Kiaules auginantys ūkininkai dabar labiausiai bijo kiaulių maro. Pasak jų, mėsos gaminius parduoti sekasi gerai, tačiau maras gali viską pakeisti. Ūkininkai taip pat įvertino prekybos centruose ir turgeliuose parduodamų mėsos gaminių kokybę.
Dešra
Dešra
© Shutterstock nuotr.

Sąlygas diktuoja prekybininkai

Jurbarko rajone ūkininkaujantis Vytautas Giedraitis DELFI teigė, kad dažnai mėsos gaminių kokybė priklauso nuo prekybininkų nuomonės.

„Ūkininkauti sekasi gerai, tačiau tai yra degantis dalykas, nes bet kuriuo momentu gali ateiti kiaulių maras. Mes auginame kiaules ir mūsų krašte maro dar nėra, bet niekada negali žinoti, Lietuva yra maža. Anksčiau sakydavau, kad mes darome viską patys nuo tvarto iki stalo, tačiau dabar pradėjome patys auginti ir pašarus, todėl produkcija rūpinamės nuo lauko iki stalo“, - pasakojo V. Giedraitis.

Ūkininkas pastebėjo dar vieną problemą – Lietuvos rinkai neužtenka lietuviškų kiaulių: „Turime perdirbimo įmonę, todėl patys skerdžiame, perdirbame ir parduodame. Įmonė dirba jau 21 metus. Jeigu lietuviai nepirktų produkcijos, jau būtume bankrutavę. Lietuviai valgė mėsą, valgo ir valgys visada. Dėl to ir išgyvename. Tačiau yra kita problema, kad mes, lietuviai, užsiauginame tik 50 proc. kiaulių. Esame žemės ūkio kraštas, o neužsiauginame sau pavalgyti. Tai yra nenormalu. Nemažą dalį mėsos įsivežame iš Europos Sąjungos. Nesuprantu, kaip mes galime kiaulių neauginti.“

Sklando mitas, kad prekybos centruose parduodamose dešrelėse nėra mėsos. Ūkininko teigimu, čia yra dalis tiesos: „Pagaminti gerą produktą gali visi. Bet pas mus yra prekybininkų monopolis ir jie diktuoja sąlygas, kad dešrą padaryti reikia už konkrečią kainą. Tuomet perdirbėjas turi verstis per galvą, kad padarytų tą dešrą pigesnę, nes ir jis dar nori uždirbti. Ne viena perdirbimo įmonė taip yra sužlugusi per prekybos centrus. Sakoma, kad dešrelėse nėra mėsos, bet jeigu perdirbėjui pasako, kiek mokės už dešrą, jis turi kažkaip verstis, dėti kažkokių priedų, kad dešra būtų pigesnė.“

Mėsą perka vyresnio amžiaus žmonės

Kauno rajone savo gyvulininkystės ūkį turintis Audrius Banionis DELFI pasakojo apie lietuviškos mėsos kokybę bei gyvulininkystės tradicijas.

„Mes laikomės grynai kaimiškų tradicijų: pašarus pasiruošiame patys, į juos nededame jokių priedų. Tiesiog ten yra kviečiai, miežiai, žirniai, rapsai. Pašarų neperkame, turime savo skerdyklą, o po to patys ir parduodame. Mes pasirūpiname visu mėsos keliu iki stalo“, - sakė A. Banionis.

Paklaustas, koks yra lietuviškos mėsos populiarumas, ūkininkas teigė: „Lietuviška mėsa domisi labiau vyresnio amžiaus žmonės, kurie vertina tikrą skonį ir tikras tradicijas. Tai išlikę nuo jų tėvų laikų, mes ir orientuojamės į šiuos žmones. Taip pat turime ir mėsos cechą, gaminame ir savo dešras, ir lašinius – viską.“

Vis dėlto ūkininkas nesutinka, kad prekybos centrų dešrelėse nėra mėsos.

„Jeigu gyvulius augina komplekse arba intensyviai, jie greitai subręsta ir jų skoninės savybės yra truputėli kitokios, keičiasi gyvulių struktūra, morfologija, dar mėsa nėra pilnai subrendusi, jeigu greitai užauga. Mes auginame didesnius gyvulius ir didesnio amžiaus, todėl mėsos struktūra yra kitokia. Mes stengiamės išlaikyti gyvulių gerovę. Jaunų gyvulių skonis yra kitoks, bet tikrai abejoju, kad dešrelėse nėra mėsos. Be mėsos juk nieko nepadarysi“, - aiškino A. Banionis.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Egipte atostogaujantys tautiečiai dėl šios vietos eina iš proto: čia darytos nuotraukos kelia pavydą likusiems Lietuvoje (27)

Pati gražiausia, pati romantiškiausia, geriau niekur nerasite – taip Egipte, Hurgados kurorte...

Vėsesni orai vilniečių neišgąsdino: prisėsti lauko kavinėse beveik nėra kur žmonės stoja į eiles (112)

Ketvirtadienį po ilgos pertraukos duris vėl atvėrė lauko kavinės . Nors sostinėje orai labai...

Varžytinėse parduodami verslininko Šikštos namai Valakupiuose ir sodyba Trakuose (13)

Praeityje išgarsėjusio verslininko ir vadybininko Arūno Šikštos turtas parduodamas...

JAV karininkas įspėja dėl Rusijos ir Kinijos: vyksta precedento neturinti plėtra (76)

Aukšto rango Jungtinių Valstijų kariuomenės pareigūnas, susijęs su JAV branduoliniu...

Andrius Užkalnis | D+

Iššifruoti Rusiją. „Banditų Peterburgas“: rekomenduoju vis dar nesuprantantiems Rusijos (1)

Niekur kitur pasaulyje kriminalinės tematikos dainos nėra atskiras muzikos žanras, tik Rusijoje ....

Persirgusiems koronavirusu ar pilnai paskiepytiems švelnės karantinas: ateityje privilegijų gali tikėtis ne tik jie (225)

Paskiepytiems ar persirgusiems COVID-19 liga žmonėms nuo ketvirtadienio švelnėja kai kurios...

Lietuvaitė sugalvojo būdą, kaip patraukliai atrodyti kompiuterio ekrane vaizdo skambučių metu: sukūrė „Zoomerį“ (6)

Dizainerė ir mados studijos „ Zefyras “ įkūrėja Viktorija Bugajenko, kartu su asmeninio...

Gali kilti tikras politinis mūšis: ruoškitės – kai kurie Briuselio sprendimai bus neišvengiami (36)

Europos Sąjunga trečiadienį turėtų susitarti dėl pirmųjų žalių investicijų kriterijų –...

Andrius Almanis | D+

Kruvinasis baronas, kuris gelbėjo budizmą: ypatingas sadizmas baugino net visko mačiusius

Iš rytų – šviesa? Ex oriente lux – iš Rytų šviesa. Tai tiesa – nes saulė teka būtent...

Toma Miknevičienė | D+

Lietuvės Tenerifėje įkurtoje mokykloje nebetelpa visi norintys: šiltoje saloje tėvai dirba nuotoliniu būdu, vaikai sėdi klasėse ant vandenyno kranto

Kuriam gi vaikui nepatiktų mokytis ant vandenyno kranto įkurtoje mokykloje , kurioje pamokos...