Biomedicinos mokslų daktaras, sveikos gyvensenos ir mitybos specialistas Artūras Sujeta teigia, kad bene didžiausia žuvies nauda sveikatai yra siejama su Omega-3 riebiosiomis rūgštimis. „Šios rūgštys, priklausomai nuo kiekio ir vartojimo laiko, gali veikti daugybę organizmo sistemų. Pavyzdžiui, žuvies taukai (polinesočiosios riebalų rūgštys) teigiamai veikia galvos smegenų neuronus, tai gali būti siejama su neurogenezes procesais. Žinomas ir priešuždegiminis jų poveikis, kuris svarbus ne tik galvos smegenų kognityvinių gebėjimų palaikymui, bet ir imuninei sistemai. Žuvies taukai taip pat veikia širdies ir kraujagyslių sistemą, teigiamai veikiant lipidų koncentraciją kraujyje – didelio tankio (gerojo) cholesterolio kiekį. Be to, apžvalginiai tyrimai rodo, kad įtraukus žuvį į savo racioną mažėja hemoraginio insulto ir miokardo infarkto ligų rizika“, – pasakoja specialistas.

Asociatyvioji nuotr.

Pasak jo, priklausomai nuo skirtingų žuvies rūšių, vartodami jas galime gauti ir mums gyvybiškai svarbių, riebaluose tirpių vitaminų. Vienas jų – vitaminas D, taip pat A ir E. Žuvis yra svarbus kai kurių mineralinių medžiagų šaltinis. Sportuojantiems žmonėms žuvis gali būti puikus maistinių baltymų šaltinis. Priklausomai nuo žuvies rūšies, joje yra maždaug 14–22 proc. baltymų. Priežaščių yra ir daugiau, bet mitybos aspektu tokios yra didžiausios žuvies naudos“, – pastebi A. Sujeta.

Sakoma, kad žuvies reikėtų vartoti kelis kartus per savaitę. Reguliarus žuvies vartojimas gali padėti mažinti kraujo spaudimą, cukraus kiekį kraujyje, kovoti su mažakraujyste ir pagerinti atmintį. Be to, ji naudinga akims, kaulų struktūrai, imuninei sistemai.

„Įprasta manyti, kad žuvį reikėtų valgyti bent tris kartus per savaitę. Mano manymu, geriau būtų suvartoti apie 600–800 g žuvies mėsos, o ar yra didelis skirtumas dėl vartojimo dažnumo (vartosime 3 ar 4 kartus), tyrimai to nerodo. Žinoma, jei ketinate vartoti žuvį tik kartą per savaitę ir per tą kartą suvartoti 500 g, tai būtų keistas ir neracionalus pasirinkimas“, – svarsto mokslų daktaras.

Mitybos specialistų nuomonės išsiskiria ir dėl maisto produktų derinimo. Kai kurie teigia, kad tam tikrus produktus reikia valgyti tik tam tikromis kombinacijomis ir ne tuo pačiu metu, kiti mano, kad tai tėra mitas. Anot A. Sujetos, nėra specifinių žuvies pasisavinimą gerinančių produktų.

Artūras Sujeta

„Žuvies vartojimas kartu su daržovėmis, salotomis ar ryžiais yra neblogas pasirinkimas. Patarčiau vengti saldžių padažų, perkeptų bulvių, kitų, baltymais gausių maisto šaltinių, ypač tiems, kurių skrandis yra jautresnis. Bet kuriuo atveju, didžiulis baltymų kiekis, suvartojamas vienu metu, nėra gerai. Geriausia su kiekvienu valgymu gauti nuo 20 iki 40 g baltymų“, – pataria mitybos specialistas.

Žuvį nesudėtingai paruošti galima tiek keptuvėje, tiek orkaitėje, tiek ant grilio. A. Sujeta pataria virti, troškinti ar kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių. Pasak jo, griežtų žuvies paruošimo taisyklių nėra, bet svarbiausia jos neperkepti. Perkepta žuvis praras ne tik gerąsias savybes, bet ir skonį bei tekstūrą.

Daugelis svarsto, kokią žuvį rinktis, o kurios geriau vengti. Juk visi esame girdėję, kad jūrų žuvis užteršta sunkiaisiais metalais, o tvenkiniuose auginama šeriama antibiotikais. „Vertinant žuvis, rinkčiausi upines arba augančias vandenyse (jūrose), neužterštose sunkiaisiais metalais. Deja, pasaulyje tokių regionų mažėja. Mano TOP 3: tunas, menkė, lašiša“, – dalijasi A. Sujeta.

Dalis žmonių vengia pirkti šaldytą žuvį, manydami, kad šaldant ji praranda dalį gerųjų maistinių savybių. Mitybos specialistas teigia, kad jei žuvis šaldoma ir laikoma tinkamai, didelio skirtumo nebus, ji išliks kokybiška.

Kalbėdamas apie rūkytą žuvį, A. Sujeta pabrėžia, kad vertėtų riboti visų rūkytų produktų vartojimą. „Žinoma, riboti nereiškia drausti. Nieko blogo suvalgius rūkytos žuvies neturėtų nutikti, nebent esate jai alergiškas ir to dar nežinojote, arba, jei koks kaulas užstrigs gerklėje, tačiau šis neigiamas elementas nuo žuvies apdirbimo, deja, nepriklauso“, – pasakoja specialistas.

Asociatyvioji nuotr.

Viena atsakingiausių užduočių ruošiant žuvies patiekalus – kokybiškos žuvies išsirinkimas. Juk atidarę pakuotę nenorime smarkiai nusivilti, pamatę, kad žuvis pažeistos struktūros ar košės konsistencijos. A. Sujeta teigia, kad renkantis žuvį parduotuvėje pirmiausia reikėtų patikrinti galiojimo laiką, nes žuvis yra greitai gendantis produktas. „Jei žuvis šaldyta, svarbu, kad šaldymo įrenginys palaikytų tinkamą, bent 18 laipsnių temperatūrą. Suprantama, jei šaldytuvas praviras, padengtas šerkšnu, patarčiau vengti žuvies, esančios jame. Kalbant apie šviežią žuvį, ji gali būti laikoma 0 laipsnių temperatūroje padengta ledu, tačiau jei jos žiaunos papilkėjusios, žvynai blausūs, juntamas nemalonus kvapas, o akys įdubusios, didelė tikimybė, kad ši žuvis yra sugedusi ir nebetinkama vartojimui.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)