aA
Šiandien, kai visiems žmonėms taip brangsta pragyvenimas, kyla kainos ir bene kasdien girdime raginimus “susiveržti diržus”, dabartinė valdžia nerodo jokio noro taupyti. Šių metų liepos 31 d. Klaipėdos miesto tarybos nariai išmokas pieštukams ir trintukams pasididino net 3-4 kartus iki 1000 – 1200 litų per mėnesį. Taip politikus pasielgti paskatino „sunki ekonominė būklė“ ir visai nesvarbu, kad dauguma jų yra deklaravę asmeninio turto daugiau nei už milijoną litų.
Alga vokelyje - karikatūra
Alga vokelyje - karikatūra.
© DELFI
Negalėdami toleruoti tokio valdininkų amoralumo tuomet kartu su pasipiktinusiais klaipėdiečiais surengėme protesto akciją. Tačiau nei į piketą gausiai susirinkę miestiečiai, nei garsiai šaukiamas „Gėda“ nesustabdė „skurstančių" tarybos narių nevaldomo troškimo praturtėti mokesčių mokėtojų sąskaita. Pati dirbu su politikais, tad drąsiai teigiu, kad miesto tarybos nariai taip dažnai ir toli pas rinkėjus nevažinėja, popieriaus nesunaudoja kilogramais, o pieštukų – saujomis. tam tikrai nereikia 1200 litų per mėnesį. Prieš 15 metų rugsėjo 2 d. pirmosios Klaipėdos miesto Tarybos deputatai nusprendė atsisakyti priemokų. Tuo metu Lietuvoje taip pat buvo sunki ekonominė padėtis, infliacija, streikavo mokytojai, autobusų vairuotojai. Matyt, tada politikai, skirtingai nuo dabartinių, buvo padorūs žmonės.

Mane labiausiai stebina tai, kad teisingumas Lietuvoje yra dvejopas. Politikams ir paprastiems žmonėms yra taikomi skirtingi standartai. Mūsų politikai deklaruoja, kad kovoja su algomis vokeliuose, bet patys juos ima. Ši problema yra ne tik miestų ir rajonų Tarybose, bet ir LR Seime.

Oficialios Seimo narių ar ministrų algos atrodo palyginti nedidelės. Vidutinis Seimo nario atlyginimas atskaičiavus mokesčius siekia apie 4 tūkst. litų. Bet kas mėnesį kišenę dar papildo tūkstantiniai priedai, kompensacijos, kurie nelaikomi darbo užmokesčiu. Taigi, prie Seimo nario oficialios algos pridėjus neapmokestinamus priedus už transporto, ryšių, kanceliarines ir reprezentacines išlaidas, priedą už stažą valstybės tarnyboje, reali alga „į rankas“ pakyla ir gerokai per 10 tūkstančių litų.

Kadangi už priedus ir kompensacijas Seimo nariams nereikia atsiskaityti, kaip tuomet sužinoti, kad lėšos buvo panaudotos pagal paskirtį, o ne vakarienei prabangiame restorane ar egzotiškai kelionei?

Jei kurioje įmonėje realios darbuotojo pajamos yra bent porą kartų didesnės už oficialią algą, išgirdę apie tai, mokesčių inspektoriai ieškotų vokelių, o juos radę - nubaustų. Tuo tarpu valdiškoje tarnyboje tokia padėtis – teisėta. Kokią teisę turi valdžia kovoti su algomis „vokeliuose“, jei pati tokius vokelius dalija išrinktiesiems?

Beveik prieš metus kai kurie Seimo nariai viešai teigė, kad tokia „padėtis ir tvarka – absurdiška“, kad būtina „teisiškai sutvarkyti reglamentavimą taip, kad kitos kadencijos Seimo nariai nebegalėtų piktnaudžiauti valstybės lėšomis ir gauti pinigų "pro galines duris". Praėjo metai, tačiau ši valdžia taip nieko ir nenuveikė.

Dabar daug ir garsiai kalbama, kad visuomenė yra nusivylusi ir abejinga. Nusivylimas taip išaugęs, kad baigia peraugti į nusivylimą pačia Valstybe. Į politiką turime susigrąžinti vertybes, idėjas ir principus. Turime užtikrinti teisingumą valstybėje, naikinat valdžios privilegijas. Todėl siūlau visų lygių ir rangų politikams ir valdininkams, (pradedant nuo Seimo narių) atsisakyti “vokelinių" ir panašių išmokų. Kandidatai į Seimo narius tepasižada kad tapę Seimo nariais iškart po priesaikos atsisakys „vokelinių" – neatsiskaitytinų, neapmokestinamų išmokų ir kitų neskaidrių, neviešų, neapmokestinamų mokesčiais slaptųjų algų ar jų priedų. Labai tikiuosi, kad dabartiniai Seimo nariai tokį sprendimą priims jau dabar.

Į Lietuvos Respublikos Seimą kandidatuoju kartu su Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionimis demokratais todėl, kad jie turi aiškų planą ir gerą komandą, su kuria drąsu prisiimti atsakomybę už Lietuvos ateitį be korupcijos ir, visų pirma, be „vokelinių“ išmokų.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0