Patarimai, kaip fotografuoti maistą, kad jis būtų skanus ir akims

Socialiniai tinklai mirga nuo maisto fotografijų – tik pažiūrėkite, kaip skaniai aš valgiau! Deja, didžiojoje dalyje šių nuotraukų maistas toli gražu neatrodo patraukliai, o kartais net atvirkščiai.
© A.Kunicko nuotr.

Maisto fotografija – viena sudėtingiausių šio meno rūšių.

Patarimais, kaip padaryti nuotrauką, kurioje patiekalas atrodytų taip įspūdingai ir skaniai, kad net sočiam burnoje pradėtų rinktis seilės, su „Samsung“ projekto #Fresh sodo ant stogo lankytojais dalijosi maisto fotografijos profesionalas Darius Gumbrevičius.

„Gardžiai paruoštas patiekalas turi ir skonį, ir kvapą, ir vaizdą. O nuotraukoje matome tik vaizdą, todėl fotografo užduotis yra atskleisti jo skonį ir netgi kvapą nuotraukoje, kad visa tai sužadintų apetitą į ją bežiūrinčiam“, - teigė D. Gumbrevičius.

Patarimai, kaip fotografuoti maistą, kad jis būtų skanus ir akims
© A.Kunicko nuotr.

Būna atvejų, kai fotografuojamas patiekalas specialiai paruošiamas tik fotografavimui, nes pvz., pilnai išvirtos daržovės praranda savo gražią spalvą ir vaizdą, o kepsnys, norint kad nuotraukoje jis atrodytų sultingas ir gardus, yra tik vos apkepamas. Visiškai iškepęs ar perkeptas jis atrodytų sausas ir nekeliantis apetito.

„Ne visuomet reikia fotografuoti jau paruoštą patiekalą, daug gražiau, pvz., rankų darbo virtinius įamžinti gamybos procese, kol jie yra tik pagaminti, sudėti ant lentelės ir tiesiog apibarstyti miltais“, - dalijosi patirtimi menininkas.

Žinoma, tokie patarimai, kaip ir daugeliui girdėtos gudrybės, kai alaus putai padaryti naudojami skalbimo milteliai, o skutimosi putos pasitelkiamos kapučino kavos fotografavimui, labiau tinka reklaminei fotografijai. Juk norint padaryti fotografiją tik tam, kad ją įdėtum į socialinį tinklą, negadinsi alaus skalbimo priemonėmis, o kepsnio nekepsi du kartus – nuotraukai ir vartojimui.

Tačiau yra gudrybių, kurios nesugadins patiekalo, bet padarys jį gerokai išvaizdesnį.Visų pirma galima fotografuoti ne tiesiog lėkštę pilną maisto, bet pasirinkti kitokį fotografavimo kampą ar įamžinti tik fragmentą. Maistą galima fotografuoti stambiu planu ir nuotraukoje patiekalą parodyti iš taip arti, kaip paprastai žiūrinčiojo akis realybėje net nepastebėtų.

Patarimai, kaip fotografuoti maistą, kad jis būtų skanus ir akims
© A.Kunicko nuotr.

„Esu fotografavęs raudonuosius ikrus, kuriuos sudėjau į miniatiūrinį šaukštelį, į kurį tilpo vos keli ikrai. Panaudojus tokias gudrybes nuotraukose atsiranda „paslaptis“, akis užkliūva už neįprastos kompozicijos“, - pasakojo D.Gumbrevičius. Jis patarė nebijoti eksperimentuoti ir fotografuoti iš kuo arčiau arba įvairesniais rakursais.

„Taip pat galima paieškoti įdomesnių vietų kadrui įamžinti. Jei esate gamtoje, bus įdomiau, jei maistą fotografuosite ne lėkštėje. Apsidairykite, gal aplinkui yra graži žolė, smilgos, akmenys ir pan., ant ko galite padėti fotografuojamus objektus. Nebijokite eksperimentuoti ir į maisto fotografavimą žvelgti kūrybiškai ir žaismingai“, - patarė profesionalas.

Kad maistas atrodytų gardesnis, jį galima papuošti žolelėmis, citrinos skiltele, tai vaizdui suteiks skonio savybių. Jei fotografuojate patiekalą, kuriame sunkiai matosi jo sudedamosios dalys, tačiau norite per nuotrauką žiūrovui perduoti jo skonį, padėkite šalia produktus, kurie buvo naudoti gamyboje. Pavyzdžiui, jei yra suplaktas vaisių ar daržovių kokteilis, jį fotografuodami galite greta padėti bananą, uogas, žalumynus ir kitus naudotus produktus.

Patarimai, kaip fotografuoti maistą, kad jis būtų skanus ir akims
© A.Kunicko nuotr.

Fotografijoje vienas svarbiausių „ingredientų“ yra apšvietimas. Jis gali būti natūralus (dienos, saulės šviesa) arba dirbtinis, išgaunamas fotolempomis. Stenkitės kuo daugiau eksperimentuoti ir nenaudoti vien tiesioginės šviesos, sklindančios iš priekio. Naudokite papildomą apšvietimą, atšvaitus, kuriais gali tapti net paprastas balto popieriaus lapas.

Dar viena gudrybė, kuria galima pasinaudoti net fotografuojant telefonu – kiek padidinti fotografavimo ekspoziciją. Tada nuotraukos būna šviesesnės, kai kurios vietos peršviestos, bet vaizdas įspūdingesnis.

Pasak fotomenininko, norint geriau perprasti maisto fotografiją, geriau tai vieną kartą pamatyti, nei šimtą kartų išgirsti. Dar viena nemokama D. Gubrevičiaus maisto fotografavimo paskaita/seminaras #Fresh sode ant stogo įvyks š. m. rugsėjo 10 d. 18 val.

Patarimai, kaip fotografuoti maistą, kad jis būtų skanus ir akims
© A.Kunicko nuotr.
Gardžios naujienos
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Rask tau tinkantį receptą