Svarbiausios funkcijos norintiems žaisti

Nors žaidimų monitorių būna įvairių formų, dydžių ir specifikacijų, tam tikros savybės yra ypač svarbios, siekiant užtikrinti optimalų našumą ir malonią žaidimų patirtį.

Žaidžiantiems kompiuterinius žaidimus itin svarbus atnaujinimo dažnis. Hercais (Hz) matuojamas atnaujinimo dažnis lemia, kiek kadrų per sekundę (fps) monitorius gali atvaizduoti.

„Didesnis atnaujinimo dažnis lemia sklandesnį judesį ir mažesnį judesių susiliejimą, o tai svarbu žaidžiant greitus žaidimus, kuriuose kiekviena milisekundė gali būti lemtinga. Žaidžiant konkurencinius žaidimus dažnai rekomenduojamas 144 Hz ar didesnis atnaujinimo dažnis“, – sako Osvaldas Varnas, „Samsung Electronics Baltics“ profesionalių ekranų pardavimų vadovas.

Jis priduria, jog atsako laikas – dar vienas labai svarbus žaidimų monitorių aspektas. Atsako laikas nurodo, kaip greitai pikseliai gali pakeisti spalvą iš vienos spalvos į kitą, šis rodiklis matuojamas milisekundėmis (ms). Jei norite pasiekti optimalų našumą, ypač greitai besikeičiančiose šaudyklėse ir veiksmo žaidimuose, atsako laikas turėtų būti 5 ms arba trumpesnis.

Taip pat verta atsižvelgti ir į monitoriaus skiriamąją gebą. Anot O. Varno, nors 1080p (Full HD) išlieka populiarus daugelio žaidėjų pasirinkimas dėl našumo ir prieinamumo santykio, didesnės skiriamosios gebos monitoriai, pavyzdžiui, 1440p (Quad HD) ir 4K (Ultra HD), pasižymi ryškesne vaizdo kokybe ir detalesne grafika. Tiesa, norint išlaikyti sklandžią kadrų kaitą, ypač žaidžiant grafiškai reiklius žaidimus, būtina aukštesnę raišką derinti su pakankamai aukšta grafikos galia.

Be techninių specifikacijų, ergonominės savybės atlieka svarbų vaidmenį ilgų žaidimų sesijų metu.

„Reguliuojami aukščio, pakreipimo ir pasukimo stovai leidžia pritaikyti monitoriaus padėtį optimaliam žiūrėjimo kampui, taip sumažinant kaklo ir akių įtampą. Be to, tokios funkcijos kaip nemirgėjimo technologija ir silpnos mėlynos šviesos režimai padeda sumažinti akių nuovargį per ilgas žaidimų sesijas ir skatina sveikesnius žaidimų įpročius“, – pasakoja O. Varnas.

 Smart M8 monitorius

Monitorius patogiam darbui

Šiuolaikinėje darbo vietoje, kurioje svarbiausia našumas ir efektyvumas, tinkamo monitoriaus pasirinkimas gali turėti didelę įtaką darbo eigai ir bendram komfortui.

Pirmiausia, į ką reikėtų atsižvelgti renkantis monitorių darbui – tai ekrano dydis ir skiriamoji geba.

„Didesnis ekranas suteikia daugiau erdvės daugiafunkcionalumui – vienu metu galima atidaryti kelis langus ir patogiai dirbti naudojant skirtingas programas. Pavyzdžiui, „Samsung“ „Smart“ linijos monitoriuose esanti funkcija „Multi View“ leidžia naršyti internete, redaguoti dokumentus „Microsoft 365“ programose ir dirbti su projektais nenaudojant atskirų įrenginių“, – teigia ekspertas.

O didesnė skiriamoji geba, pavyzdžiui, 4K, užtikrina ryškesnį vaizdą ir didesnį detalumą bei padeda lengviau skaityti smulkų tekstą ar peržiūrėti sudėtingą grafiką. Be to, spalvų tikslumas ir kalibravimo galimybės yra labai svarbios profesionalams, dirbantiems grafinio dizaino, fotografijos ir vaizdo įrašų gamybos srityse.

Kaip ir tiems, kurie ieško monitoriaus žaidimams, taip ir norintiems atlikti įvairias darbo užduotis, vienas iš svarbiausių funkcionalumų – ergonomiškumas ir lankstumas. Atkreipkite dėmesį, ar monitoriaus padėtis lengvai reguliuojama – jei įrenginį naudosite darbui, neišvengiamai dirbsite su juo didžiąją dalį dienos.

O. Varnas priduria, jog ir jungiamumo parinktys atlieka svarbų vaidmenį užtikrinant suderinamumą su jūsų turimais įrenginiais ir periferine įranga. Ieškokite monitorių su įvairiomis įvestimis, įskaitant HDMI, „DisplayPort“ ir USB, kad galėtumėte prijungti įvairius įrenginius, pavyzdžiui, nešiojamuosius ir stacionarius kompiuterius bei išorines saugyklas.

Ekspertas sako: „Taip pat ir USB šakotuvai, kortelių skaitytuvai gali supaprastinti darbo eigą, nes suteikia patogią prieigą prie papildomų periferinių įrenginių ir duomenų saugyklų. Šie funkcionalumai gali padėti sumažinti netvarką ant darbo stalo – taip galėsite neblaškomi susifokusuoti ties svarbiausiomis užduotimis ir visą savo dėmesį skirti joms“.

Lenktas monitorius – universalus pasirinkimas

Nors įprasti, plokšti monitoriai tebėra daugelio įrenginių pagrindas, lenkti ekranai turi unikalių privalumų, pritaikytų konkrečioms užduotims ir veikloms.

 Odyssey OLED G9 lenktas monitorius

Vienas iš pagrindinių lenkto monitoriaus privalumų – dar labiau įtraukianti žiūrėjimo patirtis. Išlenkta forma atkartoja natūralų žmogaus akies išlinkimą, sumažina iškraipymus ir sukuria gylio pojūtį, kuris įtraukia į ekrane rodomą turinį.

Be to, lenkti monitoriai pasižymi itin plačių ekranų modeliais, kurie gali dar labiau padidinti produktyvumą, nes suteikia ypač didelę erdvę ekrane atsidaryti visas norimas programas ir patogiai atlikti įvairias užduotis vienu metu.

O. Varno teigimu, dėl išlenktos konstrukcijos visame ekrane matymo atstumas yra tolygesnis, todėl lengviau sutelkti dėmesį į kelis langus ar programas vienu metu. Tai gali būti ypač naudinga specialistams, kuriems vienu metu reikia naudotis keliais dokumentais ar skaičiuoklėmis, taip pat kūrybos specialistams, kuriems reikalinga didesnė darbo erdvė redagavimo ir projektavimo užduotims atlikti.

„Lenktas monitorius „Odyssey OLED G9“ pasižymi ne tik funkcijomis, pagerinančiomis žaidimų ir darbo patirtį, bet ir leidžiančiomis įspūdingą šio monitoriaus ekraną panaudoti išmaniajai televizijai, filmams ir patogiai sąsajai su išmaniuoju telefonu. Turėdamas lenktą 49 colių įstrižainės ekraną, „Odyssey OLED G9“ yra pirmasis OLED monitorius, galintis pasiūlyti dvigubą „Quad High Definition“ (DQHD; 5120x1440) rezoliuciją ir 32:9 kraštinių santykį. Toks ekrano dydis bei plotis prilygsta dviem greta sustatytiems QHD monitoriams“, – dalijasi ekspertas.

Testas: Kuris monitorius jums tinkamiausias?