aA
Svarbiausią Lietuvos stojimo į Europos Sąjungą (ES) dokumentą, Stojimo sutartį, nuo šiol visi norintys gali skaityti lietuvių kalba - ji skelbiama interneto puslapyje www.euro.lt, su dokumentu galima susipažinti visoje Lietuvoje veikiančiuose 12 Europos informacijos centrų ir rajonų savivaldybių bibliotekose.
Popierinį Sutarties variantą galima skaityti ir Europos komitete prie LRV (Gedimino 56), sakoma pranešime spaudai.

"Stojimo sutartis yra teisinis Lietuvos, kaip pilnateisės narės, dalyvavimo ES veikloje pagrindu - čia įtvirtintos visos mūsų Stojimo sąlygos, trejus metus trukusių derybų rezultatai", - sakė Sutartį pristatęs Europos komiteto prie LRV generalinis direktorius Petras Auštrevičius.

Šiame daugiau nei 5000 tūkstančių puslapių dokumente atspindimas visas derybų su ES turinys, finansinės narystės ES sąlygos, konkrečios finansinės paramos sumos infrastruktūros ir regionų plėtrai, žemės ūkiui, išmokos žemdirbiams, žemės ūkio gamybos kvotos, pinigai Ignalinos uždarymo pasekmių įveikimui, pereinamieji laikotarpiai ir kita.

Be to, į tekstą yra įtrauktos 9 Lietuvai aktualios deklaracijos: ES paskelbė deklaraciją dėl greitesnio nei 7 metai darbo rinkų atvėrimo Lietuvai, taip pat dėl Bendrijos paramos, siekiant, kad Lietuva įsijungtų į Šengeno erdvę kartu su pirmąją prisijungsiančiųjų šalių grupe bei kitos.

Stojimo sutartį sudaro 43 dokumentai. 26 dokumentai skirti techninėms adaptacijoms, 10 dokumentų - naujųjų valstybės narių pereinamosioms priemonėms. Aktą dėl stojimo sąlygų ir Steigiamųjų sutarčių pakeitimų sudaro 62 straipsniai.

Stojimo dokumentai bus parengti ir pasirašomi 21 oficialia ES kalba. Istorinę Sutartį derybas baigusių kandidačių dešimtukas, tarp jų Lietuva, bei ES pasirašys balandžio 16 dieną Graikijoje, Atėnuose. Ji įsigalios, kai Sutartį ratifikuos ES narių ir kandidačių parlamentai.

Lietuva kartu su devyniomis kandidatėmis narystės derybas sėkmingai baigė pernai gruodį. Lietuvos gyventojai savo nuomonę dėl šalies stojimo į ES pareikš privalomajame referendume, kuris vyks šių metų gegužės 10 - 11 dienomis. Planuojama, kad po referendumo, pavasario sesijoje, Stojimo sutartį turėtų ratifikuoti Lietuvos Seimas.

Dėl narystės ES jau apsisprendė Maltos ir Slovėnijos gyventojai, balandžio 12 dieną dėl šalies ateities apsispręs vengrai.

Lietuva ketina tapti visateise organizacijos nare 2004-ųjų metų gegužės 1 dieną. Sociologiniai tyrimai rodo, kad šalies narystę ES palaiko du trečdaliai gyventojų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Nuo vienos priklausomybės prie kitos: užkariavus garsiausius pasaulio maratonus lietuvį vilioja mistinės lenktynės

Nuo dvidešimt metų trukusio rūkymo, siekusio ir du pakelius per dieną, iki pirmojo lietuvio,...

Kupiškio baldininkai – apie bankrutuojančius užsienio klientus ir į Braziliją nuvedusias žaliavų paieškas (2)

Ilgus metus nuosekliai augusi minkštų baldų karkasus gaminanti Kupiškio įmonė „Slavita“...

Nėra ko ir pridurti: orai bus tiesiog puikūs

Sekmadienio dieną mūsų šalies orus lems ryčiau stiprėjanti aukšto slėgio sritis. Didesnėje...

Galingas Vilniaus policijos reidas: gausios pareigūnų pajėgos pričiupo 16 girtų vairuotojų ir 6 „beteisius“ (3)

Šeštadienį Kelių policijos pareigūnai surengė didžiulę vairuotojų patikrą Vilniuje ir...

Į kovą – neišpakavus lagamino: po dviejų dienų kelyje rinktinės molas spėjo tik pasimatuoti aprangą

Nerijus Ališauskas manė, kad Vilniuje startavusiame pasaulio ledo ritulio čempionato IB diviziono...