aA
Sultingi, saldrūgščiai ir vitaminingi apelsinai yra ne tik puikus skanėstas, bet ir vaistas. Imuninės sistemos stiprumą lemia vitaminai, todėl, įsisiautėjus peršalimo ligoms, rekomenduojama valgyti kuo daugiau citrusinių vaisių. Apelsinai gali būti puikiausias vaistas, tačiau alergiškiems žmonėms gydytojai jų valgyti nepataria.
Apelsinai
Apelsinai
© Corbis/Scanpix
Gerina atmintį

Pirmiausiai reikėtų paminėti, kad, valgant apelsinus, žmogaus organizmas gauna daug vitamino C, kuris pripažįstamas kaip puikus antioksidantas. Viename apelsine yra 116,2 proc. šio vitamino, reikalingo dienos porcijai.

Moksliniai tyrimai parodė, kad apelsinai mažina kraujospūdį ir veikia kaip uždegimus gydantis vaistas. Vitaminų yra ir žievelėje, ir minkštime, todėl tose šalyse, kur galima įsigyti natūralių, chemijos nepaveiktų apelsinų, žmonės sultis spaudžia iš viso vaisiaus, nenulupdami žievės.

Vitaminas C saugo ir nuo kenksmingo aplinkos poveikio bei mažina riziką susirgti vėžiu. Be viso to, šis vitaminas didina atsparumą tokioms sunkioms ligoms kaip astma, osteoartritas ir reumatoidinis artritas.

Pasaulinė sveikatos organizacija citrusinius vaisius rekomenduoja valgyti sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis bei daug protiškai dirbantiems žmonėms, nes jie gerina atmintį.

Be vitamino C, apelsinai turi daug tiamino, vitamino A, kalcio, kalio.

Apelsinai reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, todėl, sergantiems cukriniu diabetu, tai - sveikas ir skanus maistas. Besilaikantys dietos apelsinus taip pat drąsiai gali valgyti – jie nekietina vidurių, tačiau ir nelaisvina.

Šviežiai spaustos apelsinų sultys mažina riziką susirgti inkstų akmenlige, o norintiems „išvalyti“ iš organizmo akmenis kasdien patariama išgerti pusę litro sulčių.

Sukelia alergiją

Alergines reakcijas gali sukelti bet koks maistas. Tai priklauso nuo žmogaus organizmo. Tačiau vieni maisto produktai labiau alergizuoja, kiti – mažiau.

Apelsinai yra vienas iš tų produktų, dėl kurių žmonėms kyla nemalonių alerginių reakcijų.

Karvės pienas, soja, špinatai, kiaušiniai, pomidorai taip pat patenka į šią produktų grupę. Tačiau žmonės juos valgo perdirbtus ir paprastai nejaučia jokių pasekmių. Pavyzdžiui, pienui alergiški žmonės gali mėgautis jogurtu ar varške.

Deja, jaučiantiems alergiją apelsinams, gydytojai pataria jų atsisakyti. Bendri alerginiai simptomai pasireiškia odos bėrimais, sausėjimu, galvos skausmais, sloga, niežėjimu, skrandžio gėlimais.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Klausimų sukėlė „Go Vilnius“ dirbančių vadovų skaičius: tokių – apie 50, o didžiausia alga beveik 10 tūkst. eurų (23)

Oficiali Vilniaus miesto plėtros agentūra „ Go Vilnius “ nustebino ten dirbančių vadovų...

„Simpsonai“ numarino 34 metus figūravusį personažą: gerbėjai liko priblokšti

Sekmadienio vakarą ilgametis „Fox“ animacinis serialas „The Simpsons“ („ Simpsonai “)...

Karas Ukrainoje. Ukrainai pavyko Maskvoje sunaikinti Rusijos gynybos ministerijos sraigtasparnį Ka-32 Zelenskis: Rusija perėmė iniciatyvą, kol JAV delsė teikti paramą

Ukrainos žvalgybos pareigūnams (GUR) pavyko Maskvoje sunaikinti rusų sraigtasparnį Ka-32. Šis...

SuTaupyk

Riešutų kremo verslą vystantis Mindaugas: įsigijome jį su užsidegimu kurti

Prekių ženklą „Sviestas sviestuotas“ puikiai žino mėgstantys riešutų kremą. Jį prieš...