aA
Šventėms artėjant vis dažniau susimąstome apie kalėdinį meniu. Tačiau yra tokių patiekalų, be kurių neįsivaizduojamas nė vienas šventinis stalas. Vienas jų – kalėdinių vaišių pažiba baltoji mišrainė.
Baltoji mišrainė
Baltoji mišrainė
© Shutterstock

Receptą sukūrė prancūzas


Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, sako, kad nors yra galvojančių, jog populiarioji baltoji mišrainė yra lietuviškas patiekalas, taip toli gražu nėra. Pasakojama, kad XIX amžiuje šias ikoniškas salotas sukūrė Rusijoje dirbęs prancūzų šefas Liusjenas Olivjė. Siekdamas įtikti aukštuomenei, jis nusprendė pasiūlyti šį tą neįprasto, įkvėpto prancūziškų maisto gaminimo tradicijų. Jo sukurtų salotų pagrindą sudarė kiaušiniai, virtos ir marinuotos daržovės. Be to, šias salotas šefas dažnai gardindavo ir įvairiausia mėsa ar netgi tokiais prabangiais ingredientais kaip omaras.

Baltoji mišrainė
Baltoji mišrainė
© Shutterstock nuotr.

Netrukus šių salotų receptas paplito visoje Rytų Europoje ir laikui bėgant tapo tradiciniu Naujųjų metų šventės patiekalu. Nors ši mišrainė paprastai gaminama iš bulvių, morkų, žirnelių, marinuotų ar raugintų agurkų, kiaušinių bei majonezo – jos receptai dažnai skiriasi. Vieni apsiriboja daržovėmis, kiti prideda mėsos: dešros ar kumpio. Atsiranda ir tokių, kurie baltąją mišrainę gardina riešutais ar vaisias bei uogomis – vieni deda obuolių, kiti – džiovintų spanguolių.

Tradiciniais ingredientais – neapsiriboti


Pasak V. Juodkazienės, jeigu tradicinės baltosios mišrainės receptas pabodo, tereikia pasitelkti fantaziją.

„Šios salotos įgaus ryškesnio skonio, jeigu jas pagardinsite kepta, rūkyta vištiena ar antiena. Tie, kurie nori dar įmantresnio skonio – į salotų indą gali įmaišyti mėgstamos žuvies, krevečių arba papuošti ikrais. Taip šis patiekalas įgaus ne tik ryškesnio skonio, bet ir patraukliai atrodys ant stalo“, – sako ji.

Gaminant šią tradicinę mišrainę ekspertė pataria pjaustyti jau atvėsusias daržoves, mat taip jos nesubyrės. Be to, mišrainė geriausią tekstūrą įgauna tuomet, kai visi ingredientai yra supjaustomi itin smulkiais kvadratėliais. Taip pat rekomenduojama nepadauginti bulvių. Mat tuomet mišrainė bus lengvesnė, neapsunkins skrandžio. Be to, kuo daugiau bulvių į mišrainę dėsite – tuo daugiau majonezo reikės.

Baltoji mišrainė
Baltoji mišrainė
© Shutterstock

„Tradicines salotas galite gardinti ne tik majonezu. Jeigu norite lengvesnės tekstūros – majonezą galite sumaišyti su graikišku jogurtu, pagardinti druska ir juodaisiais pipirais, o jeigu norisi šiek tiek rūgštelės – galite įspausti kelis lašus citrinos sulčių. Be to, padažą ant ingredientų reikėtų pilti prieš pat jas patiekiant ant stalo. Jeigu norite dar gaivesnių salotų – vietoje konservuotų žirnelių galite naudoti žalius, tą patį galite padaryti ir su agurkais. Jeigu mėgstate, į salotas galite įmaišyti saliero, kaparėlių, netgi alyvuogių“, – teigia V. Juodkazienė ir dalijasi šventinio stalo pažiba tapsiančiu baltosios mišrainės receptu.

Baltoji mišrainė

Jums reikės: 250 g bulvių, 100 g morkų, 125 g žaliųjų žirnelių, 100 g raugintų agurkų, 2 kiaušinių, majonezo, druskos, juodųjų pipirų, nedidelio svogūno, kelių šaukštų kaparėlių, šviežių krapų, šviežių petražolių.

Gaminimas: nuplaukite neluptas morkas, bulves ir jas išvirkite. Atskirame puode kietai išvirkite kiaušinius – užteks 7–10 min. Atvėsusias morkas, bulves bei kiaušinius nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Taip pat supjaustykite ir agurkus. Itin smulkiai supjaustykite nedidelį svogūną. Visus ingredientus suberkite į vidutinio dydžio dubenį, užberkite druskos ir juodųjų pipirų bei smulkiai supjaustytų krapų ir petražolių. Dėkite bent du didelius šaukštus majonezo ir viską gerai išmaišykite. Skanaus!

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(22 žmonės įvertino)
4.3636

Kruasanų tėvynė – visai ne Prancūzija: sužinokite visas sviestinių ragelių paslaptis ir pasigaminkite juos namuose

Minkštutėlis, tirpstantis burnoje bei užburiantis savo nepaprastai maloniu sviestiniu skoniu. Toks...

Į maisto mados viršūnę veržiasi netikėtas ingredientas: mažina kraujospūdį ir cholesterolį, padeda virškinimui (4)

Skamba neįtikėtinai, tačiau prognozuojama, kad į maisto madų Olimpą netrukus įsiverš ne kas...

Naminis riešutų sviestas – per 5 minutes: prireiks vos trijų ingredientų

Mėgstate pasmaližiauti, tačiau atidžiai stebite, kas atsiduria jūsų lėkštėje? Į savo...

9 receptai su vištiena – nuo gardaus užkandžio iki patiekalų, kuriuos ne gėda padėti ir ant šventinio stalo (1)

Tebūnie šiandien vištienos diena! Receptams, kuriuos parinkome, tiks įvairi paukštiena,...

Trupininis varškės pyragas su uogomis: pagaminsite greitai ir lengvai, o skonis tikrai nenuvils

Internete „Maisto mėgėja“ pasivadinusią Kristiną Naturjevienę seka daugiau nei 80 tūkst....

Top naujienos

Kalbos apie karą kelia nerimą daugiabučių gyventojams: ekspertai įvertino, kiek atlaikytų gyvenamieji namai (13)

Jau kuris laikas abejojama sovietmečiu statytų daugiabučių technine būkle. Gyventojai raginami...

D+ Valerijus Morozovas, šeimos gydytojas

Gydytojas Morozovas atsako: kada dėl kosulio po COVID-19 kreiptis į gydytoją ir ką daryti pasitempus nugarą?

Užsitęsęs lėtinis kosulys po COVID-19 yra vienas dažniausių liekamųjų reiškinių. Kada dėl...

Viruso atmainos temdo pasaulinio darbo vietų atsigavimo perspektyvas (1)

Nors Jungtinių Valstijų bendrovės visomis išgalėmis stengiasi užpildyti darbo vietas, pasaulinis...

Žiema grįš dar galingesne jėga: siautės stiprus vėjas, kils pūgos (4)

Šiandien šalies orus lems pamažu tolstančio ciklono rytinė dalis. Dangus daugiausia bus...

Jūros ir paplūdimių Klaipėdos turistams nepakanka: kodėl miestas tapo vartais važiuojantiems kitur?

Klaipėdos universiteto Sporto, rekreacijos ir turizmo katedros prof. habil. dr. Ramūnas Povilanskas...

Žiūrovai įsiaudrino dėl „Chanel“ madų šou: kaltina „smurto romantizavimu“, užgavo ir kita neįprasta detalė

Interneto bendruomenė užsipuolė „ Chanel “ mados namus – žmonėms užkliuvo neseniai...

Pasakiško grožio NASA nuotraukoje – dalis Europos, kurioje ir Lietuva: suraskite savo miestą

Pro Europą praskriejus Tarptautinei kosminei stočiai jos įgula įamžino stulbinantį Šiaurės...

Europa turi naują fintech pasaulio žvaigždę: pavyko aplenkti net „Revolut“ įkūrėją Storonsky (1)

Londone įsikūrusios mokėjimo paslaugų teikėjos Checkout.com steigėjas Guillaume’as Pousazas...

Naktį didelės ugniagesių pajėgos išskubėjo į Palangą – gaisras kilo „Šachmatinėje“ (2)

Naktį iš ketvirtadienio į penktadienį, iškart po vidurnakčio, 0.07 val., Bendrajame pagalbos...