banano ir jaučiamas lengvas riešuto prieskonis. Daugiausia auginamas tropiniame klimate, pirmiausia Meksikoje, taip pat Kalifornijoje, Havajuose ir Floridoje.

Didelė įvairovė

Avocado

Dažniausiai vaisius būna kriaušės formos, tačiau yra ir apvalios formos veislių. Avokaditos yra kokteilinė avokado versija ir sveria viso labo apie vieną unciją. Dažniausiai sutinkamos rūšys yra: Bacon, Fuerte, Gwen, Hass, Pinkerton, Reed ir Zutano. Dauguma virėjų renkasi Hass rūšį. Avokadai prinoksta žiemą ar ankstyvą pavasarį, parduotuvėse juos paprastai galima nusipirkti visus metus.

Šiek tiek istorijos

Avokado pavadinimas kildinamas iš Lotynų Amerikiečių ahuacatl, kas reiškia vyriškas sėklides (nuoroda į vaisiaus formą). Juos Meksikoje atrado Ispanai ir atvežė į Angliją. Lengviau ištariamą pavadinimą “avokado” 1663 metais sugalvojo seras Henris Slounas. Šis žodis pirmą kartą buvo išspausdintas 17 amžiuje, Amerikoje pirmą kartą pasirodė 1697 metais. Pirmieji ispanų keliautojai matė, kad actekai labai mėgsta avokado, tačiau europiečiai ilgai laiką avokadus laikė beskoniais.

Actekai avokadus naudojo ir kaip aistrą skatinančią priemonę. Pirmuosius daigus Floridoje 1883 metais pasodino sodininkas Henris Perrinas. Tačiau avokadai neturėjo pasisekimo iki 1900 metų. Iš pradžių jie buvo vartojami tik ten, kur augo, t.y. Kalifornijoje, Floridoje ir Havajuose. Pagaliau 1950 metais jie išpopuliarėjo kaip salotų sudėtinė dalis ir nuo to laiko jų vartojimas labai paplito.

Kaip ir dauguma vaisių, avokadai prinoksta nuskinti, taigi švieži avokadai

Avocado

yra kieti kaip uola. Rinkitės vaisius, turinčius nepriekaištingą tekstūrą, be to, visas vaisiaus paviršius turi būti tolygiai kietas arba minkštas. Geras vaisius turi atrodyti sunkus pagal savo dydį. Nepirkite vaisių su sumušimais ar minkštais spuogeliais, bei tų, kurių odelė yra atsiskyrusi nuo minkštimo. Papurtykite vaisių tam, kad įsitikintumėte, ar kauliukas yra atsilaisvinęs. Prinokusio vaisiaus minkštimas pasiduoda lengvam spaudimui. Tačiau prinokusį vaisių pirkti yra rizikinga, kadangi jis gali būti sudaužytas. Geriausias sprendimas būtų prinokinti jį namuose, tačiau tai reiškia, kad turite jį įsigyti 2-5 dienas prieš vartojimą.

Nokinimui vaisius sudėkite į rudo popieriaus maišelį, tiesioginių saulės spindulių nepasiekiamoje vietoje ir palaikykite 2-5 dienas. Jei į maišelį įdėsite obuolį ar bananą, vaisiai prinoks greičiau. Nelaikykite neprinokusio vaisiaus šaldytuve. Kartą atšaldytas, vaisius normaliai nebeprinoks. Prinokę, nenulupti vaisiai gali būti laikomi šaldytuve iki dviejų savaičių.

Nulupto avokado minkštimas pradeda labai greitai ruduoti, taigi, jį reikia kuo greičiau suvartoti. Įdėjus citrinos rūgšties, rudėjimo procesą galima sulėtinti.

Avokado paruošimas: apipjaukite avokadą aplinkui iki kauliuko, paimkite už abiejų pusių ir sukite jas į skirtingas puses, viena dalis turėtų likti tuščia, kita su kauliuku. Minkštimą galite iškabinti dideliu šaukštu ar nulupti ir supjaustyti. Supjaustytą avokadą apšlakstykite citrinos sultimis kad neparuduotų. Jei minkštimą sutrynėte, į puodelį sutrinto avokado įpilkite du arbatinius šaukštelius citrinos sulčių ir išmaišykite. Taip apdorotą ir sandariai uždarytą arba gerai suvyniotą avokadą galite laikyti šaldytuve iki 2 parų. Jei norite paruošti pjaustytą avokadą prieš kelias valandas, suvyniokite gabalėlius į citrinos sultimis sumirkytus popierinio rankšluosčio gabalėlius, po to gerai suvyniokite į plėvelę. Jei po tokios procedūros vaisiaus gabalėliai vis tik paruduos, tiesiog nugrandykite parudavusį sluoksnį peiliu.

Avocado

Norėdami užšaldyti avokadų piure, įmaišykite į ją po arbatinį šaukštelį citrinos sulčių vienam avokadui, sandariai uždarykite ir pašalinkite orą. Užšaldyti avokadai gali būti laikomi iki 6 mėnesių.

Nauda sveikatai

Avokadai geras vitamino E šaltinis, kuris reikalingas ne tik normaliai kūno veiklai bet ir yra galingas antioksidantas, apsaugantis ląstelių membranose esančias nesočiąsias riebiąsias rūgštis nuo laisvųjų radikalų atakų. Laisvieji radikalai yra susiję su vėžio atsiradimu ir širdies ligomis. Avokado vaisiuose taip pat yra daug vitamino C (reikalingas naujų ląstelių ir audinių gamybai, apsaugo ląstelių membranas nuo virusų ir yra stiprus antioksidantas), tiamino (paverčia angliavandenius į gliukozę), riboflavino (padeda organizmui išlaisvinti energiją iš proteinų, angliavandenių ir riebalų).

Tiesa, kad avokado turi pakankamai didelį kiekį riebalų, tačiau tai yra nesotieji riebalai, kurie, pasak tyrimų, padeda sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje. Be kita ko, avokadai yra mažai kaloringi.

Avokadai yra puiki priemonė sausai odai. Paruoškite veido kaukę iš 1/4 puodelio avokado piure ir tokio pat kiekio rūgščios grietinės. Švelniai ištrinkite veidą ir kaklą, vengdami jautrių vietų apie akis ir palikite 15 minučių įsigerti. Nuplaukite su drungnu vandenius. Po to švelniai įtrinkite nematomą aliejų į odą.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Perėjusi tikrą pragarą žydė į Vilijampolę grįžo ieškoti užkastos dėžės (104)

Izraelyje šiuo metu gyvenanti Kaune gimusi Dita Šperling savo akimis regėjo, kaip baltaraiščiai...

Lenkijos ekonomikos architektas: sukame pavojingu keliu (68)

Pirmosios nekomunistinės Lenkijos vyriausybės finansų ministras Leszekas Balcerowiczius sako, kad...

Brangi nafta kelia ne tik benzino kainas (38)

Dėl pabrangusios naftos kyla ir degalų kainos. Analitikai perspėja – jeigu taip bus ir toliau,...

Iš Rusijos stačiatikių vyskupo – akibrokštas Putinui (130)

Vienas Rusijos stačiatikių vyskupas pirmadienį pareiškė, kad per kovą vyksiančius šalies...

Šveicarų specialistai įvertino Gedimino kalno gelbėjimo planą: tikrai yra dėl ko nustebti (496)

Lietuvos mokslininkai ir specialistai vis dar nesutaria, kaip gelbėti Gedimino kalną. Kol mūsų...

Turkai lietuvius vadina pirmosiomis „kregždėmis“: atostogauti plūsta dar neprasidėjus kurorto sezonui

Iki kalendorinės vasaros Lietuvoje dar likę beveik 5 mėnesiai, tačiau gyventojai vis aktyviau...

Garsenybėms – metų mados egzaminas. Kam pavyko jį išlaikyti? M. Palaikytės verdiktas (128)

Pramogų pasaulio apdovanojimų rengėjai garsiai skelbė – tai metų renginys. Tad įžymybės...

Naujutėlaitis JAV karo laivas įstrigo lede (90)

Naujutėlaitis JAV karinio jūrų laivyno nuo Kūčių dienos dar nepajudėjo iš Monrealio, o dėl...

Nerimauja dėl Vilniaus darželių plėtros: ar tikrai savivaldybė viską apgalvojo? (3)

Vos prieš mėnesį Vilniaus gyventojams dar kartą buvo pranešta džiaugsminga žinia: „kitąmet...

Serialų aktorė Thalia negali be dramų: močiutės 100-asis gimtadienis irgi priminė muilo operą (3)

Thalia nuvyko į Meksiką dalyvauti savo senelės Evos Mange šimto metų jubiliejuje. 46 metų...