prieskoniai

prieskoniai

Prieskonis - prieskoninių augalų dalys ir jų mišiniai, suteikiantys skonį, aromatą ir spalvą gaminamam patiekalui. Svarbiausia paskirtis — pagerinti maisto skonį ir aromatą, sukelti apetitą, o kartais užslėpti nepageidaujamas savybes. Vartojamos įvairios augalų dalys: džiovintos sėklos, vaisiai, šaknys, žievė grūdelių, lapelių, žiedų, šaknų miltelių pavidalais. Aliejiniai prieskonių mišiniai ne tik sustiprina patiekalo skonį, bet ir padidina jo kaloringumą. Prieskoniai skiriasi nuo žalumynų. Lapinės, žaliosios augalų dalys taip pat tinka pagardinti maistą, tačiau jos (pvz., krapai) gali būti naudojamos šviežios, o prieskoniai – tik sudžiovinti.

Kuriose miško ir sodo gėrybėse daugiausia vitaminų?
2016 m. liepos 27 d. 00:00
Saulėtoji vasara žeria ant mūsų stalų sveikąsias gėrybes. Daržuose veši daržovės , soduose – „skaniomis“ spalvomis noksta vaisiai, o miškai traukia...
Kelionė po Šri Lanką, kur yra net 8 UNESCO pasaulio paveldo architektūros paminklai  (3)
2016 m. liepos 24 d. 00:00
Keliauti lėtai populiaru tapo palyginti neseniai. Tada, kai įsibėgėjo lėtojo maisto, lėtojo miesto ir visos kitos lėtojo judėjimo tendencijos. Ieva...
Vištiena įdaryta paprika  (4)
2016 m. liepos 22 d. 00:03
Už receptą dėkojame feisbuko puslapio „Samčio užrašai“ autorei Odetai.
Maisto prekės, už kurias lietuviai negailėjo ir „neįsivaizduojamų“ sumų: tai buvo svajonių objektas  (166)
2016 m. liepos 21 d. 18:55
Tikriausiai kiekvienas turime kokių nors nostalgiškų prisiminimų iš tų laikų, kai...
Išsiaiškino, kokius produktus lietuviai perka dažniausiai  (6)
2016 m. liepos 21 d. 14:18
Lietuvių labiausiai vartojamų maisto produktų sąraše rikiuojasi duona, sviestas,...
Be šito nepavyks sulieknėti: kaip pagreitinti medžiagų apykaitą  (20)
2016 m. liepos 19 d. 06:30
Jei nepaisant pastangų nereikalingi kilogramai niekaip netirpsta, greitai randame kaltininką. Daugelio manymu, kaltininkas – sulėtėjusi medžiagų apykaita ,...
Kepkite drąsiai: prieskonis, gebantis sumažinti kancerogenų kiekį  (6)
2016 m. liepos 15 d. 00:00
Norint sumažinti kancerogenų, susidarančių termiškai apdorojant mėsą, kiekį, reikia panaudoti vos vieną komponentą – raudonėlį, tvirtina JAV mokslininkai.
Natūralaus šilko istorijos pradžia – arbatos puodelyje
2016 m. liepos 11 d. 09:53
Kauno technologijos universiteto (KTU) Medžiagų inžinerijos katedros docentė Eglė...
Skanūs ir sveikesni grilio patiekalai: išmėginkite!  (1)
2016 m. liepos 9 d. 00:00
Atrodo, kad vasara turėtų būti pats sveikiausias laikas: pats sezonas vietinių...
Nacionalinė šefų rinktinė pasaulio kulinarijos olimpiadoje kausis už Lietuvą  (1)
2016 m. liepos 8 d. 15:19
Birželio 29 dieną, trečiadienį, 18.00 val. restorano „The Gallery“ terasoje...
Dietiniai kotletukai: nežinau, ko juose daugiau – skonio ar naudos
2016 m. liepos 3 d. 00:00
Vasara yra palankiausias metas laikytis dietos. Dabar gausu daržovių ir vaisių. Tačiau mūsų organizmui būtina gauti ir mėsos. Galbūt sultingų kotletukų su...
SKANUMĖLIS: bulvių ir sūrio keksiukai  (1)
2016 m. liepos 1 d. 13:09
Skanučiai vištienos kotletukai, kurie patiks net ir išrankiausiems vaikams
2016 m. birželio 30 d. 14:44
Šie be galo gardūs kotletukai tikrai patiks net ir tiems vaikams , kurie, rodos, nieko...
5 gardžios ir sveikos sriubos, kurios padės sulieknėti  (2)
2016 m. birželio 30 d. 10:15
Šiuolaikinei moteriai aktualiausia tema yra kaip sulieknėti ir atrodyti stulbinančiai! Alinančios dietos, sportas be poilsio dienų bei noras numesti svorį kuo...
Įspėja dėl „amžinų“ kasdienių produktų: dauguma žmonių apsigauna taip manydami  (7)
2016 m. birželio 28 d. 12:29
Tam tikrą mūsų kasdienio vartojimo produktų dalį sudaro ilgo galiojimo terminu pasižymintis gaminiai, dažniausiai ilgai išliekantys dėl sudėtyje esančių...
Daržovių kugelis: tikras gardumėlis ir jokių nereikalingų kalorijų  (5)
2016 m. birželio 22 d. 14:57
Kugelis – lietuvių ypatingai pamėgtas patiekalas, atkeliavęs iš žydiškos...
Pomidorų padažas ir kečupas: skiriasi ne tik indas, bet ir sudėtis  (17)
2016 m. birželio 20 d. 17:30
Vieniems pomidorų padažas ir kečupas – vienas ir tas pats. Kitiems – du skirtingi...
Sparčiai plinta nauji narkotikai: naudoja kaip vaistus, o po to koma, vėžys ir mirtis  (191)
2016 m. birželio 19 d. 00:04
Padėtis narkotikų rinkoje darosi vis sudėtingesnė. Pastaruoju metu ėmė sparčiai...
Raugiame pirmuosius agurkėlius: ar jau bandėte šiuos 5 gardžiausius receptus?  (1)
2016 m. birželio 19 d. 00:00
Birželio mėnesį iš savo sodų ir daržų parsinešame pirmuosius šviežius agurkėlius. Triauškiame juos žalius, pjaustome į salotas, arba marinuojame.
5 skirtumai tarp pomidorų padažo ir kečupo
2016 m. birželio 18 d. 00:00
Vieniems pomidorų padažas ir kečupas – vienas ir tas pats. Kitiems – du skirtingi gaminiai. Kol dauguma žmonių neranda vieningo atsakymo, kulinarai tikina,...
5 skirtumai tarp pomidorų padažo ir kečupo
2016 m. birželio 17 d. 13:32
Vieniems pomidorų padažas ir kečupas – vienas ir tas pats. Kitiems – du skirtingi...
Sveikatinanti mityba: priemonė nuo cholesterolio ir aukšto kraujospūdžio  (12)
2016 m. birželio 13 d. 12:04
Sertifikuota mitybos specialistė Vaida Kurpienė dalinasi savo sezoninės virtuvės...
Ką reiškia mūsų sapnai  (5)
2016 m. birželio 12 d. 00:00
Sapnai – tai mūsų vidinio pasaulio atspindys. Jie yra tarsi pasąmonės laiškai...
Efektyviausia dieta kiekvienam Zodiako ženklui  (2)
2016 m. birželio 11 d. 00:00
Jei mėgstate skaniai pavalgyti (o kas gi nemėgsta!), o išbandytos dietos nepadeda, gal metas kreiptis į žvaigždes? Astrologija gali padėti susigaudyti, kad...
Emigrantas palygino „Lidl“ ir kitas parduotuves: yra silpnų vietų  (242)
2016 m. birželio 6 d. 13:52
Kadangi Lietuvą galima pasveikinti su prekybos centrų „Lidl“ atidarymu, tai nutariau trumpai pasidalinti savo patirtimi, kaip Anglijos „Lidl“ atrodo...
Tobuli vištienos suktinukai su bulvėmis
2016 m. birželio 6 d. 10:49
Kokia tikimybė, kad kažkada gyvenime susirgsite vėžiu  (67)
2016 m. birželio 5 d. 21:05
Navik o ląstelės keičiasi ir evoliucionuoja lygiai tai pat, kaip laukiniai gyvūnai....
Lietuviškose žolelėse – tikri lobiai  (3)
2016 m. birželio 5 d. 00:00
Iš tolimų šalių kasmet vis ateina naujos panacėjos. tačiau ar žinote, kad daugelį...