aA
Po to, kai kovo 23-ąją dukros grąžinimas Laimutei Stankūnaitei virto drama ir vaiko tampymu, atsakingos institucijos suka galvas, kaip įvykdyti teismo sprendimą ir mergaitę grąžinti mamai. Jokių instrukcijų, kaip elgtis tokioje situacijoje, nėra, todėl L. Stankūnaitės advokatas Gintaras Černiauskas tikina, kad ieškoma pavyzdžių užsienyje, kaip sprendžiamos analogiškos problemos. Tiesa, iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad kuriant naują planą toli nepažengta.
Laimutė Stankūnaitė, Laimutė Kedienė
Laimutė Stankūnaitė, Laimutė Kedienė
© youtube.com

G. Černiauskas pripažįsta, kad tokios sudėtingos situacijos jo praktikoje, o gal ir apskritai Lietuvoje, dar nėra buvę. Tuo pačiu ir nėra numatyta, kaip elgtis susidarius tokioms aplinkybėms.

Todėl atsakingų institucijų žvilgsnis krypsta į užsienio šalių praktiką.

„Kaip padaryti, kad teismo sprendimas būtų vykdomas tinkamai, kada ateini į patalpą ir vienas, du ar daugiau žmonių gali tam trukdyti – nėra numatyta. Yra parengtos įkaitų išlaisvinimo instrukcijos, yra planuotojai – viskas aišku. O čia tokių instrukcijų nėra. (...). Mes papuolame į tokią terpę, kai praktikoje tokių atvejų nėra buvę. Galime remtis tik užsienio šalių praktika dėl teismo sprendimų nevykdymo. Ir mes patys turime sukurti visą vykdymo planą, kaip reikėtų vienu ar kitu atveju elgtis ir ką daryti“, - DELFI sakė advokatas.

G. Černiauskas taip pat tikina, kad vyksta konsultacijos su psichologais, kaip vykdant teismo sprendimą padaryti kuo mažesnę žalą vaikui.

„Aš konsultavausi su psichologais ir gavau daug naudingų, vertingų, įdomių patarimų pagal užsienio šalių praktiką, kaip turi būti elgiamasi su vaiku ir panašiai. Viso šito mes niekur nerasime, jokioje instrukcijoje, o antstolis – jokiame civilinio proceso kodekse (...). Pasirodo, kad yra niuansai, kurie mums yra visai nežinomi. Kursime praktiką“, - DELFI teigė L. Stankūnaitei atstovaujantis advokatas.

Kalbama, kad pastaruoju metu atsakingos tarnybos - antstolė Sonata Vaicekauskienė, Vaiko teisių apsaugos tarnybos specialistai, policijos atstovai - aktyviai derina veiksmus aštuonmetės mergaitės perdavimo L. Stankūnaitei metu. Tiesa, G. Černiauskas apie tai plačiau kalbėti nepanoro, tačiau leido suprasti, kad artimiausiomis dienomis mergaitės iš laikinosios globėjos Neringos Venckienės paimti neplanuojama.

DELFI primena, kad dar praėjusių metų gruodžio 16-ąją Kėdainių rajono apylinkės teismas mergaitę grąžino mamai L. Stankūnaitei, tačiau iki šiol šis sprendimas neįvykdytas.

N. Venckienė tikina, kad mergaitė nenori gyventi su mama. Iki šiol dėl tos pačios priežasties neįvyko ir nė vienas mergaitės ir mamos susitikimas neutralioje aplinkoje.

Kelis kartus L. Stankūnaitė buvo aplankiusi mergaitę Garliavoje, tačiau, G. Černiausko teigimu, to daryti daugiau neplanuojama dėl saugumo ir prastos susitikimų kokybės. L. Stankūnaitė teigė, kad Venckų bei Kedžių šeimų nariai kišosi į jos ir dukros bendravimą.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Fausta Marija Leščiauskaitė. Rytinė kava iš Kalabybiškio miesto savivaldybės puodelio, garbės raštai ir 100 tūkstančių šokoladui Seime

„Mes čia jums tokią dovanėlę turime”, – išgirstu žodžius, kurie sukelia dejavu jausmą....

Radinys Argentinoje nustebino paleontologus: tai – čakizauras, iki šiol neregėtas unikalios anatomijos padaras

Argentinos paleontologai skelbia atradę naują vidutinio dydžio žolėdį dinozaurą – šie...

Karas Ukrainoje. JAV skyrė Ukrainai rekordinį karinės pagalbos paketą Ukrainai pavyko Maskvoje sunaikinti Rusijos gynybos ministerijos sraigtasparnį Ka-32

Ukrainos žvalgybos pareigūnams (GUR) pavyko Maskvoje sunaikinti rusų sraigtasparnį Ka-32. Šis...

Paaiškėjo, kur ir kada bus galima atsisveikinti su netikėtai žuvusiu bosistu Pauliumi Jaskūnu

Po žinios apie ketvirtadienį tragiškai žuvusį bosistą Paulių Jaskūną prabilo ir vyro...