Turės laiko įsibėgėti

„Negalima iš karto pulti džiūgauti, bet grupė atrodo gana lengva“, – įspūdžiais su DELFI po Barselonoje (Ispanija) vykusios burtų traukimo ceremonijos dalinosi S. Jovaiša.

1982 metų pasaulio čempiono nenugąsdino Lietuvos komandos varžovai, sukritę į D grupės katilą. Dėl keturių bilietų į aštuntfinalį ir geresnių pozicijų prieš atkrintamas varžybas Kanarų salyne su lietuviais (ketvirta vieta FIBA reitinge) kovos Australija (9), Slovėnija (13), Angola (15), Meksika (24) ir Pietų Korėja (31).

Nė vienai iš šių komandų neprireikė vietų pasaulio čempionate pirkti Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) vardinių kvietimų turguje, trys jų yra savo žemynų čempionės, bet dejuoti dėl neparankių burtų lietuviai tikrai neturi teisės.

Meksika planetos pirmenybėse ar olimpinėse žaidynėse nerungtyniavo nuo aštunto praėjusio amžiaus dešimtmečio. Meksikiečių šlovės valanda išaušo pernai Amerikos čempionate, kuriame jie pirmąsyk istorijoje nuskynė auksą, o vidurio puolėjas iš NBA lygos Atlantos „Hawks“ klubo Gustavo Ayonas buvo pripažintas naudingiausiu turnyro žaidėju. Tiesa, užmėtyti varžovus sombrerais Meksikos komanda būtų turėjusi žymiai mažiau šansų, jei pagrindinės favoritės Argentinos ir Brazilijos rinktinės būtų rungtyniavusios stipriausios sudėties.

Pietų Korėjos rinktinė, suburta vien iš tėvynėje žaidžiančių krepšininkų, pernai Azijos čempionate pelnė bronzą. Tąsyk grupės varžybose korėjiečiai palaužė nugalėtojų titulą gynusius kinus, bet pralaimėjo būsimiems čempionams iš Irano, o pusfinalyje buvo sustabdyti turnyro šeimininkų Filipinų krepšininkų. Pasaulio čempionate Pietų Korėja paskutinį sykį žaidė 1998 metais ir pralaimėjo visas penkerias rungtynes.

Jei Meksikos ir Pietų Korėjos ekipos lietuvių varžovėmis dar nėra buvusios, su Angolos krepšininkais keliai buvo susikirtę 1996 metų Atlantos ir 2004 metų Atėnų olimpinėse žaidynėse. Pirmąsyk Lietuvos rinktinė be gailesčio sutriuškino etatinius Afrikos čempionus 85:49, bet po aštuonerių metų turėjo gerokai daugiau vargo ir laimėjo tik 78:73.

Sėkmingiausios planetos pirmenybės Angolos komandai buvo 1996 metais. Tuomet afrikiečiai netikėtai prasibrovė į atkrintamas varžybas ir tarp 24-ių ekipų užėmė dešimtą vietą. Tuo tarpu praėjusiame Juodojo žemyno čempionate Angola nepatyrė nė vienos nesėkmės ir be didesnio vargo susigrąžino nugalėtojų laurus.

Likusios dvi D grupės komandos – kur kas labiau pažįstamos lietuviams. Atlantos ir Sidnėjaus olimpinėse žaidynėse kovą dėl bronzos medalių Lietuvos krepšininkams pralaimėję australai pernai 18-ą kartą tapo Okeanijos čempionais, įveikę vienintelius savo konkurentus iš Naujosios Zelandijos.

2012 metų Londono žaidynėse Australijos rinktinė, kuriai nepadėjo ryškiausia žvaigždė Andrew Bogutas iš NBA lygos „Golden State Warriors“ klubo, kovą dėl apdovanojimų baigė ketvirtfinalyje ir užėmė septintą vietą.

Savo ruožtu, slovėnams nė namų sienos nepadėjo praėjusį rudenį perrašyti istorijos ir pelnyti pirmuosius medalius aukščiausio lygio tarptautinėse varžybose. Lietuviams sidabrą atnešusio Europos čempionato šeimininkai turnyre finišavo penkti.

Krepšinio banginių išvengtų ir aštuntfinalyje?

S. Jovaišos nuomone, tokioje kompanijoje J. Kazlausko ekipa prapulti tikrai neturėtų, nors juokauti su varžovais irgi nedera. Krepšinio specialistas prisimena ne vieną grėblį, ant kurio Lietuvos rinktinė užšoko varžybų starte braudamasi pro, iš pirmo žvilgsnio, mažesnio kalibro oponentus.

„Nesame tokie stiprūs, kad galėtume laimėti prieš visus nežaisdami rimtai. Tą puikiai parodė ir praėjęs Europos čempionatas, kuomet rungtynėse su bosniais visi drebėjome, ir tik Linas Kleiza trūktelėjo už ausų ir nukėlė nuo lagaminų.

Baisiausia, kad nesukluptume kaip 2001 metų Europos čempionate prieš latvius. Bet reikia tikėti J. Kazlausku. Burtai mums paruošė gerą kelią įsibėgėjimui“, – svarstė S. Jovaiša.

Jei išsipildys buvusio ilgamečio Kauno „Žalgirio“ krepšininko lūkesčiai ir Lietuvos rinktinė Ispanijoje kausis dėl grupės lyderės pozicijos, akistatos su krepšinio sunkiasvoriais ji turėtų išvengti ir čempionato aštuntfinalyje.

Antrame etape D grupės komandos stos prieš varžovus iš C pogrupio. Pastarajame kartu su planetos čempionais amerikiečiais (pirma vieta FIBA reitinge) žais Turkijos (7), Naujosios Zelandijos (19), Dominikos Respublikos (26), Suomijos (39) ir Ukrainos (45) krepšininkai.

„Ir ši grupė nėra tokia baisi. Teoriškai, į ketvirtfinalį turime patekti. Bent jau visa situacija tai padaryti yra labai patogi“, – vertino S. Jovaiša.

Grupių svoris – nevienodas

Jei burtai lietuviams garantavo santykinai lengvesnį gyvenimą pirmoje čempionato dalyje, apie priešingoje turnyro schemos pusėje atsidūrusias komandas to nepasakysi.

A ir B grupėse susibūrusi aukščiausio rango ekipų kompanija neturėtų palikti erdvės išsišokėliams.

Ispanija, Prancūzija, Serbija ir Brazilija dalinsis bilietus į aštuntfinalį ypač troškioje A grupėje, į kurią dar pateko Egiptas ir Iranas.

„Nežinau, ar kas nors jų gailėsis, bet šios dvi komandos jau pasmerktos“, – dėl negailestingų burtų Islamo šalis užjautė S. Jovaiša.

B pogrupyje įsisprausti tarp Argentinos, Kroatijos ir Graikijos mėgins Puerto Rikas, o autsaiderių etiketės kabinamos Filipinams ir Senegalui.

„Žiūrint į visą situaciją, ketvirtfinalis mums būtų pats sunkiausias etapas. Tikėkimės, kad varžovai irgi nuogąstautų dėl mūsų pajėgumo“, – pažymėjo S. Jovaiša.

Keršto netrokšta

Panašios nuomonės laikosi Vilniaus „Lietuvos ryto“ klubo vyriausiasis treneris Aleksandras Petrovičius. DELFI paprašytas įvertinti, ką burtai atnešė Lietuvos rinktinei, kroatas pabrėžė, jog jos sirgaliams vertėtų rūpintis dėl priešininkų atkrintamose varžybose.

„Grupė palanki lietuviams, bet jums net nėra prasmės pernelyg baimintis dėl varžovų pirmame etape. Pagrindinis klausimas, su kuo reikės žaisti vėlesnėse čempionato fazėse“, – sakė specialistas, kurio vadovaujama Bosnijos ir Hercegovinos rinktinė vos nepaliko lietuvių už antro etapo borto praėjusiame Europos čempionate.

Tuo tarpu su A. Petrovičiaus tėvynainiais Lietuvos ekipos keliai galėtų susikirsti nebent turnyrui priartėjus prie kulminacijos. Paklaustas, ar kroatai dega noru atsikeršyti lietuviams už pralaimėjimą Senojo žemyno pirmenybių pusfinalyje, A. Petrovičius šypsojosi ir purtė galvą.

„Niekas Kroatijoje ant lietuvių dantų negriežia. Jei pralaimi tokiai galingai komandai kaip Lietuva, nėra ko pykti. Tuo labiau, kad pusfinalyje lietuviai buvo aiškiai stipresni.

Ispanijoje kroatai tikrai nejaus spaudimo, niekas iš jų nereikalauja medalių. Vienintelė užduotis mano šalies rinktinei – žaisti taip pat kaip praėjusiame Europos čempionate“, – kalbėjo „Lietuvos ryto“ vairininkas.

Pasaulio pirmenybės vyks rugpjūčio 30 – rugsėjo 14 dienomis. Lemiamas kovos priims Madridas ir Barselona.

2010 metais vardinį kvietimą į planetos čempionatą Turkijoje nusipirkusi Lietuvos rinktinė pelnė bronzos medalius.

2014 m. FIBA pasaulio čempionato grupės:

A: Ispanija, Egiptas, Iranas, Serbija, Brazilija, Prancūzija (Granada)

D: Lietuva, Angola, Pietų Korėja, Slovėnija, Meksika, Australija (Gran Kanarija).