Jis paneigia mitus apie pilvo ir krūtų operacijas bei dalijasi informacija, ką būtina žinoti moterims, nutarusioms susigrąžinti pasitikėjimą savimi ir patikėti pilvo bei krūtų korekcijas chirurgui.

Ne tik estetikai

Gydytojas M. Kievišas sako, jog pastaraisiais metais plastinės operacijos po nėštumo, gimdymo ar didelio svorio netekimo populiarėja, tačiau joms pasiryžta tik maždaug 15–20 proc. žmonių, kurie apie jas galvoja.

Tačiau, anot plastinės chirurgijos gydytojo, būtina pabrėžti, jog dabartinė plastinė chirurgija yra ne apie dirbtinį grožį, o apie natūralaus grožio sugrąžinimą.

„Mes siekiame grožį atstatyti dėl įvairių priežasčių: svorio svyravimų, amžiaus, dėl nėštumo ar patirtos traumos. Taigi, tokių operacijų rezultatai yra natūralūs. Daug žmonių operuojasi, tačiau aplinkiniai to nė nežino, o kartais ir net nepastebi. Plastinės operacijos yra sveikų žmonių operacijos“, – aiškina M. Kievišas.

Nordclinic“ plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas tikina, jog dėl šiuolaikinės chirurgijos technikų (anestezija, skausmo valdymas pooperaciniu laikotarpiu) ir profesionalų patirties operacijas atlikti galima greitai ir saugiai.

„Nordclinic“ plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas Mantas Kievišas

Penktadalis moterų po cezario pjūvio eina dailinti kūno

M. Kievišas sako, jog žmonės nesiryžta trokštamai plastinės chirurgijos operacijai, nes trūksta finansų arba baiminasi liksiančio rando.

„Natūralu, jog randas lieka. Tačiau jis yra ne tokiose matomose vietose, pavyzdžiui, raukšlėse, linkiuose, apatinių drabužių srityje. Be to, jeigu randas tinkamai prižiūrimas, jei vyksta sklandus gijimas, dažniausiai jis nė nepastebimas“, – sako jis.

Tačiau, anot gydytojo, visgi plastinės operacijos, dar vadinamos „Mommy makeover“, vis labiau populiarėja.

„Maždaug kas trečia plastinė operacija yra būtent dėl nėštumo ir gimdymo padarinių. Daugiau nei 20 proc. pacienčių po cezario pjūvio operacijų yra atliekama pilvo plastika. Net trys operacijos (krūtų pakėlimas, pilvo plastika ir riebalų nusiurbimas), patenka į dažniausių plastinių operacijų TOP5“, – aiškina gydytojas.

Anot jo, ši statistika yra absoliučiai normali. Juk nėštumas ir gimdymas moters kūne sukelia daugybę pokyčių.

„Neretai atsiranda liemens ir šlaunų pokyčių, odos perteklius apatinėje pilvo dalyje. Moteris nesijaučia patenkinta, tačiau tai ne tik estetinė problema, nes po odos kloste vyksta intensyvus prakaitavimas, oda šunta, kartais net atsiranda odos uždegimų.

Dėl odos pertekliaus sudėtinga pasirinkti tinkamus rūbus. Moterys kartais susiduria ir su gaktos pasmukimu, strijomis, lokaliomis riebalų sankaupomis“, – aktualias moterų bėdas vardija M. Kievišas.

Riebalų nusiurbimas atliekamas net sportininkams

Viena dažniausių problemų – tiesiųjų pilvo raumenų prasiskyrimas, kitaip dar vadinama diastazė. Pastaroji nustatoma vidutiniškai kas antrai kūdikį išnešiojusiai moteriai.

„Kai kurioms moterims ji matoma kaip guzas pilvo centre, aukščiau bambos. Dėl pilvo raumenų prasiskyrimo pakinta laikysena, apkraunami nugaros raumenys. Gali pradėti varginti nugaros skausmai. Taip pat dėl pilvo raumenų prasiskyrimo išsibalansuoja dubens dugno raumenynas, gali atsirasti ir šlapimo nelaikymo problemos. Gali varginti ir nuolatinis sunkumo, pilvo pūtimo jausmas pavalgius, gali būti jaučiamas diskomfortas lytinių santykių metu“, – su dažniausiomis problemomis supažindina chirurgas.

Kaip pasakoja M. Kievišas, vis dar gaji nuomonė, jog žmogus visko turi pasiekti pats, t. y. kūno formas susigrąžinti tik sunkiu darbu, be pagalbos.

„Sportuoti ir sveikai maitintis rekomenduojame net ir po operacijų. Tačiau, kai yra tiesiųjų pilvo raumenų prasiskyrimas, net ir dirbant moteriai su kineziterapeutu bei stiprinant raumenis, diastazė bus tik sumažinta. Sunkesniais atvejais reikalinga operacija“, – sako gydytojas.

Kalbant apie lokalias riebalų sankaupas, anot M. Kievišo, svarbu žinoti, kad sportuojant jas tikrai įmanoma sumažinti. Tačiau dėl hormoninių ar genetinių aplinkybių pasitaiko atsparių riebalų sankaupų, kurios, net ir dedant maksimalias pastangas, išlieka.

„Kartais riebalų nusiurbimo operacijas atliekame net profesionaliems sportininkams, o jų juk tinginiais tikrai nepavadinsi. Krūtų pokyčių, odos pertekliaus ir strijų sportas negali panaikinti“, – teigia jis.

 Mantas Kievišas ir Audrius Pakulis

Krūtų operacijos: kas šiuo metu populiariausia?

Pagimdžiusios moterys susiduria ir su krūtų problemomis, kurios nėra vien estetinės. Pavyzdžiui, dažniausiai krūtys ir speneliai pasmunka, todėl pradeda varginti šutimas, neretai atsiranda strijų, krūtys dėl išvešėjusių liaukų pasunkėja. Dėl sunkesnės krūtinės gali būti apkraunami pečiai ir sprandas, taigi pradeda varginti skausmai. Dėl pokyčių neretai pakinta ir laikysena. Taigi plastinė operacija dažnai būna ne užgaida, o poreikis pasirūpinti savimi, kad kūnas vėl tinkamai funkcionuotų ir žmogus gerai jaustųsi.

M. Kievišas atskleidžia, jog po gimdymo moterys dažnai renkasi krūtų pakėlimo operaciją. Jos metu galima pašalinti „laisvą“ odą ir strijas iš krūtų apatinės dalies. Krūtį galima pakelti ir sustangrinti.

„Taip pat pakeliamas spenelis, galima sumažinti aureolės dydį. Randas po tokios operacijos gali būti įvairus, tačiau dažniausiai jis yra inkaro formos. Krūtų dydis, atliekant jų pakėlimą, dažniausiai nekeičiamas. Tačiau jei norisi sumažinti ar padidinti, teikiame ir tokią paslaugą“, – aiškina medikas.

Kaip atliekama pilvo plastika?

Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas pabrėžia, jog kiekviena situacija yra individuali bei reikalauja atskiro vertinimo. Pilvo plastinės operacijos gali būti kelių tipų, tačiau populiariausia, anot M. Kievišo, – įprasta pilvo plastika.

Šios operacijos metu galima pašalinti „laisvą“ odą iš apatinės pilvo dalies kartu su strijomis. Taip pat galima atlikti ir gaktos pakėlimą, susiūti tiesiuosius pilvo raumenis.

„Randas dažniausiai yra nuo klubo iki klubo, apatinių srityje bei aplink bambą. Jeigu odos perteklius yra ne toks žymus, atliekama mini pilvo plastika. Jos metu pašalinamas nedidelis odos fragmentas iš apatinės pilvo dalies. Randas po tokios operacijos taip pat lieka apatinių srityje, tačiau nėra rando aplink bambą. Tačiau svarbu pažymėti, kad po tokios operacijos bamba pažemėja. Dažniausiai šios operacijos metu pilvo raumenys nesiuvami“, – aiškina M. Kievišas.

Medikas priduria, jog pastaruoju metu populiarėja pilvo plastika prailgintu pjūviu. Šios operacijos metu, anot jo, galima panaikinti ir išspręsti tas pačias problemas, kaip ir įprastos pilvo plastikos metu, tačiau papildomai galima pašalinti „laisvą“ odą ir strijas iš juosmens šonų. Po tokios operacijos lieka kiek ilgesnis randas nei po įprastos pilvo plastikos operacijos.

Anot chirurgo, 360 laipsnių pilvo plastika ir „Fleur de Lis“ pilvo plastika atliekamos pacientėms po ryškesnių svorio pokyčių.

Neretai moterys nusprendžia vienu metu išspręsti kelias problemas

Gydytojo teigimu, vis dažniau pacientai kreipiasi dėl kūno kontūravimo operacijos, kuomet atliekamas riebalų sankaupų nusiurbimas iš nepageidaujamų vietų ir tų riebalų perkėlimas į pageidautinas sritis. Dažniausiai tai yra sėdmenys arba krūtys.

„Taip pat labai populiarėja „Mommy makeover“ operacija. Tai – tokia operacija, kuomet vienu metu atliekama pilvo ir krūtų plastika, tuo pačiu metu galima atlikti ir riebalų nusiurbimo procedūras. Kokie šios operacijos privalumai? Vienu metu galima panaikinti didžiąją dalį nėštumo metu atsiradusių kūno pokyčių. Kadangi yra atliekama tik viena operacija, pacientė greitai gali įvertinti rezultatą, taip pat pooperacinis laikotarpis irgi tik vienas. Net ir finansiškai tai pigiau nei skelti operaciją į du etapus“, – dalijasi gydytojas.

„Nordclinic“ plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas Mantas Kievišas

Operacijos planavimas: ką reikia žinoti?

M. Kievišas pabrėžė, kad plastinės operacijos nėra svorio metimo priemonė. Todėl operuotis vertėtų tuomet, kai moteris yra patenkinta savo esamu svoriu.

„Kūno masės indeksas turėtų būti ne didesnis nei 27–28. Kartais operuojame pacientus ir su didesniu kūno masės indeksu, bet situacija turėtų būti vertinama individualiai. Tokiu atveju operacija gali tapti rizikinga, o estetinis rezultatas – šiek tiek prastesnis“, – įspėja M. Kievišas.

Pasiryžus operacijai, gydytojas rekomenduoja susiplanuoti pakankamai laiko atsistatymui po jos. Svarbu, kad moters nevargintų stresas dėl grįžimo į darbą, vaikų priežiūros ar kitų įsipareigojimų.

Jei moteris vaikų nebeplanuoja, M. Kievišas sako, jog krūtų koregavimo operacijas tinkama planuoti praėjus pusmečiui nuo žindymo pabaigos. Taip pat svarbu prieš operaciją atlikti ir bendrą kraujo tyrimą, kad chirurgas žinotų, ar moteris neserga mažakraujyste, neturi kitų dažnesnių sveikatos problemų.

„Vienas didžiausių plastinių operacijų priešų – rūkymas. Jis itin apsunkina žaizdų gijimą. Todėl yra būtina mesti rūkyti likus bent mėnesiui iki operacijos ir nerūkyti dar mėnesį po operacijos“, – sako M. Kievišas.

Tinkama randų priežiūra reikalinga, jei norisi geriausio rezultato

Plastinės chirurgijos ir rekonstrukcijos gydytojas ramina, jog tinimas po plastinių operacijų – visiškai normalus reiškinys. Tačiau, siekiant kontroliuoti tinimą, rekomenduojama nešioti kompresinį rūbą, kuris dėvimas nuo 6 iki 8 savaičių. Taip pat rekomenduojami limfodrenažiniai masažai. Po operacijos reikėtų vengti sūraus maisto.

Anot chirurgo, į darbą galima grįžti praėjus maždaug dviem savaitėms po operacijos. Tačiau jei darbas fizinis, jame pasirodyti rekomenduojama tik po 2 ar 3 mėnesių. Sportuoti dažniausiai galima praėjus 6 savaitėms po operacijos. Tačiau jei atliktas pilvo tiesiųjų raumenų diastazės siuvimas, tada liemens raumenyną galima pradėti mankštinti tik praėjus 12 savaičių po operacijos.

Miegoti po operacijos rekomenduojama ant nugaros, pusiau sėdomis. Po maždaug dviejų savaičių galima pradėti miegoti ir ant šono.