Kiaules auginantys ūkininkai dabar labiausiai bijo kiaulių maro. Pasak jų, mėsos gaminius parduoti sekasi gerai, tačiau maras gali viską pakeisti. Ūkininkai taip pat įvertino prekybos centruose ir turgeliuose parduodamų mėsos gaminių kokybę.
Dešra
Dešra
© Shutterstock nuotr.

Sąlygas diktuoja prekybininkai

Jurbarko rajone ūkininkaujantis Vytautas Giedraitis DELFI teigė, kad dažnai mėsos gaminių kokybė priklauso nuo prekybininkų nuomonės.

„Ūkininkauti sekasi gerai, tačiau tai yra degantis dalykas, nes bet kuriuo momentu gali ateiti kiaulių maras. Mes auginame kiaules ir mūsų krašte maro dar nėra, bet niekada negali žinoti, Lietuva yra maža. Anksčiau sakydavau, kad mes darome viską patys nuo tvarto iki stalo, tačiau dabar pradėjome patys auginti ir pašarus, todėl produkcija rūpinamės nuo lauko iki stalo“, - pasakojo V. Giedraitis.

Ūkininkas pastebėjo dar vieną problemą – Lietuvos rinkai neužtenka lietuviškų kiaulių: „Turime perdirbimo įmonę, todėl patys skerdžiame, perdirbame ir parduodame. Įmonė dirba jau 21 metus. Jeigu lietuviai nepirktų produkcijos, jau būtume bankrutavę. Lietuviai valgė mėsą, valgo ir valgys visada. Dėl to ir išgyvename. Tačiau yra kita problema, kad mes, lietuviai, užsiauginame tik 50 proc. kiaulių. Esame žemės ūkio kraštas, o neužsiauginame sau pavalgyti. Tai yra nenormalu. Nemažą dalį mėsos įsivežame iš Europos Sąjungos. Nesuprantu, kaip mes galime kiaulių neauginti.“

Sklando mitas, kad prekybos centruose parduodamose dešrelėse nėra mėsos. Ūkininko teigimu, čia yra dalis tiesos: „Pagaminti gerą produktą gali visi. Bet pas mus yra prekybininkų monopolis ir jie diktuoja sąlygas, kad dešrą padaryti reikia už konkrečią kainą. Tuomet perdirbėjas turi verstis per galvą, kad padarytų tą dešrą pigesnę, nes ir jis dar nori uždirbti. Ne viena perdirbimo įmonė taip yra sužlugusi per prekybos centrus. Sakoma, kad dešrelėse nėra mėsos, bet jeigu perdirbėjui pasako, kiek mokės už dešrą, jis turi kažkaip verstis, dėti kažkokių priedų, kad dešra būtų pigesnė.“

Mėsą perka vyresnio amžiaus žmonės

Kauno rajone savo gyvulininkystės ūkį turintis Audrius Banionis DELFI pasakojo apie lietuviškos mėsos kokybę bei gyvulininkystės tradicijas.

„Mes laikomės grynai kaimiškų tradicijų: pašarus pasiruošiame patys, į juos nededame jokių priedų. Tiesiog ten yra kviečiai, miežiai, žirniai, rapsai. Pašarų neperkame, turime savo skerdyklą, o po to patys ir parduodame. Mes pasirūpiname visu mėsos keliu iki stalo“, - sakė A. Banionis.

Paklaustas, koks yra lietuviškos mėsos populiarumas, ūkininkas teigė: „Lietuviška mėsa domisi labiau vyresnio amžiaus žmonės, kurie vertina tikrą skonį ir tikras tradicijas. Tai išlikę nuo jų tėvų laikų, mes ir orientuojamės į šiuos žmones. Taip pat turime ir mėsos cechą, gaminame ir savo dešras, ir lašinius – viską.“

Vis dėlto ūkininkas nesutinka, kad prekybos centrų dešrelėse nėra mėsos.

„Jeigu gyvulius augina komplekse arba intensyviai, jie greitai subręsta ir jų skoninės savybės yra truputėli kitokios, keičiasi gyvulių struktūra, morfologija, dar mėsa nėra pilnai subrendusi, jeigu greitai užauga. Mes auginame didesnius gyvulius ir didesnio amžiaus, todėl mėsos struktūra yra kitokia. Mes stengiamės išlaikyti gyvulių gerovę. Jaunų gyvulių skonis yra kitoks, bet tikrai abejoju, kad dešrelėse nėra mėsos. Be mėsos juk nieko nepadarysi“, - aiškino A. Banionis.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Pensija nuo 72-ejų? Metas susitaikyti, kad dirbti turėsime ilgiau (219)

Europos Komisija Lietuvai rekomenduoja iki 2040 m. prailginti darbingą amžių iki 72-ejų. Dabar...

Edgaras Savickas | D+

Sovietinis palikimas keliuose: kodėl vis dar atrodo, kad Europa prasideda Lenkijoje (5)

Pagal Sovietų Sąjungos GOST (rus. Государственный стандарт) sukurtas...

Europa vaduojasi iš koronaviruso gniaužtų: sergamumo augimas fiksuotas tik 3 šalyse, tarp jų ir Lietuva (25)

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro ( ECDC ) duomenimis, 16–17 savaitėmis, palyginti...

Sugalvojo paprastą, bet originalų būdą įamžinti gražiausias Lietuvos vietoves: šis namų akcentas abejingų nepalieka

Norite, jog į namus atėję draugai kalbėtųsi apie keliones, Lietuvos grožį ir pamirštų...

Sinoptikai pateikė ilgalaikę prognozę: yra viena gera ir viena bloga žinia (25)

Prognozuojama, kad gegužė bus šiek tiek šiltesnė, bet ir šiek tiek drėgnesnė už normą.

Lietuvoje svarstoma, ar skiepyti „AstraZeneca“ nesulaukusius 40 metų: du atvejai privertė sunerimti (201)

Paaiškėjus, kad Lietuvoje du gamintojo „ AstraZeneca “ vakcina nuo koronaviruso...

Mirus garsiajai „barbekiu mamai“ Halinai Bovševič, prabilo jos dukra: paviešino už širdies griebiantį laišką

Gegužės 9-ąją nuo koronaviruso mirė žinoma virtuvės šefė , barbekiu mama vadinta...

Verslą pradėjusi Simona Nainė atvirai apie savo sėkmės paslaptį: kasdien vadovaujuosi viena auksine taisykle

Išskirtinio stiliaus „Nunu“ prekių ženklas savo pirkėją augina be didelių išlaidų...

Teismas įvertino žymiojo pareigūno nutraukto karantininio vakarėlio dalyvio elgesį: sprendimas – netikėtas (222)

Antradienį Vilniaus miesto apylinkės teisme priimtas sprendimas dėl vakarėlio dalyvio, kurį,...

Faktai ir nuomonės. Ar nepažeidžia Konstitucijos konservatorių siekis nustumti Nausėdą nuo EVT stalo? (5)

Laidoje dalyvauja: Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis MRU teisės...