1. Ar jūsų būstui yra tinkamas šilumos siurblys oras-vanduo?

Svarstant apie šilumos siurblio oras-vanduo įrengimą kyla natūralus klausimas: ar jis tinka mano būstui? Atsakymas į šį klausimą priklauso nuo kelių esminių faktorių, kuriuos būtina įvertinti prieš priimant sprendimą.

Pirmiausia, reikia atkreipti dėmesį į namo energinę klasę. Nuo A++ iki B klasės namams šilumos siurblys oras-vanduo dirbs efektyviausiai, nes šie namai pasižymi aukšta šilumos izoliacija ir mažais šilumos nuostoliais. Kuo žemesnės energinės klasės namas (C , D ir t.t.), tuo daugiau šilumos nuostolių, o tai reiškia, kad šilumos siurblys turės dirbti intensyviau ir jo efektyvumas mažės.

NØRDIS šilumos siurbliais prekiaujančios įmonės BRGroup atstovas M. Beniušis šiuo klausimu turi aiškią poziciją: „Nerekomenduojame montuoti šilumos siurblio oras-vanduo žemesnės nei B klasės namuose, nes tai gali būti neekonomiška. Tokioje situacijoje pirmiausia reikėtų apsvarstyti namo renovaciją didinant jo sandarumą ir mažinant šilumos nuostolius. Taip padidinsite namo energinį efektyvumą ir užtikrinsite, jog šilumos siurblys oras-vanduo dirbs efektyviai."

Antrasis svarbus aspektas yra elektros įvado galia. Prieš priimant sprendimą dėl šilumos siurblio oras-vanduo, būtina įsitikinti, kad elektros įvadas yra pakankamos galios. Jei elektros įvadas per mažas, gali tekti jį padidinti, o tai sukels papildomų išlaidų. „Visais atvejais parduodant įrangą šią informaciją tikslinamės, informuojame apie reikiamą elektros įvado galią, tad pasidomėti šiuo klausimu prieš konsultaciją būtų naudinga", – pabrėžia M. Beniušis.

Prieš įsigydami šilumos siurblį oras-vanduo, kruopščiai įvertinkite savo namo energinę klasę ir elektros įvado galią. Tik įsitikinę, kad šis sprendimas yra tinkamas jūsų būstui, galėsite džiaugtis šilumos siurblio teikiamais privalumais: komfortu, efektyvumu ir ekonomiškumu.

NØRDIS Optimus Pro Split tipo šilumos siurblys oras-vanduo

2. Kokia dabartinė namo šildymo sistema ir ar ji suderinama su šilumos siurbliu?

Šilumos siurblio oras-vanduo efektyvumas priklauso ne tik nuo namo energinės klasės, bet ir nuo esamos šildymo sistemos tipo. „NØRDIS šilumos siurbliai yra derinami su įvairiomis šildymo sistemomis, tačiau labai svarbu įvertinti jų būklę bei tipą, ne su visomis sistemomis šilumos siurblio integracija yra efektyvi", – teigia M. Beniušis, pateikdamas ir keletą skirtingų šildymo sistemų pavyzdžių ir kaip jie suderinami su šilumos siurbliu praktikoje.

Paprasčiausias ir efektyviausias variantas, kai šilumos siurblys oras-vanduo montuojamas naujame name, kuriame įrengta grindinio šildymo sistema. Aukšto energinio efektyvumo pastate su grindinio šildymo sistema šilumos siurblys dirbs labai efektyviai, užtikrindamas komfortą ir ekonomiškumą.

Jei namas yra žemesnės energinės klasės, bet šildomas grindine sistema, šilumos siurblys oras-vanduo taip pat gali būti sėkmingai integruotas. Žemų temperatūrų režimu veikiantis šilumos siurblys veiks efektyviai ir palaikys optimalias temperatūros sąlygas. Tačiau reikia nepamiršti, kad energetiškai neefektyviame name šilumos nuostoliai bus didesni, o tai reiškia, kad elektros energijos sąnaudos bus aukštesnės.

Jei namą šildo aukštų temperatūrų seni radiatoriai, šilumos siurblys oras-vanduo veiks ne taip efektyviai. Radiatoriams reikia aukštesnės temperatūros nei grindinio šildymo sistemai, o tai sumažins šilumos siurblio efektyvumą ir padidins elektros energijos sąnaudas. Šilumos siurblys efektyviai suderinamas su žemesnių temperatūrų radiatoriais.

Prieš priimant sprendimą dėl šilumos siurblio oras-vanduo, tikslinga įvertinti esamos šildymo sistemos būklę arba pasikviesti kvalifikuotą meistrą, kuris įvertins ir supažindins su galimybėmis šildymo sistemos atnaujinimui.

3. Ar šilumos siurblys oras-vanduo yra pajėgus dirbti Lietuvos klimato sąlygomis?

Daugelis šilumos siurblių oras-vanduo yra puikiai pritaikyti Lietuvos klimatui. M. Beniušis pateikia pavyzdį iš UAB Baltic Refrigeration Group valdomo asortimento: „NØRDIS „Optimus Pro" modeliai gali veikti esant ypač žemai temperatūrai. Šios serijos darbinis temperatūros diapazonas yra nuo -25°C iki +43°C. Nors šiemet sausio mėnesį buvo keletas itin šaltų naktų, siekusių iki -22°C, NØRDIS šilumos siurbliai oras-vanduo sėkmingai veikė didžiojoje dalyje Lietuvos."

Vis dėlto specialistas pabrėžia, kad šilumos siurblio efektyvumas priklauso ne tik nuo lauko temperatūros, bet ir nuo tinkamo įrenginio parinkimo bei montavimo: „Jei šilumos siurblio galia bus per maža namo šildymo poreikiams, esant itin šaltam orui gali tekti naudoti papildomus šildymo šaltinius. Todėl labai didelį dėmesį skiriame montavimo specialistų mokymams, kad jie gebėtų parinkti tinkamą įrangą, – teigia M. Beniušis, pridurdamas, kad NØRDIS serviso tarnybai kartais tenka taisyti montavimo ir įrangos parinkimo klaidas:

– Šių metų žiemą gavome keletą skambučių iš klientų, besiskundžiančių nepakankamu šilumos siurblio darbu. Nuvykus apžiūrėti įrangą paaiškėjo, kad problemos kilo dėl neteisingai parinktos šilumos siurblio galios ar netinkamai sumontuotos įrangos. NØRDIS serviso tarnyba greitai ir profesionaliai išsprendė problemas, o mums tai buvo signalas dar labiau edukuoti meistrus."

NØRDIS Optimus Pro Monoblokas ir oro kondicionierius

Taigi jei nerimaujate, ar šilumos siurblys užtikrins komfortišką namų šilumą žiemos metu, kreipkitės į kvalifikuotą specialistą, kuris padės parinkti tinkamą įrenginio galią jūsų namo šildymo poreikiams. Pasirinkite patikimą šilumos siurblių pardavėją, kuris siūlys kokybišką ir greitą serviso paslaugą. Tinkamai parinktas, sumontuotas ir prižiūrimas šilumos siurblys oras-vanduo užtikrins komfortą ir jaukumą jūsų namuose esant ir sudėtingoms oro sąlygoms.

4. Kada geriausias metas keisti šildymo sistemą?

Šildymo sistemos renovavimas yra atsakingas sprendimas, kurį reikia apgalvoti ir suplanuoti iš anksto. Netinkamas metas gali sukelti nepatogumų ir papildomų išlaidų. Netikėtai sugedus esamai sistemai, šilumos siurblį įrengti nedelsiant nebus paprasta: įrangos parinkimas, užsakymas, montavimas ir paleidimas užtrunka. Montavimo darbų atlikimo terminai priklauso nuo meistrų užimtumo, todėl viską reikia suplanuoti iš anksto, jei nenorite ilgesnį laiką likti be šildymo šaltinio.

Šilumos siurblių oras-vanduo įrengimas turi ir sezoniškumo faktorių. Šilumos siurblių montavimo paklausa didėja rudenį (rugsėjį-lapkritį), todėl šiuo metu montavimo darbų kainos gali būti aukštesnės. Tuo tarpu žiemą, t.y. šaltuoju metų laiku sudėtinga užtikrinti kokybišką montavimą, o tai gali turėti neigiamos įtakos įrenginio veikimui ateityje.

Šiltuoju metų laiku paprastai šildyti nereikia, todėl tai puikus laikas planuoti ir įgyvendinti šildymo sistemos renovavimo darbus. Galėsite ramiai apgalvoti visus aspektus, palyginti skirtingus įrenginių tipus ir rasti patikimą meistrą be didelio skubėjimo.

Svarbu nepamiršti, kad šildymo sistemos keitimas yra ilgalaikis sprendimas, todėl tinkamas laiko planavimas leis išvengti nepatogumų ir papildomų išlaidų.

5. Kokio tipo šilumos siurblį oras vanduo išsirinkti?

Šilumos siurbliai oras-vanduo skirstomi į tris pagrindinius tipus: Monoblokus, Split tipo ir Split tipo su integruota karšto vandens ruošimo (KVR) talpa. Kiekvienas tipas turi savų privalumų, todėl svarbu pasirinkti tinkamiausią jūsų namams.

Monoblokai: paprastai visi tokio įrenginio komponentai yra išoriniame bloke. Šilumos siurblys montuojamas paprasčiau, todėl montavimo kaina gali būti mažesnė. Toks sprendimas ypač tinkamas nedideliems namams, turintiems ribotas pagalbines patalpas šildymo įrangai.

Split tipo šilumos siurbliai susideda iš dviejų dalių – išorinio ir vidinio blokų. Išoriniame bloke termodinaminių ciklų metu paimta iš oro šiluma perduodama viduje įrengtai daliai. Vidinis blokas montuojamas patalpoje ir gautą šilumą perduoda vandeniui, kuris cirkuliuoja šildymo sistemoje. Šio tipo šilumos siurblys suteikia lankstumo komplektuojant šildymo ir karšto vandens ruošimo sistemą. Jei šeima sunaudoja daugiau nei įprasta buitinio karšto vandens, galbūt verta apsvarstyti Split tipo sistemą su atskirai pastatoma didesnio tūrio karšto vandens talpa.

Jeigu neturite išskirtinių karšto vandens naudojimo įpročių, nenorite pagalbinių patalpų apkrauti papildomais karšto vandens ruošimo įrenginiais, Split tipo šilumos siurbliai su integruota KVR talpa atlieps estetiškai atrodančio vidaus įrenginio poreikį, kuris užims ir kur kas mažiau vietos.

„Klientai dažnai klausia, kurį įrenginį rinktis geriausia, vienareikšmio atsakymo nėra. Tai individualus sprendimas konkretiems poreikiams. Šiai dienai lietuvių namuose populiariausias integruotas vidaus įrenginys, kuris jau turi karšto vandens ruošimo talpą," – patirtimi apie NØRDIS šilumos siurblių parinkimą dalinasi M. Beniušis.

6. Kas turėtų sumontuoti jūsų šilumos siurblį?

Išsirinkus šilumos siurblį, atitinkantį Jūsų namo šildymo poreikius, susidursite su dar viena užduotimi – montavimu ir paleidimu-derinimu. Šilumos siurblių gamintojų atstovai ir montavimo specialistus. Taip užtikrinama, kad darbus atliks patikimas šios srities specialistas, turintis reikiamą patirtį ir kvalifikaciją, o ne savamokslis meistras, kuriam tai atrodo paprasta užduotis.

„Nuolat atnaujiname sąrašą specialistų, kurie yra dalyvavę NØRDIS įrangos montavimo ir priežiūros mokymuose. Reaguojame į klientų patirtis ir sąraše laikome tik tuos specialistus, kuriais pasitikime. Būtent juos visada ir rekomenduojame", – įrangos tiekėjo atsakomybės pavyzdį pateikia M. Beniušis.

NØRDIS serviso tarnyba

Svarbu žinoti, kad jei montavimo bei paleidimo-derinimo darbus atliks asmuo, neturintis specialaus pažymėjimo, įrodančio jo kompetenciją dirbti su OAM ir F-dujų turinčia šaldymo, oro kondicionavimo įranga ir šilumos siurbliais, šilumos siurblio garantija nebus taikoma. Be to, nekvalifikuoto montuotojo klaidos gali lemti netinkamą įrangos veikimą ir vėlesnes problemas.

Jei nusprendžiate montuotojo ieškoti patys, kruopščiai pasidomėkite specialisto kompetencija. Įsitikinkite, kad jis turi atitinkamą kvalifikaciją ir gali tinkamai sumontuoti Jūsų pasirinktą šilumos siurblį. Pasitikslinkite, ar jis turi santechninių įgūdžių, reikiamą pažymėjimą darbui su OAM ir F-dujų turinčia įranga, bei ar yra išklausęs šilumos siurblio gamintojo atstovų rengiamus kursus, kuriuose įgyjamos specifinės žinios apie konkretaus prekės ženklo siurblių darbą ir montavimą.

M. Beniušis primena, kad visiems NØRDIS šilumos siurbliams, įsigytiems iki 2024 m. birželio 30 d., dovanojamas paleidimas-derinimas – „galite būti tikri, kad Jūsų šilumos siurblys bus sukonfigūruotas užtikrinant jo optimalų veikimą ir ilgaamžiškumą."

7. Ar yra lengvatų ir paramų šilumos siurbliui įsigyti?

Valstybė siekia skatinti energijos vartojimo efektyvumą, todėl šilumos siurbliams oras-vanduo numatytos įvairios lengvatos ir paramos. Prieš įsigydami šilumos siurblį, būtinai pasidomėkite, galbūt tuo metu yra galimybė gauti finansinę paramą.

Paskutinė iš buvusių – Energetikos agentūros (ENA) administruojama parama šilumos siurbliams įsigyti. Ši parama gali padengti ženklią dalį šilumos siurblio kainos.

Svarbu žinoti, kad parama šilumos siurbliams yra riboto biudžeto ir paprastai išdalinama per pusdienį nuo paraiškų priėmimo pradžios. Todėl, jei planuojate įsigyti šilumos siurblį ir norite pasinaudoti tokia parama, rekomenduojame reguliariai sekti ENA puslapį ir būti pasiruošus greitai pateikti paraišką.

„Nuolat sekame informaciją apie šilumos siurbliams skirtas lengvatas ir paramas. Konsultacijų metu informuojame klientus apie artėjantį paraiškų priėmimą ir padedame jiems parengti reikiamus dokumentus bei pateikti paraiškas", – apie pagalbą klientams gaunant paramą pasakoja M. Beniušis.

8. Kas pasikeis jūsų namuose įdiegus šilumos siurblį oras-vanduo?

Renovuotame name atnaujinus šildymo sistemą ir integravus šilumos siurblį oras-vanduo, Jūsų namuose įvyks esminiai pokyčiai, kurių rezultatas – didesnis komfortas, mažesnės šildymo išlaidos ir paprastesnis valdymas.

Šilumos siurbliai oras-vanduo yra automatizuoti, viskas valdoma valdikliu arba išmaniuoju telefonu, o temperatūros palaikymas yra tikslus ir stabilus.

Šilumos siurbliai oras-vanduo ne tik šildo, ruošia buitinį karštą vandenį, bet ir vėsina namus vasarą, taip užtikrindami komfortą ištisus metus. Be to, jie veikia tyliai ir švariai, neteršdami aplinkos ir nekenkdami sveikatai.

„NØRDIS šilumos siurbliai oras-vanduo pasižymi daugybe naudingų funkcijų, kurios dar labiau pagerina naudojimo patirtį. Pavyzdžiui, naudojant temperatūrinės kreivės funkciją, šilumos siurblio ruošiamo vandens temperatūra automatiškai koreguojama keičiantis lauko oro temperatūrai. Įjungus atostogų funkciją įrenginys veikia palaikydamas minimalią vandens temperatūrą tam, kad būtų pasiekta maksimali ekonomija, o žiemos metu sistema neužšaltų. Įrenginys pagal iš anksto nustatytą grafiką atliks geriamo vandens dezinfekciją ir grąžins šildymo sistemą į darbinį režimą", – apie NØRDIS Optimus Pro seriją pasakoja M. Beniušis.

Jei keičiate kieto kuro katilą nebereikės rūpintis malkų kūrenimu, pelenų išnešimu ir katilo reguliavimu. Vietoj to galėsite mėgautis šiluma ir komfortu, kurį užtikrins šilumos siurblys. Be to, sutaupysite nemažai laiko nes nebereikės ruošti ir sandėliuoti kuro.

Jei keičiate dujų katilą, greičiausiai jau esate susipažinę su daline šildymo sistemos automatizacija. Šilumos siurblys oras-vanduo pasižymi platesnėmis funkcijomis, kurios leis dar labiau kontroliuoti šildymo/vėsinimo procesą ir užtikrinti maksimalų komfortą bei energijos vartojimo efektyvumą.

Atnaujinus šildymo sistemą ir įdiegus šilumos siurblį oras-vanduo, Jūsų namai taps komfortiškesni ir ekonomiškesni. Be to, prisidėsite prie aplinkos apsaugos, nes šilumos siurbliai yra ekologiškas ir tvarus šildymo būdas.

9. Ar šilumos siurblys bus triukšmingas?

Dažnam šilumos siurblio pirkėjui kyla klausimas – ar ši nauja įranga nekels triukšmo? Dauguma pažangių šilumos siurblių oras-vanduo yra gana tylūs, o šis bruožas tampa svarbiu konkurenciniu pranašumu.

Pavyzdį apie tylų įrenginių veikimą pateikia M. Beniušis: „NØRDIS" jau seniai įsisavino šią tendenciją. Konstruojant šilumos siurblį, pirmenybė teikiama ne tik efektyvumui, bet ir minimaliam triukšmui. Pavyzdžiui, 4 kW galios šilumos siurblys „NØRDIS Optimus Pro", esant trijų metrų atstumui nuo įrenginio, triukšmo slėgio lygis siekia vos 35 dB. Tai mažesnis triukšmas nei normalus pokalbis tarp žmonių ar švelni muzika. Montuotojai, kurie dirba su įvairiausių gamintojų įranga, vieningai apibūdina „NØRDIS" šilumos siurblius kaip ypatingai tylius."

Tai reiškia, kad konkurencija šildymo rinkoje padėjo pasiekti tokį įrenginių triukšmo lygį, kuris yra nepastebimas nei namo gyventojams, nei kaimynams. Namuose sukurtas komfortas lengvai derinamas su ramybe ir tyla.

10. Kaip atrodys turimo šilumos siurblio priežiūra ateityje?

Planuojant šilumos siurblio priežiūrą ateityje, svarbu apsvarstyti visas galimas situacijas su įrenginio pardavėju. Pirmiausia šilumos siurbliams reikalinga reguliari kasmetinė techninė priežiūra. Pasikonsultuokite, koks bus priežiūros dažnumas, kas ją atliks, ir kiek tai kainuos.

Be to, labai svarbu atkreipti dėmesį į tai, ar Lietuvoje veikia serviso tarnyba. Jei jos nėra šalia, gedimų šalinimo gali tekti laukti mėnesiais, o tai šaltuoju periodu nebus labai maloni patirtis. M. Beniušis pasakoja apie tai, kokios svarbos yra autorizuota prekės ženklo serviso tarnyba:

„Suformuoti stiprią serviso tarnybą ir išmanią darbo aplinką buvo vienas iš svarbiausių NØRDIS tikslų Lietuvoje. Kilus nesklandumams pirmiausia jie yra identifikuojami nuotoliu, išmania sistema. Jei tai programiniai nesklandumai, jie išsprendžiami nedelsiant. Nuotoliu neišsprendžiamoms problemoms pašalinti kvalifikuoti specialistai gali nuvykti į bet kurią Lietuvos vietą. Patikima serviso tarnyba – tai yra vienas iš pagrindinių NØRDIS privalumų, kuris užtikrina, kad įrenginys tarnautų ilgai ir efektyviai."

Jei jau priėmėte sprendimą dėl būsto šildymo sistemos atnaujinimo šilumos siurbliu oras-vanduo, tekste aptarti klausimai bus pasiruošimas išsirenkant Jums geriausiai tinkantį įrenginį, tokį, kuris ne tik atitiks visus jūsų poreikius, džiugins komfortu, mažesnėmis šildymo išlaidomis, švaresne aplinka, bet ir tarnaus ilgai bei sklandžiai.