aA
Pastaruoju metu viešoje erdvėje pasirodė labai daug astrologinių prognozių apie tai, kokie bus rinkimų rezultatai. Kam skirtos šios prognozės? Kokiai žmonių kategorijai?
Raimundas Alekna
Raimundas Alekna
© Vilniaus psichoterapijos ir psichoanalizės centras
Tai ta dalis rinkėjų - kurie nesijaučia saugūs, savarankiški, kompetentingi priimti sprendimus. Tokius žmones įvardinčiau kaip psichologiškai labiausiai pažeidžiamas, nebrandžias asmenybes, lengvai pasiduodančias įtaigai. Prognozės, ką vienam ar kitam politikui ar partijai lemia žvaigždės yra tiesiog pasufleravimas, už ką reikia balsuoti.

Ši elektorato dalis mažiau išprususi, labai lengvai pasiduoda sugestijai. O populistinės partijos gerai išmano ir sugeba naudoti triukus bei manipuliacijas, suorientuojančias tokius rinkėjus sau naudinga linkme. Tai išties vertingas kąsnis partijoms, dalijančioms tuščius pažadus.

Netgi socialinės apklausos rodo, kad mažiau išsilavinę žmonės labiau linkę balsuoti už politikus, kurie daugiau žada. Dar daugiau – pažadus dalija labai neatsakingai, nesukdami galvos, vykdys juos ar ne.

Įdomiausia tai, kad ir rinkėjai, balsavę už populizmą, pažadus labai greitai pamiršta. Pamiršta netgi kas tuos pažadus dalijo! Tokie rinkėjai tiesiog nesigilina. Jiems taip lengviau, paprasčiau. Jie tiki – ir viskas. O tikėdamas žmogus tam tikrą laiko tarpą psichologiškai jaučiasi geriau, stabiliau.

Jei žmogus negali dėl ko nors apsispręsti – asmeniniu ar rinkimų – klausimu, jis paprasčiausiai jaučia nerimą, gal net įtampą. O horoskopas tarsi atpalaiduoja: “Iš tiesų viską lemia žvaigždės, likimas…” – ir žmogui tiesiog pasidaro ramiau.

Pranašystės ir reikalingos tam, kad mažiau brandi asmenybė pasijustų tvirčiau, kad nevargintų dilema – ką man pasirinkti.

Dar daugiau – toks žmogus rinkimų atveju ir kaltę, ir atsakomybę perkelia žvaigždėms. Toks žmogus nuo vaikystės tiesiog išmoko “nesirinkti”, nes kai galbūt pasirinkdavo savo, o ne tėvelio ar mamytės nuomonę – būdavo nubaustas. Taigi pats sau tiesiog uždraudė norėti – kad nesijaustų kaltas.

Tačiau yra kitokio pobūdžio rinkėjai. Tai žmonės - kurie turi savo nuomonę, motyvus, nebijo priimti vieno ar kito sprendimo ir už tą sprendimą atsakyti. Jie aiškiai suvokia, kokie politiniai procesai vyksta, kaip jie vyksta, kokios tų procesų priežastys. Jie gilinasi, tad gali aiškiai pasirinkti, už ką balsuoti. Tai sąmoningi, atsakingi ir racionaliai mastantys piliečiai.

Jiems svarbu, kad ir politikas būtų racionalus. Nes mąstantys rinkėjai sugeba atsirinkti tuščius pažadus nuo tokių, kuriuos politikas iš tiesų gali įgyvendinti.

Beje, yra partijų, kurios subūrę būtent tokius racionaliai mąstančius žmones. Jie nebijo priimti sprendimų nei gyvenime, nei politikoje. Nebijo už juos ir atsakyti.

Racionalūs rinkėjai būtent ir renkasi tokias partijas – nes jos atitinka jų vidines vertybes bei nuostatas. Pavyzdžiui, ar kada teko viešoje erdvėje matyti aptarinėjant Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos lyderių horoskopus? Tai todėl, kad mes tuo netikime. Mūsų vertybės – kitos: stipri šeima, bendruomenė, meilė Tėvynei, atjauta silpnesniam, savęs tobulinimas. Tai tikros ir rimtos vertybės.

Jūs galite paklausti: tad kodėl kartais net rimta save laikanti žiniasklaida noriai spausdina visokiausias pranašystes apie rinkimų baigtį?

Atsakau: juk rimta žiniasklaida irgi nori uždirbti. Dauguma žmonių, skaitančių dienraščius, juos perka tiek, kiek ten yra burtų ir pranašysčių. Pirmiausia jie atsiverčia horoskopus ir peržvelgia vieną kitą antraštę. Rimti analitiniai straipsniai jų nedomina. Tokie laikraščių skaitytojai leidėjams – tiesiog galimybė praplėsti tiražus ir gauti daugiau pajamų.

Pagaliau, kas galėtų paneigti, kad tam tikros politinės partijos finansuoja laikraščių plotus toms pranašystėms? Populistinės partijos, kurioms aiškiaregiai pranašauja laimėjimą.

Taigi taip daromas pakankamai didelis spaudimas rinkėjų auditorijai, kuri yra psichologiškai pažeidžiama, pasiduodanti įtaigai bei manipuliacijoms.

.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0