prieskoniai

299 straipsnių

Prieskonis - prieskoninių augalų dalys ir jų mišiniai, suteikiantys skonį, aromatą ir spalvą gaminamam patiekalui. Svarbiausia paskirtis — pagerinti maisto skonį ir aromatą, sukelti apetitą, o kartais užslėpti nepageidaujamas savybes. Vartojamos įvairios augalų dalys: džiovintos sėklos, vaisiai, šaknys, žievė grūdelių, lapelių, žiedų, šaknų miltelių pavidalais. Aliejiniai prieskonių mišiniai ne tik sustiprina patiekalo skonį, bet ir padidina jo kaloringumą. Prieskoniai skiriasi nuo žalumynų. Lapinės, žaliosios augalų dalys taip pat tinka pagardinti maistą, tačiau jos (pvz., krapai) gali būti naudojamos šviežios, o prieskoniai – tik sudžiovinti.

Kai norisi blynų, bet sotesnių, renkamės lietinius su vištiena. Beje, tai puikus būdas nuo pietų ar vakarienės likusią virtą, keptą ar atroškintą vištieną, kurią belieka susmulkinti. Lietinius su vištiena valgykite su grietine ar jogurtu.

Roma Macijauskaitė

Maisto tinklaraščio „Skaniai ir lengvai“ puslapyje galima rasti pačių įvairiausių naminių receptų – nuo gėrimų, desertų iki sočių pagrindinių patiekalų. Tačiau mano akis užkliuvo už naminių prieskonių. Gal dėl to, kad tai nėra itin dažnai tinklaraštininkų įrašuose randami receptai. O gal dėl to, kad...