Kiaules auginantys ūkininkai dabar labiausiai bijo kiaulių maro. Pasak jų, mėsos gaminius parduoti sekasi gerai, tačiau maras gali viską pakeisti. Ūkininkai taip pat įvertino prekybos centruose ir turgeliuose parduodamų mėsos gaminių kokybę.
Dešra
Dešra
© Shutterstock nuotr.

Sąlygas diktuoja prekybininkai

Jurbarko rajone ūkininkaujantis Vytautas Giedraitis DELFI teigė, kad dažnai mėsos gaminių kokybė priklauso nuo prekybininkų nuomonės.

„Ūkininkauti sekasi gerai, tačiau tai yra degantis dalykas, nes bet kuriuo momentu gali ateiti kiaulių maras. Mes auginame kiaules ir mūsų krašte maro dar nėra, bet niekada negali žinoti, Lietuva yra maža. Anksčiau sakydavau, kad mes darome viską patys nuo tvarto iki stalo, tačiau dabar pradėjome patys auginti ir pašarus, todėl produkcija rūpinamės nuo lauko iki stalo“, - pasakojo V. Giedraitis.

Ūkininkas pastebėjo dar vieną problemą – Lietuvos rinkai neužtenka lietuviškų kiaulių: „Turime perdirbimo įmonę, todėl patys skerdžiame, perdirbame ir parduodame. Įmonė dirba jau 21 metus. Jeigu lietuviai nepirktų produkcijos, jau būtume bankrutavę. Lietuviai valgė mėsą, valgo ir valgys visada. Dėl to ir išgyvename. Tačiau yra kita problema, kad mes, lietuviai, užsiauginame tik 50 proc. kiaulių. Esame žemės ūkio kraštas, o neužsiauginame sau pavalgyti. Tai yra nenormalu. Nemažą dalį mėsos įsivežame iš Europos Sąjungos. Nesuprantu, kaip mes galime kiaulių neauginti.“

Sklando mitas, kad prekybos centruose parduodamose dešrelėse nėra mėsos. Ūkininko teigimu, čia yra dalis tiesos: „Pagaminti gerą produktą gali visi. Bet pas mus yra prekybininkų monopolis ir jie diktuoja sąlygas, kad dešrą padaryti reikia už konkrečią kainą. Tuomet perdirbėjas turi verstis per galvą, kad padarytų tą dešrą pigesnę, nes ir jis dar nori uždirbti. Ne viena perdirbimo įmonė taip yra sužlugusi per prekybos centrus. Sakoma, kad dešrelėse nėra mėsos, bet jeigu perdirbėjui pasako, kiek mokės už dešrą, jis turi kažkaip verstis, dėti kažkokių priedų, kad dešra būtų pigesnė.“

Mėsą perka vyresnio amžiaus žmonės

Kauno rajone savo gyvulininkystės ūkį turintis Audrius Banionis DELFI pasakojo apie lietuviškos mėsos kokybę bei gyvulininkystės tradicijas.

„Mes laikomės grynai kaimiškų tradicijų: pašarus pasiruošiame patys, į juos nededame jokių priedų. Tiesiog ten yra kviečiai, miežiai, žirniai, rapsai. Pašarų neperkame, turime savo skerdyklą, o po to patys ir parduodame. Mes pasirūpiname visu mėsos keliu iki stalo“, - sakė A. Banionis.

Paklaustas, koks yra lietuviškos mėsos populiarumas, ūkininkas teigė: „Lietuviška mėsa domisi labiau vyresnio amžiaus žmonės, kurie vertina tikrą skonį ir tikras tradicijas. Tai išlikę nuo jų tėvų laikų, mes ir orientuojamės į šiuos žmones. Taip pat turime ir mėsos cechą, gaminame ir savo dešras, ir lašinius – viską.“

Vis dėlto ūkininkas nesutinka, kad prekybos centrų dešrelėse nėra mėsos.

„Jeigu gyvulius augina komplekse arba intensyviai, jie greitai subręsta ir jų skoninės savybės yra truputėli kitokios, keičiasi gyvulių struktūra, morfologija, dar mėsa nėra pilnai subrendusi, jeigu greitai užauga. Mes auginame didesnius gyvulius ir didesnio amžiaus, todėl mėsos struktūra yra kitokia. Mes stengiamės išlaikyti gyvulių gerovę. Jaunų gyvulių skonis yra kitoks, bet tikrai abejoju, kad dešrelėse nėra mėsos. Be mėsos juk nieko nepadarysi“, - aiškino A. Banionis.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Veryga: dėl koronaviruso šiuo metu ligoninėje guli 116 pacientų, 5 iš jų sunkios būklės papildyta 14.13

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pirmadienį nuotolinėje spaudos konferencijoje...

Landsbergis: gali kilti klausimas, ar mes galėsime imti algą apskritai (105)

Valstiečiui žaliajam Arvydui Nekrošiui pasiūlius leisti parlamentinei veiklai skirtas lėšas...

Kretingos rajono meras pranešė apie 6 patvirtintus atvejus: pikta jums, pikta ir man

Šio ryto duomenimis, Kretingos rajone iš viso turime 6 oficialiai patvirtintus koronaviruso atvejus,...

Koronavirusu susirgusios slaugės vyras: taip, aš esu tolimųjų reisų vairuotojas, bet taip meluoti negalima ilgai atsisakinėjo tirti (174)

Šiuo metu dėl COVID-19 namuose gydosi Kauno klinikinės ligoninės slaugytoja, kuriai liga buvo...

Profesorius: yra keli viruso potipiai, švelnesni sukelia atipines lengvesnes ligos formas paaiškino, kaip virusas patenka į organizmą (210)

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ( LSMU ) prof. habil. dr. infektologas Alvydas Laiškonis...

Piniginiai reikalai. Kaip koronaviruso keliamą krizę sprendžia Lietuvos verslas?

Darbas karantino sąlygomis kelia nemažą iššūkį Lietuvos verslui. Kaip užtikrinti tolimesnę...

Šimašius atviru laišku kreipėsi į visuomenę (243)

Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius atviru laišku kreipiasi į visuomenę kviesdamas...

Epidemiologė pateikė naujausią oficialią statistiką: koronavirusas nustatytas dar 7 medikams (52)

Lietuvoje koronavirusas nustatytas dar 7 medikams, pirmadienį pranešė Nacionalinis visuomenės...

Romas Lazutka. Milijardai dar tik pažadas verslui, o žmonių skurdas jau čia (76)

Vyriausybė , paskelbusi verslo gelbėjimo priemones, nustebino žadamos pagalbos dydžiu – 5...