Kaip teisingai laikyti duoną, kad ši nesupelytų

 (10)
Dėl rudeninio oro ir jame tvyrančių bakterijų, dažnas namuose susiduria su nemalonia problema – supelijusia duona. Rudens drėgmė ir šildomos patalpos sukuria palankesnes sąlygas pelėsiui veistis ir plisti. „Gardėsio“ duonos ekspertas Tadas Aleknavičius, „Fazer Lietuva“ gamybos vadovas, pataria, kaip tinkamai laikyti duonos gaminius, kad šie nepelytų ir ilgiau išliktų švieži.
© Shutterstock nuotr.

Vienas dažniausių duonos gedimų yra pelėsis, susiformuojantis jo sporoms plintant oru. Pagrindinės sąlygos pelėsiui plisti yra drėgmė ir šiluma, kai ore esančių sporų kiekis smarkiai padidėja. Rudenį dėl nesandarių langų ar plonų sienų iš lauko patenkanti drėgmė bei labiau šildomi ir mažiau vėdinami namai sukuria pelėsiui tinkamesnę terpę.

Maisto produktuose susiformuojantis pelėsis paverčia jį netinkamą vartojimui, dėl to maistas turi būti išmetamas. T. Aleknavičius pataria vadovautis trimis taisyklėmis, kurios padės mėgautis mėgstama duona ilgiau.

1. Rinkitės pakuotes, atitinkančias jūsų vartojimo poreikius

Kovą prieš pelėsį pradėkite dar stovėdami prie duonos lentynos parduotuvėje.

„Reikėtų apsvarstyti turimą įprotį duoną pirkti dideliais kepalais, kurių dažna šeima ar tuo labiau mažesni namų ūkiai dažnai nespėja suvartoti iki galiojimo laiko pabaigos. Kaip ir kitus greitai gendančius produktus, duonos gaminius reikėtų pirkti atsižvelgiant į suvartojimo poreikius, kad spėtumėte suvartoti ją per kelias dienas. Renkantis mažesnes duonos pakuotes ji bus suvartota laiku ir nespės supelyti“, – teigia T. Aleknavičius.

2. Laikykite duoninėje

Daug žmonių duoną laiko šaldytuve, manydami, kad tai padės užkirsti kelią duonos pelijimui. Šis būdas gali padėti, tačiau geriau duoną laikyti duoninėje, kambario temperatūroje.

„Šiais laikais daugelis duoną laiko šaldytuve, tačiau taip duona (ypač kvietinė) praranda savo skonio ir kvapo savybes. Todėl geriau duoną laikyti tokioje vietoje, kur nėra tiesioginių saulės spindulių ir didelės šilumos. Prisiminkite, kad idealiausia vieta tiek kvietinei, tiek ruginei duonai laikyti – tai duoninė arba uždara spintelė, kurioje duona laikoma maišelyje“, – teigia T. Aleknavičius.

Jis pabrėžia, kad ruginė duona yra rūgštesnė, todėl pelija lėčiau.

3. Atminkite – net mažas pelėsis pažeidžia visą duonos kepalą

Anot T. Aleknavičiaus, jeigu pastebėjote pirmąsias pelėsio užuominas ant duonos, neužtenka pelėsio nupjauti ir tikėtis, kad likusi duona yra nepažeista.

„Nors dažnai pašalinus pelėsį likusi gaminio dalis atrodo sveika ir tinkama vartoti, tokį gaminį patartina išmesti. Tokias atvejais pelėsis greičiausiai jau būna išplitęs visame kepale“, – teigia T. Aleknavičius.

Norint išvengti tolimesnio pelėsio formavimosi, T. Aleknavičius rekomenduoja duoną ne tik išmesti, bet ir kruopščiai išvalyti jos laikymo vietą. Tam, pasak eksperto, puikiai pasitarnaus acto tirpalas.
Anot T. Aleknavičiaus, apgalvotas duonos kieko pasirinkimas ir tinkamos laikymo sąlygos gali padėti visada valgyti šviežią duoną.

Gardžios naujienos
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Rask tau tinkantį receptą