Tradiciškai šv. Kalėdos Anglijoje prasideda nuo vaikų laiškų rašymo Kalėdų Seneliui, kurie metami į židinį, kad vaikų norai tokiu būdu išskristų pro kaminą ir pasiektų senelį. Vaikai laukdami dovanų iš vakaro kojūgalyje kabina kojines. Kalėdų rytą visi išvynioja dovanas, o šventė prasideda per pietus. Paskui visi per televizorių žiūri reportažą, kuriame britų karalienė skaito savo sveikinimo kalbą. Po išklausyto sveikinimo, Anglijos žmonės sėdasi skanauti valgių. Kūčių stalas neapsieina be saldumynų, vienas iš jų - kalėdinis pudingas. Desertas gaminamas iš džiovintų vaisių, sirupo, cinamono, muskato riešutų, gvazdikėlių, imbiero. Gaminant tradicinį kalėdinį pudingą įprasta į jo vidų įdėti monetą ar kokį niekutį, tikima, kad šeimos nariui atitekusi pudingo porcija, su paslėpta moneta, atneš sėkmę.
Jei per Kalėdas atsidurtumėte Graikijoje, nenustebkite, jei aplink nematysite gausiai papuoštų eglučių. Graikai eglutės simbolį yra išmainę į medinį dubenį su vandeniu, apjuostą baziliku, į kurį merkiamas kryželis ir juo šlakstomi namų kambariai. Nustebintų ir tai, jog Kalėdų dieną dovanėlių nedalijama – tam skirta sausio pirmoji, šv. Baziliko diena. Graikijos Kalėdų stalas neapsieinamas be kalėdinės „Kristau duonos” (gr. Christopsomo), tai namuose kepta su kryžiaus ornamentu dekoruota duona, graikų valgoma kaip desertas. Manoma, kad gamindami šią duoną graikai užtikrina savo ir visos šalies gerovę kitiems metams.
Italijoje šv. Kalėdoms pradedama puoštis nuo gruodžio 8-osios, kuomet švenčiama nacionalinė Nekalto prasidėjimo šventė. Kalėdinės dovanėlės įteikiamos per Kūčias arba Kalėdų dieną. Italijos tradicija – patiems daryti prakartėles, kai kuriuose namuose prakartėlės užima net pusę kambario. Tradicinis kalėdinis itališkas gardumynas „Panettone“. Tai pyragas, į kurio tešlą įmaišomos razinos ir cukatai. Saldėsis valgomas, tiesiog, plėšant rankomis, nes yra labai purus ir drėgnas.
Kalėdas ispanai švenčia itin religingai. Kalėdų naktį lankosi vidurnakčio mišiose, vadinamose „Gaidžių Mišiomis“. Jos aukojamos Monserato vienuolyne, ant aukšto kalno. Kūčių vakaras vadinamas „Nochebuena“ (liet. Geroji naktis). Tai laikas, kai visi šeimos nariai drauge susirenka pasidžiaugti Kalėdų vakariene, kuri valgoma tik po vidurnakčio. Tradicinės Kalėdų vaišės yra šventiniai migdoliniai saldainiai (geriau žinomi „Nuga“ pavadinimu), kurie gaminami iš cukraus arba medaus, kiaušinių baltymų ir kepintų riešutų.
Prieš šv. Kalėdas estų vaikai ant palangių palieka savo batus, kuriuos saldumynais užpildo kalėdiniai elfai. Gruodžio 24 d. dovanas dalina Kalėdų Senelis. Vakarienės valgiai būna paliekami ant stalo visai nakčiai – užkąsti apsilankysiančioms artimųjų dvasioms. Tą dieną taip pat įprasta aplankyti artimųjų kapus, uždegti žvakelę. Gruodžio 25 d. vadinama – „Jõulupüha“ (liet. Kalėdų diena) ir yra skiriama atsipalaidavimui, giminių, draugų lankymui. Eidami į svečius estai nešasi tradicija tapusių kalėdinių marcipaninių saldainių. Marcipaninių saldainiai – tai iš migdolų ir miltinio cukraus pagaminta saldi masė, aplieta šokoladu.
Latvijoje Kalėdų Senelis neša dovanas net 12 dienų, pradedant Kūčių vakaru. Kūčių vakaras vadinamas „Bluka vakars“ (liet. Rąsto vakaras), kai nuo namo prie namo traukiamas medinis rąstas, kuris paskutiniame kieme sudeginamas, kad būtų sunaikintas blogis. Išskirtinė Latvijos tradicija – karnavalas „Kekatas“, kai vaikai ir suaugę, persirengę žvėrimis, saule ar mirtimi, eina nuo durų prie durų, kad nuvytų piktąsias dvasias. Latvijoje tikima, kas per vakarienę paragauja bent 9 patiekalų, kitais metais bus laimingas. Per pastarąjį šimtmetį Latvijoje per šv. Kalėdas tapo populiaru valgyti imbierinę duoną, kuri išsiskiria savo sodria ruda spalva ir imbiero kvapu.
Atsiliepimai