aA
„Aš būsiu Lietuvos Respublikos prezidentas“. Taip pasakė pilietis Rolandas Paksas Visagino žmonėms. Pats noras juo tapti yra pagirtinas, bet vien jo nepakanka. Reikia dar bent trijų dalykų: sugebėjimo juo būti, rinkėjų valios ir formalių galimybių. Apie sugebėjimus nekalbėsiu, nes tai būtų argumentai "ad hominem".
Aloyzas Sakalas
Aloyzas Sakalas
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)
Rinkėjų valia yra pačių rinkėjų reikalas, todėl nuspėti, kokia bus ta valia ir kuriam kandidatui ji bus palanki, gali nebent Dievo apdovanoti aiškiaregiai. Aš negavau tokios dovanos, todėl man belieka kalbėti apie formalias galimybes.

Prisiminkime, kad Lietuvos Respublikos prezidentas bus renkamas kitų metų birželio mėnesį ir tos datos negalima pakeisti nekeičiant pačios Konstitucijos, o tai itin sunkiai išsprendžiama problema, nes vargu ar Seimas galės pateikti argumentų, kodėl reikia nukelti ar atkelti rinkimų datą. Taigi sutarkime, kad iki rinkimų neliko nė devynių mėnesių. Per juos Strasbūro Žmogaus Teisių Teismas (ŽTT) turėtų priimti palankų mūsų kandidatui į prezidentus sprendimą. Po tokio sprendimo LR Seimas turėtų priimti atitinkamą Konstitucijos pataisą. Tada, atsižvelgdamas į naują Konstitucijos redakciją, Konstitucinis Teismas turėtų pakeisti savo sprendimą. Tik po to mūsų kandidatas galėtų registruotis Vyriausiojoje rinkimų komisijoje.

Turint galvoje, kad ŽTT nagrinėja tik žmogaus teisių pažeidimus, bet neinterpretuoja ES valstybių konstitucijų, palankiausiu mūsų kandidatui atveju galima tikėtis tik sprendimo, kuriame būtų parašyta, jog sulaužiusiam duotą priesaiką piliečiui negalima neribotam laikui atimti teisės būti renkamam į priesaikos reikalaujančias pareigas. Vargu ar ŽTT nurodys apribojimo trukmę, greičiausiai tai bus palikta nacionalinių parlamentų kompetencijai.

ŽTT dar nenagrinėjo šitos bylos, todėl nežinia, kada bus skelbiama jo nutartis. Darykime optimistinę prielaidą, kad verdiktas bus paskelbtas jau spalio mėnesį. Taip devynių mėnesių laiko intervalas jau sutrumpėja dviem mėnesiais. Toliau - LR Seimo eilė. Naujojo Seimo nariai prisieks apie spalio mėnesio vidurį, dar geras dvi tris savaites jie dalysis portfelius ir sudarinės koalicines daugumas. Tada tvirtins premjerą, vėliau nagrinės Vyriausybės programą ir ją tvirtins. Būkime ir čia optimistai ir manykime, kad ji bus patvirtinta negrąžinant jos tobulinti. Visa tai užims dar apie pusantro mėnesio, taigi, iki Kalėdų atostogų. Todėl tik didžiausias optimistas gali tikėtis, kad Seimas mes šituos darbus ir užsiims Konstitucijos keitimu. Iš tikrųjų Seimas gali tuo užsiimti tik apie sausio mėnesio pabaigą, jeigu rengs neeilines savo sesijas, nes eilinės prasidės tik kovo vienuoliktą.

Jei Seimo nariai pasiaukotų mūsų kandidato labui, tai, labai skubant, vasario pradžioje gali būti pateiktos Konstitucijos pataisos. Kokios jos bus - nežinia. Ar Seimas visiškai atsisakys dabartinių apribojimų, ar paliks penkerius ar net dešimt metų, - tai būsimo Seimo valia, kuriai priimti reikės ne mažiau kaip aštuoniasdešimt šešių balsų. Sakykime, tiek balsų atsiras. Tada po trijų mėnesių bus balsuojama pakartotinai, o tai jau ir gegužės ar net birželio mėnuo. Jei ir šis balsavimas būtų paremtas minėta dauguma balsų, mūsų kandidato dar lauks naujas KT sprendimas, kuriame bus atsižvelgta į priimtas Konstitucijos pataisas. KT, kaip žinome, negali būti socialistinio darbo spartuolis, todėl tikėtina, kad naujam sprendimui priimti dar reikės mėnesio kito.

Iš to, kas pasakyta, matyti, kad mūsų kandidato šansai suspėti į artimiausių rinkimų traukinį yra labai abejotini net ir tada:

* jeigu ŽTT svarstys mūsų kandidato skundą bent jau spalio mėnesį,

* jeigu ŽTT savo sprendimu nustatys, kad teisių apribojimas negali būti neterminuotas,

* jeigu Seimas surengs neeilines sesijas, skirtas Konstitucijos pataisoms,

* jeigu Seimas nuspręs, kad tokio apribojimo visai neturi būti,

* jeigu KT priims sprendimą ypatingos skubos tvarka.

Tiek daug aplinkybių turi būti palankios mūsų kandidatui. Bet kuriai iš jų esant nepalankiai visos viltys registruotis kandidatu birželio rinkimams nelabai realios. Todėl teiginys "Aš būsiu prezidentas" turėtų būti papildytas žodžiais "tik nežinau kada".

„Lietuvos žinios“
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0