Kaip teisingai paruošti upėtakį šventiniam stalui

 (5)
Upėtakį tikriausiai galima pamatyti kone ant kiekvieno Kūčių stalo. Dalinamės patarimais, kaip paruošti upėtakį, kad būtų labai skanu.
© Shutterstock nuotr.

1. Geriau ferminiai nei laukiniai. Sveikesnės gyvensenos šalininkai turėtų rinktis ne laukinius, o ferminius, ypatingai vaivorykštinius upėtakius, nes jie yra išauginti šviežiame vandenyje ir yra labiau apsaugoti nuo aplinkos teršalų.

2. Rekomonduojama virti, o ne kepti. Norint paruošti upėtakį sveikai, rekomenduojama jį geriau virti vandenyje ar garuose, taip pat kepti ant grotelių. Tačiau patariama vengti rūkyto ar aliejuje kepto upėtakio.

3. Šviežias – tvirtas ir blizgus. Renkantis šviežią upėtakį, būtina atkreipti dėmesį į jo išvaizdą: oda turi būti blizgi ir tvirta, akys – skaidrios. Paspaudus upėtakio oda turi atšokti atgal. Jo pagurklis turi būti skaisčiai raudonas.

4. Šaldytas – be taškelių. Renkantis šaldytą upėtakį, taip pat reiktų panagrinėti jo išvaizdą. Visų pirma, ant upėtakio neturėtų būti jokių baltų taškelių – tai parodo per aukštą šaldymo temperatūrą. Jei žuvis yra pakuotėje, ji turėtų būti sandariai uždaryta.

5. Tinkamiausi prieskoniai. Jei dvejojate, kuo pagardinti gaminamą upėtakį, turėkite omenyje, kad geriausi šios žuvies kompanionai yra mėta, raudonėlis, sviestas, kaparėliai, pomidorai, kumpis (tarkime, Parmos), citrina, mažieji svogūnėliai.

6. Nereikia nuimti žvynų. Gaminti patiekalus su upėtakiu yra vienas malonumas, nes su juo nereikia daug vargti. Pavyzdžiui, nuo šios žuvies nereikia nuimti žvynų, nes nuvalius mažus žvynelius, nusiima ir plonas natūralios želė sluoksnis, kuris yra po žvynais ir padeda išlaikyti natūralią drėgmę gaminant.

7. Naudoti švelnaus skonio aliejus. Gaminant upėtakį, reiktų naudoti švelnaus skonio aliejus – stiprių kvapų aliejai gali susimaišyti su upėtakio skoniu. Geriausi riebalai šios žuvies gaminimui yra sviestas, žemės riešutų ir kukurūzų aliejai.

8. Negalima perkepti. Jeigu nusprendėte upėtakį kepti, jokiu būdu jo neperkepkite. Pagamintas upėtakis turi būti drėgnas ir minkštas, tinkamas kabinti šakute. Perkepimas žuvį išsausina ir sukietina.

Gardžios naujienos
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Rask tau tinkantį receptą