Ingredientai

Saulėgrąžos 0.5 stiklinės
Linų sėmenys 0.5 stiklinės
Kmynai 0.25 stiklinės
Cukrus 0.25 stiklinės
Druska 3 šaukšteliai
Sezamo sėklos 0.25 stiklinės
Patarimas: raugą patariame turėti „švarų" - be jokių džiovintų vaisių, razinų.

Gaminimo eiga

Dubenyje (geriau keraminiame arba stikliniame, bet ne aliuminiame ir ne plastikiniame) sumaišykite birius produktus, berkite druską, cukrų, dėkite raugą (apie 0,25 l). Po truputį maišydami, pilkite vandenį ir miltus, vėl vandenį ir miltus. Taip užmaišykite tešlą - ji turi gautis tokia, kad pakabinus šaukštą, tešlą sunkiai nukristų nuo jo.

Atsidėkite į stiklainėlį tešlos (bus raugas kitam kartui) ir dėkite į šaldytuvą. Raugas šaldytuve galės išbūti iki 1-2 savaičių.

Tada paruoškite kepimo formą (man išejo dvi pailgos formelės) - ištepkite aliejumi ir pabarstykite dugną bei sieneles sezamo sėklomis. Atsargiai supilkite tešlą (nuo indo viršaus turi likti panašiai per tris pirštus), pabarstykite dar sezamų, užklokite drėgnu rankšluosčiu ir palikite per naktį kilti. Nesistebėkite - tokia tiršta košė ir turi būti.

Po 12-kos valandų kiškite indą į šaltą orkaitę ir nustatykite 180 laipsnių temperatūrą. Duoną kepkite 1 valandą.

Iškepusią duoną ištraukite iš orkaitės ir paviršių suvilgykite vandeniu arba juoda arbata, apklokite - taip pluta nesukietės. Leiskite duonai šiek tiek atvėsti ir raikykite.

Duonos kepimo variacijų daug. Pavyzdžiui, galite dėti po 0,5 kg kvietinių ir ruginių miltų (arba atitinkamai 750 g ir 250 g), kviečių sėlenas keisti ruginėmis, vietoj trijų grūdų dribsnių dėti tik avižinių. Taip pat pagal skonį keiskite birių produktų proporcijas (mažiau saulėgrąžų, galite dėti moliūgų).

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai