VESK centro direktorius Saulius Zybartas sako, kad tvarumas yra viena iš svarbiausių VESK vertybių, organiškai integruotas į ugdymo procesą, infrastruktūrą ir jos priežiūrą, bendruomenės kultūrą.

„Be tokių standartinių dalykų, kaip atliekų rūšiavimas, turime nešvaistymo programą, esame suformavę trumpąsias grandines. Pavyzdžiui, mokykla turi padalinį Lazdijų rajone Veisiejuose, kur ruošiami būsimieji žemės ūkio specialistai. Jų užaugintos daržovės atvežamos į Vilnių ir jaunieji virėjai mokosi iš jų gaminti. Tai, kas pagaminama, žinoma, suvalgoma, o maisto likučiai keliauja į rūsyje esančias kompostines, kur vos per parą paverčiami kompostu. Šis po kito maisto atvežimo iškeliauja į šiltnamius. Produktų pervežimą planuoja būsimieji logistikos specialistai, kurie taip pat mokosi VESK, ir taip įgauna praktikos“, – aiškina S. Zybartas.

Kadangi VESK yra netipinė mokykla ir vasarą iš esmės neatostogauja, tai padeda efektyviau išnaudoti žaliąją elektrą, kurią saulės aktyvumo piko metu centrui pagamina nuosavi moduliai.

Centro skaičiavimais, turimos saulės elektrinės pernai pasigamino 50-60 proc. visos suvartojamos elektros energijos.

„Esame netipinė mokykla. Pas mus veiklos vyksta ištisus metus, vasarą neužsidarome, vyksta ir teorinis, ir praktinis suaugusiųjų mokymas. Elektros vasarą pagaminame, žinoma, daugiau. Mums labiausiai pasiteisinęs sprendimas – kombinuoti saulės elektrinės modulius ne tik ant stogo, bet ir ant fasado, nes net žiemos metu, sningant, ant fasado esanti saulės elektrinė gamina elektrą“, – pastebi S.Zybartas.

Verslo ir svetingumo profesinės karjeros centras (VESK)

Ant VESK stogo įrengtos elektrinės galingumas – 99 kilovatai (kW), o 80 proc. investicijų (96 tūkst. eurų) finansavo Klimato kaitos programa. Tuo tarpu ant fasado įrengtos elektrinės, kurios kaina 88 tūkst. eurų, galingumas siekia 70 kW. Tai buvo viso 3,4 mln. eurų vertės pastato renovacijos projekto dalis.

Direktoriaus teigimu, mokymo bei kitų sričių viešojo sektoriaus įstaigoms į atsinaujinančios energetikos sprendimus investuoti vienareikšmiškai verta, nes sutaupytus pinigus galima panaudoti kitiems tikslams įgyvendinti – patalpų, įrangos atnaujinimui. Šiuo metu VESK centras dėmesį sutelkė į automobilių parko atnaujinimą, senus automobilius pakeisdamas elektromobiliais.

Naują daugiau nei 550 mln. eurų dydžio investicijų į atsinaujinančios energetikos sprendimus paketą paskelbusios nacionalinės plėtros įstaigos INVEGA vyriausiasis projektų vadovas Vaidas Daktariūnas sako, kad investuodamas į energetinę nepriklausomybę viešasis sektorius neatsilieka nuo privačių įmonių.

Pasinaudodamos naująja INVEGA priemone, privatieji ir viešieji juridiniai asmenys gali investuoti į atsinaujinančios energijos projektus, įsirengdamos ar statydamos saulės ar vėjo jėgainę arba įsigydamos ją nutolusiame parke. Tam teikiamos ilgalaikės lengvatinės paskolos (saulės jėgainėms iki 15 m. laikotarpiui, vėjo – iki 20 m.), kurių metinė palūkanų norma – ne daugiau kaip 3 procentai.

„VESK centras – vienas pavyzdžių, kaip kokybiškas planavimas gali pakeisti visos įstaigos veidą, daugybę procesų paversdamas draugiškais ar draugiškesniais aplinkai. Juo labiau kad viešojo sektoriaus investicijoms į atsinaujinančios energijos sprendimus yra suteikiamos išskirtinės sąlygos. Dabartinio kvietimo metu viešojo sektoriaus atstovams gali būti suteikiamas iki 100 proc. finansavimas nuo tinkamų išlaidų sumos, kai privačiame sektoriuje jis sudaro iki 80 proc.“, – pabrėžia V. Daktariūnas.

VESK centro vadovas S. Zybartas taip pat turi svarbų patarimą tiems viešojo sektoriaus atstovams, kurie susimąsto apie investicijas į žaliosios elektros gamybos įrenginius.

„Visi sprendimai turi būti priimami iš anksto atsakingai išanalizavus visą procesą ir įgyvendinti laipsniškai, nuosekliai, sistemingai, o ne kaip pavieniai žingsniai. Tai yra pagrindinė taisyklė“, – teigia S. Zybartas.