aA
Mano politinės veiklos programa ir pasirinkimas siekti Lietuvos Respublikos Seimo nario mandato dar vienoje kadencijoje yra nulemti kelių aplinkybių. Buvau ir liksiu nuosekliu regioninės plėtros, decentralizacijos ir biurokratijos apribojimo šalininkas.
Ramūnas Garbaravičius
Ramūnas Garbaravičius
© LRS
Turime siekti, kad visi galėtume gyventi pagal principą, jog laisvam ir savigarbiam piliečiui viskas yra galima, ko įstatymas nedraudžia. Mano šeimos tradicija, asmeninė mokslinė bei verslo patirtis leido įsigilinti į šilumos ūkio ir energijos išteklių problemas.

Negalima leisti, kad Lietuvos valdžia tarnautų tik didžiojo verslo labui. Kiekvienas elektros ar šilumos kainos procentas yra susijęs su visų mūsų gyvenimo kokybe. Niekas negali būti atsietas nuo šio fakto. Kova už socialinio teisingumo ir teisėtos konkurencijos principus energetikos rinkoje - tai bene svarbiausias mano politinis credo.

Tėvynės sąjunga ir aš asmeniškai nuo pat „Leo LT“ steigimo pradžios perspėjome, kad atsiranda pavojus, jog bus sukurtas monstras, kurio valdžia nebesugebės kontroliuoti. Deja, valdančioji dauguma žūtbūt, nepaisydama visuomenės nuomonės, skubino “liūto gimimą”. Ir šiandien matome, kad sudarytos sąlygos mažai grupelei lobti visų piliečių sąskaita, o valdančioji dauguma (ir ne tik ji) užmerkia akis ir bando vaizduoti, kad viskas yra tvarkinga ir teisinga. Tiems, kurie nenori ir negali tylėti, vėl bandoma užkišti burnas, nesibodint pačių juodžiausių technologijų ir prasimanymų.

Kita vertus, daug kam nepatogu, kad energetikos kontekstą išmanau. Tad ir dabar, nepaisydamas gandų, nutylėjimų ir melo, nepaisydamas rinkimų karštligės, kurioje pasimeta net ir bendražygiai, nepaisydamas šmeižto ir kai kam patogaus mistifikavimo, kalbu tai, ką galvoju, ir tai, ką išmanau. Turiu tvirtus įsitikinimus ir už tai esu dėkingas savo tradicijas gerbiančiai šeimai.

Siekdami atsiriboti nuo Rusijos energetinės priklausomybės turime aiškiai pasakyti Lietuvos žmonėms, kokių elektros kainų galima tikėtis. Deja, tiek Vyriausybė, tiek tos institucijos, kurios turėtų kontroliuoti energetinių procesų skaidrumą ir atitikimą žmonių interesams, dabar abejingai tyli. Maža to, paskutiniai įvykiai rodo, kaip suktai manipuliuojama teismais ir net nesibodima šmeižti VKEKK pirmininko V.Poderio dėl jo labai drąsios ir nuoseklios pozicijos, net jį apkaltinant neva prorusiška veikla, kai tuo tarpu jis bene vienintelis išdrįso nuo monopolininkų klastos ginti viešąjį interesą.

Prienuose dabar aktualiausia šilumos kainos problema, nes šį sezoną ji bus vos ne didžiausia Lietuvoje. Ar situacija yra be išeities?

Be jokios abejonės ne! Šilumos kainas galima ir būtina mažinti dviem būdais- tobulinant kainų nustatymo metodiką ir taip apribojant energetikų pelnų siekimą bei diegiant modernias technologijas, naudojant vietinį kurą , taip mažinant gamybos savikainą ir skatinant konkurenciją. Pasitelkus energetikos specialistus buvo išnagrinėta šilumos kainų nustatymo metodikos taikymo Prienuose specifika ir buvo nustatyta, kad, įvedus Šilumos įstatymo pataisas, ši kaina taptų prieinamesnė gyventojams, bet nesužlugdytų tiekėjų. O modernizavus rezervinę katilinę, pritaikius ją vietiniam kurui bei išnagrinėjus kogeneracijos galimybes ir radus investuotoją šilumos kainą ateityje galima gerokai sumažinti. Turiu tokios veiklos ir tokių projektų įgyvendinimo patirtį ir matau realias galimybes atpiginti Prienuose šilumą.

Kad net ir vieno žmogaus veikla gali keisti situaciją patvirtina tai, kad po to kai aš (ko gero vienintelis iš Seimo narių) viešai prabilau apie suskystintų dujų paslėptą pabranginimą, Vyriausybė sustabdė naujosios ydingos tvarkos įgyvendinimą. Be jokios abejonės tai ne mano vieno nuopelnas, bet drįstu manyti, kad padėjau palengvinti ne pačių turtingiausių žmonių dalią.

Lietuva yra NATO ir Europos Sąjungos narė, tačiau ta aplinkybė dar nėra visiško saugumo garantas. Rusijos agresija Kaukaze ir ekonominio bei psichologinio karo ženklai Baltijos šalyse ir Ukrainoje verčia stiprinti nacionalinio saugumo priemones. Net ekonominės krizės sąlygomis turime prisiminti, kad nesame vien duona gyvi. Lietuvos laisvė nėra savaiminė dovana, o jos ateitis priklauso nuo protingos ir solidžios politikos.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0