Nors įsibėgėjęs pavasaris dar ne visuomet džiugina saulėtais orais, grilio sezono stabdyti niekas neketina – privačiuose kiemuose, sodybose ir paežerėse čirškinamų mėsų kvapai iš tolo kutena nosį.
šašlykai
111 straipsnių
Šašlykas (rus. Шашлык, krym. Şışlıq) – keptos jautienos ar avienos (dabar gaminamas ir iš kitokios mėsos) patiekalas.
Populiarus Vidurio Azijoje, Kaukaze, buvusioje TSRS.
Sostinės centrines gatves jau užtvindė Kaziuko mugės prekybininkų palapinės. Kaip ir kasmet čia galima įsigyti visko – nuo žuvies iki meduolių ar medaus. Prekybininkai pripažįsta, kad kainas šiemet teko pakelti, tačiau nežymiai. Delfi pasidairė, kas kiek kainuoja.
Šašlykai – vienas iš tų patiekalų, kuris savo populiarumo nepraranda jau šimtus metų. Kiekviena šalis turi skirtingas šio patiekalo ruošimo ir gaminimo tradicijas, kurios, kaip ir mūsų šeimose, neretai perduodamos iš kartos į kartą.
Kartais šaltibarščiai ar šašlykai – nuo vasaros neatsiejamas maistas, įvardijami kaip blogis. Esą verčiau jų nesirinkti, nes gali pakenkti figūrai. O kur dar prie jų valgomos bulvės ar pomidorų padažas!
Arnas tikina, kad jo šašlykai – skaniausi: kiek šeimininkų, tiek receptų, bet už šį galiu duoti ranką nukirsti (1)
Maisto tinklaraščio „Skanus žmogus“ kūrėjas Arnas Raulinaitis jau keleri metai gyvena Portugalijoje. Tačiau, kaip sako, nesvarbu, kur bebūtų, šašlykai visada buvo ir bus vasaros malonumas. Ypač kai vyras atrado pačius gardžiausius šašlykus. Ir svarbiausi čia du dalykai: receptas ir kepimo temperatūr...
Po vėsaus pavasario Lietuvą pagaliau pasiekė išties puikūs orai. Natūralu, kad šį laiką norisi išnaudoti kuo turiningiau. Vienas tokių būdų – rengti grilio vakarėlius su šeimos nariais ir mylimais draugais. Manote, kad artimuosius nustebinti išties skaniais patiekalais – misija neįmanoma? Klystate. ...
Vytaras Radzevičius vertina grilintojų įpročius į ugnį berti druskos ar įmesti kadagio šakelę: ne visi žino šias gudrybes (1)
Kai, rodos, kiekviena šventė ar vakarėlis šiltuoju metų laiku Lietuvoje neapsieina be dūmų ir kepamo maisto kvapo, natūralu, kad ir skirtingų receptų bei kepimo būdų – taip pat gausybė. Apklausa rodo, kad didžioji dauguma gyventojų – maždaug 82 proc. – dažniausiai grilio patiekalams renkasi šašlykus...
Šiltuoju sezonu kepsninėse vis dažniau atsiduria netikėti patiekalai. Kaip pastebi garsus virtuvės šefas Egidijus Lapinskas, kulinarijoje „po atviru dangumi“ kasmet atsiranda naujovių – nuo kugelio, šakšukos ar net ledų desertų. Šefas dalijasi, kokie grilio patiekalai bus populiariausi šį įsibėgėjan...
Šašlykas – mėgstamas, o gal net mėgstamiausias pavasario ir vasaros patiekalas mūsų krašte. Kiauliena su svogūnais, kefyre marinuota vištiena, aviena vyne – praktiškai visi yra bandę ir ragavę. O kas, jei norisi nukrypti nuo klasikos?
Neišmeskite po šventės likusių šašlykų ir ryžių: šefas papasakoja, kaip tokiam maistui suteikti antrą šansą (4)
Kiekviena šventė neapsieina be vieno iš dviejų dalykų: tiek svečių, tiek ir šeimininkų persivalgymo bei po šventės liekančių nesuvalgyto maisto kalnų. Jeigu improvizuoti sunaudojant baltos mišrainės likučius kiek sudėtingiau, po grilio vakarėlių likę iškepti šašlykai ir paruošti ryžiai nesunkiai pan...
Atėjus vasarai, daugelis traukia į gamtą ir keliauja prie įvairių vandens telkinių, kur rengia pasisėdėjimus, piknikus ir grilio vakarėlius. Kaip rodo pardavimų duomenys, pirkėjų favoritu išlieka kiaulienos šašlykai, nors paskutiniu metu pastebimas ir kitų mėsų populiarumas. Tą progą, virtuvės šefas...
Vasara sunkiai įsivaizduojama be tradicinių šašlykų. Visgi, nors mėgstamus šašlykų receptus turi bene kiekvienas, ar tikrai visada juos ruošiame teisingai? Norėdami, kad tobulų šašlykų išsikeptų kiekvienas, dalijamės keliais jų ruošimo patarimais.
Kuo arčiau Joninės – tuo intensyvesnis būna pasiruošimas trumpiausiai metų nakčiai, tačiau per skubėjimą galite užmiršti pačius svarbiausius dalykus. Pavyzdžiui, auksines maisto ruošimo grilyje taisykles, kurių sulaužymas iškart sugadina kepamo maisto skonio savybes.
Atšilus orams, Jonas kartu su artimaisiais nusprendė išsikepti šašlykų ir taip pasidžiaugti artėjančia vasara. Tačiau niekas negalėjo įtarti, kad ramus pasisėdėjimas artimųjų rate baigsis Kauno klinikų Intensyviosios terapijos klinikoje. „Prisimenu tiek, kad artimasis mane prajuokino tuo metu, kai b...
Pasiilgę šilumos, bičiulių kompanijos gamtoje ir čirškinamos mėsos kvapo jau planuojame smagias savaitgalio išvykas. Tiesa, prieš jas svarbu išsirinkti visiems tinkantį mėsos marinatą, kuris kepsnius ne tik suminkštintų, bet ir prisotintų netikėtų skonių. O štai dėl jų gali susiginčyti net geriausi ...
Jeigu kiaulienos šašlykai ar tradiciniai kepsniai pabodo – pasigaminkite plėšytos kiaulienos. Plėšytą mėsą ne tik nesunku paruošti, ją panaudosite labai įvairiai – ji puikiai tinka ir mėsainiams, ir takams, ir buritams, kitiems populiariems patiekalams gaminti. Tačiau net ir ruošiant tokį paprastą p...
Mėsa – dažnas produktas mūsų mitybos racione. Jos patiekalus galime valgyti kone kasdien, nes mėsa pasižymi ne tik rūšių gausa, bet ir gamybos būdų įvairove. Vis dėlto, apie mėsą, jos savybes bei poveikį organizmui sklando daug tikrovės neatitinkančių mitų. Todėl kviečiame išsiaiškinti, kuriais mita...
Prasidėjęs grilio sezonas vilioja atvirame ore pasigaminti įvairių skirtingų patiekalų bei garnyrų: sultingą vištieną, šviežias daržoves, jūros gėrybes. Vis dėlto, kad paruoštumėte kuo gardesnius patiekalus, pravartu žinoti ir kelias skirtingų patiekalų gaminimo gudrybes: kaip priderinti tinkamus ma...
Mėsos pusgaminiai, kaip šašlykai, marinuoti kepsniai, šviežios kepamosios dešrelės ir pan., yra greitai gendantys produktai, kuriuos reikėtų suvartoti greičiau. Jei atsitiko taip, kad nesuvartotos marinuotos mėsos liko, ją užšaldyti galima, tačiau tai neturėtų tapti įpročiu.
Šašlykų marinavimas ir kepimas – ne šiaip įgūdis, o tikras menas. Yra ne viena dešimtis šašlykų marinavimo receptų, daugybė patarimų, kaip juos kepti. Galbūt teko girdėti apie armėniškus šašlykus, kurie, teigiama, marinuojasi ir iškepa greičiau už kitus.