Šiltuoju metų sezonu, kai kūnas reikalauja lengvesnio maisto, vienas mėgstamiausių pasirinkimų – šaltibarščiai. Įvairių skonių, tradiciniai ir ne visai, su virtomis ar keptomis bulvėmis – kuris pasirinkimas visgi sveikiausias? Maisto technologė Raminta Bogušienė atskleidžia sveikų šaltibarščių receptą ir kviečia išbandyti.

Gaminimo eiga

1. Supjaustome smulkiais kubeliais agurkus ir dedame į gilų indą. Tada dedame burokėlius, supjaustome krapus, druską ir pipirus.

2. Į indą pilame kefyrą, pasukas, mineralinį vandenį ir viską sumaišome.

3. Bulves nulupame, dedame į šiek tiek pasūdytą vandenį bei verdame apie 10–15 min.

4. Nuplautus kiaušinius verdame apie 5–10 min.

5. Paruoštus šaltibarščius pilame į dubenėlius, per vidurį dedame pusiau pjautą kiaušinį ir skanaujame su virtomis bulvėmis.

Skanaus!

R. Bogušienės patarimai:

* Gaminant šaltibarščius geriausia rinktis raugintus pieno produktus, ypač tiks pasukos – sočiųjų riebalų kiekis bus minimalus – nuo 0,3 iki 1,5 proc. Kitas pasirinkimas – kefyras, kai sočiųjų riebalų kiekis – apie 2,5 proc. Sotieji riebalai mityboje turi sudaryti tik 1/3 visų riebalų, todėl rekomenduojama rinktis pusriebius vietoj riebių pieno produktų. O jei esate sveikas, aktyvus, sportuojantis žmogus – naudokite riebesnį kefyrą, skaninkite grietinėle.

* Dalį pieno produktų galim pakeisti geriamuoju vandeniu arba mineraliniu vandeniu, pastarasis suteiks skonio ir vertingų mineralinių medžiagų, sumažins patiekalo kalorijų kiekį.

* Burokėlius rinkitės konservuotus obuolių sultyse vietoj konservuotų su actu. Mėgstantiems švelnesnį skonį puikiai tiks ir virti burokėliai.

* Kiaušinius rinkitės ekologiškus ir jei jų patiekale daugiau, daugiau ir baltymų – patiekalas subalansuotas.

* Svarbiausia – nepadauginkite druskos, rekomenduojama neviršyti 0,5 g/100 g.

* Bulves patiekite virtas, su saikingu kiekiu druskos, gardinkite šviežiais krapais. Taip pat galite rinktis keptas orkaitėje su šlakeliu nerafinuoto rapsų aliejaus ir ciberžole, kad bulvytės gautųsi švelniai geltonos spalvos.

* Jei visi šaltibarščių ingridientai bus ekologiški, mažiau druskos, be pridėtinio cukraus, nebus sočiųjų riebalų pertekliaus, daug daržovių, bulvytės ne gruzdintos riebaluose, o pagamintos tausojančiu būdu, tuomet šaltibarščiai – nuostabus tradicinis ir sveikatai palankus patiekalas.

* Taip pat reikėtų žinoti, kad burokėlių ir bulvių derinys – ne tik skanus, bet ir puikus pagalbininkas gerinti virškinimą.

www.DELFI.lt

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai