Pirmiausia turiu pasakyti, kad topinambai nelinkę kaupti nitratų, sunkiųjų metalų ir radioaktyvių elementų.

100 g topinambų – 73 kcal, 1,6 g skaidulų. Tai itin naudingos daržovės. Šiose bulvėse mažai krakmolo – dominuoja inulinas. Taigi mažiau „eina“ į kūną. Be to, ši medžiaga skrandyje nėra suvirškinama, tačiau žarnyne perdirbama gerųjų bakterijų, todėl yra naudinga tinkamai mikroflorai palaikyti.

Svarbiausia, kad jo fermentacijos produktai neleidžia susidaryti cukraus pertekliui kraujyje, taigi puikiai reguliuoja (mažina) gliukozės kiekį jame, slopina saldumynų poreikį ir idealiai tinka diabetikams.

Topinambų skaidulos, sugerdamos daug vandens ir išbrinkdamos, ilgam suteikia sotumo jausmą. Taigi ši topinambų savybė tobulai tinka metantiems svorį. Taip pat jie mažina trigliceridų ir MTL cholesterolio kiekį, gerina žarnyno mikroflorą (skatina gerųjų bakterijų dauginimąsi).

Topinambų gumbuose gausiausia kalio (150–650 mg K), nors teigiama, kad juose esama beveik visos Mendelejevo lentelės – geležies, silicio, cinko, magnio, fosforo, kalcio, seleno.

Topinambai gerina medžiagų apykaitą, nervų sistemos veiklą, mažina kraujo krešumą ir cholesterolio kiekį kraujyje, stabdo akmenų susidarymą kepenyse, inkstuose, šlapimo pūslėje, šalina iš organizmo toksines medžiagas, padeda apsisaugoti nuo piktybinių auglių.

Vis dėlto būkite atsargūs – tiems, kurių jautresnis virškinimo traktas, vartojant žalius topinambus gali pūsti pilvą, ypač, jei blogai sukramtysite. Suvalgius labai didelį jų kiekį dėl inulino galimas viduriavimas. Visur būtinas saikas, net ir vertingiems dalykams. Žmonės, kurie yra jautrūs saulėgrąžoms ir medetkoms, gali patirti alerginę reakciją.

Švieži topinambai savo skoniu primena riešutus, taigi puikiai tinka salotoms, tačiau aš dažniausiai juos renkuosi kaip pavakarių užkandį. Virti arba kepti topinambai šiek tiek primena artišokus.

Nuskusti topinambus nėra paprasta, taigi plaunu juos daržovių šepetėliu arba šiurkščiąja kempinėlės puse po tekančiu vandeniu. Jei vis dėlto topinambus lupate, nuluptus gumbus vertėtų iš karto pamerkti į parūgštintą ar pasūdytą vandenį, kad nepatamsėtų. Pjaustytus ar tarkuotus topinambų gumbus, kad šie greitai nepajuostų, galima apšlakstyti citrinų sultimis.

Topinambų gumbai šilumoje greitai genda, juos būtina laikyti šaldytuve. Šias daržoves galima ir šaldyti.

Labai skanu kepti orkaitėje nuplovus ir tiesiog pabarsčius druska. Tačiau ir čia turiu įspėti – bus sunku sustoti valgyti.

Gera naujiena – šias bulves drąsiai galite valgyti ir vakare, nes, kaip jau minėjau, jos turi ypač mažai krakmolo, „einančio į kūną“.

Įdomu tai, kad 2002 m. Nicoje (Prancūzija) vykusiame Tarptautiniame kultūrinio paveldo festivalyje topinambai pripažinti geriausia daržove sriuboms.

Norintiems skaniai susipažinti su šia daržove siūlau išmėginti štai tokį receptą.

Topinambų salotos su graikiniais riešutais ir ridikėliais

Reikės:

  • 200 g topinambų
  • 50 g ridikėlių
  • 100 g agurkų
  • 10 g svogūnų laiškų
  • petražolių
  • 30 g grietinės, 25 proc. riebumo
  • 30 g graikinių riešutų
  • 10 g citrinos sulčių (šviežiai spaustų)
  • 0,58 g pipirų
  • 1 g druskos

Gaminimas:

  1. Išspauskite pusę citrinos sulčių.
  2. Sutarkuokite topinambus ir apšlakstykite citrinos sultimis.
  3. Ridikėlius, agurkus supjaustykite griežinėliais arba kubeliais (kaip kam skaniau).
  4. Sukapokite graikinius riešutus, svogūnų laiškus, petražoles.
  5. Paskaninkite pipirais, pagardinkite grietine ir išmaišykite.

Skanaus!