Skaitykite 5braskes.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųskite programėles: „iPhone“; „Android“. Sekite mūsų naujienas ir Facebooke!

Jei norite, kad mėsa būtų gardi, svarbiausias yra ne kepimo būdas, bet paruošiamieji darbai  marinavimas. Ir geras virėjas tas, kuris sugeba puikiai marinuoti mėsą...

Marinato nauda: minkština mėsą, paverčia ją sultinga, suteikia jai ypatingo aromato ir skonio. Be to, marinuotą mėsą greičiau iškepsite.

Priklausomai nuo pasirinkto marinato  acto, majonezo, obuolių sulčių, vyno ar alyvuogių aliejaus  galima paruošti skaniausią mėsytę. O kur dar įvairiausi prieskoniai!

VIŠTIENA

Pats paprasčiausias marinatas: citrinų sultys, alyvuogių aliejus, smulkintas česnakas ir kmynai. Šiame marinate vištą reiktų laikyti ne mažiau kaip 3 valandas. Mėsa būna minkšta, su traškia plutele.

Geras marinatas ir su garstyčiomis  jas sumaišyti su alyvuogių aliejumi, citrinų sultimis, smulkintu česnaku ir žalumynais.

Galima pagrindine marinato dalimi imti ir majonezą. Tada dar įdėti smulkintų saldžiųjų pipirų, citrinų sulčių, česnako, lauro lapelių ir žalumynų. Tokiame marinate mėsą laikyti 5 valandas.

Kitas marinato variantas  su baltuoju vynu. Į jį dar įpilti apelsinų ir citrinų sulčių, įberti tarkuoto imbiero, medaus ir krapų. Mėsą galima kepti po 2 valandų.

O mano sukurtas marinatas vištienos krūtinėlei yra toks: garstyčios, majonezas, kmynai, citrinpipiriai, česnakas, šlakelis sojų padažo. Laikyti apie 1 valandą.

KIAULIENA

Šios rūšies mėsai jau reikės kitokio paruošimo. Vienas geriausių  su soja. Marinatą pagaminti iš sojos padažo, smulkinto česnako ir krakmolo. Užteks mėsą palaikyti vos 30 minučių ir kepti keptuvėje.

Paprastas marinatas  iš citrinų sulčių, atskiestų vandeniu. Užmerkti kepsnius šiame skystyje ir ant mėsos uždėti storą sluoksnį griežinėliais pjaustytų svogūnų.

Dar keli originalūs marinatai iš:

 alyvuogių aliejaus, ananasų sulčių, smulkintų svogūnų, česnakų miltelių, sojos padažo ir rudojo cukraus,

 apelsinų sulčių, medaus, sojos padažo ir vandens,

 sojos, alaus, rudojo cukraus ir tarkuoto imbiero.

Atskiri marinatai  šašlykams. Pats primityviausias  iš majonezo ir smulkinto svogūno. Šašlykui paruošta mėsa (kiauliena) marinato prisigeria jau po 1 valandos.

Galima mėsą marinuoti ir granatų sultyse. Skonis nepakartojamas.

ŽVĖRIENA

Marinatą gamina iš sojos padažo, raudonojo vyno, čiobrelių, rozmarinų, kadagio, raugerškio ir šermukšnio uogų, raudonėlių. Prieskoniai gali būti tiek švieži, tiek ir džiovinti.

Proporcijas visiems marinatams atraskite pačios  kurkite, mėginkite, ragaukite!