prieskoniai

prieskoniai

Prieskonis - prieskoninių augalų dalys ir jų mišiniai, suteikiantys skonį, aromatą ir spalvą gaminamam patiekalui. Svarbiausia paskirtis — pagerinti maisto skonį ir aromatą, sukelti apetitą, o kartais užslėpti nepageidaujamas savybes. Vartojamos įvairios augalų dalys: džiovintos sėklos, vaisiai, šaknys, žievė grūdelių, lapelių, žiedų, šaknų miltelių pavidalais. Aliejiniai prieskonių mišiniai ne tik sustiprina patiekalo skonį, bet ir padidina jo kaloringumą. Prieskoniai skiriasi nuo žalumynų. Lapinės, žaliosios augalų dalys taip pat tinka pagardinti maistą, tačiau jos (pvz., krapai) gali būti naudojamos šviežios, o prieskoniai – tik sudžiovinti.

Į Vilnių atvykstantis M. Raabe lietuvius „laiko mašina“ nukels kone šimtmečiu atgal į praeitį  (25)
2016 m. rugpjūčio 31 d. 08:50
Kur keliautumėte, jei turėtumėte laiko mašiną? Atgal į praeitį, o gal pirmyn į ateitį? Panašu, kad atlikėjas Maxas Raabe (53) turi atsakymą ir pasiūlymą...
Lietuviško debiuto Pasaulio ralio kroso čempionate „prieskoniai“: vėluojančios detalės ir laiko deficitas  (5)
2016 m. rugpjūčio 30 d. 14:54
Prieš šį savaitgalį Prancūzijoje „Loheac-Bretagne“ trasoje vyksiančio Pasaulio ralio kroso čempionato etapo kovas lenktynininko Nerijaus Naujokaičio...
Gruzija – čia turėtų patikti ne tik tikrų vyrų išsiilgusioms moterims  (7)
2016 m. rugpjūčio 27 d. 00:10
Kad ir kaip norėtųsi Gruzijos pietvakariuose įsikūrusį Batumį vadinti Juodosios jūros...
Pačios gardžiausios šaltos sriubos: moliūgų, cukinijų ir pomidorų
2016 m. rugpjūčio 25 d. 00:00
Kai už lango vis dar vasara, tikrai paskutinis dalykas kurį norite padaryti – tai...
Vokietija gyventojus ragina kaupti atsargas: kodėl dabar ir ko galima baimintis?  (429)
2016 m. rugpjūčio 24 d. 11:12
Praėjusią savaitę Vokietijos institucijos parengė naują valstybės gynybos planą. Juo...
Ką valgyti, norint turėti geresnę odą
2016 m. rugpjūčio 21 d. 00:00
Dietologė Christine Bailey atskleidžia geriausius maisto produktus ir maistingas medžiagas puikiai odai.
Egiptas: kada keliauti ir ko verčiau niekada nedaryti?
2016 m. rugpjūčio 20 d. 00:00
Vieniems Egiptas – tai faraonų piramidės ir aplink kiek akys mato plytinti smėlio karalystė. Kitiems – ištisus metus šviečianti saulė, žemiau 25...
Baltos šypsenos link: kaip išsibalinti dantis pačiai  (1)
2016 m. rugpjūčio 20 d. 00:00
Sakoma, kad baltai spindinti šypsena kuria žavios, bendraujančios ir savimi...
Egiptas: kada keliauti, ką išbandyti privalu, o ko verčiau niekada nedaryti  (11)
2016 m. rugpjūčio 19 d. 11:00
Vieniems Egiptas – tai faraonų piramidės ir aplink kiek akys mato plytinti smėlio...
Populiarėja alkoholiniai kokteiliai, kuriems ingredientų tenka ieškoti darže
2016 m. rugpjūčio 19 d. 09:00
Kiekviena moteris galėtų daug papasakoti apie prieskonines žoleles sriuboje ir salotose,...
Trys greiti raugintų agurkų receptai ir pagrindinės konservavimo taisyklės  (3)
2016 m. rugpjūčio 18 d. 16:57
Norite tikrų raugintų agurkų žiemai? Pateikiame tris receptus ir pagrindines konservavimo taisykles: kokį vandenį, indus ir prieskonius pasirinkti.
Maisto technologė: visa tiesa apie parduodamus miltus  (5)
2016 m. rugpjūčio 16 d. 10:05
Miltus rastume daugelio pirkėjų kasdieniniuose krepšiuose, tačiau retas atkreipia dėmesį į ženklinimo etiketes. O informacija pateikta ant pakuočių gali...
Rankinės, pagardintos prieskoniais  (5)
2016 m. rugpjūčio 13 d. 00:00
Ką jūsų rankinė sako apie jus? Esate gaivi kaip levanda, o gal įsimintina ir aštri...
Prieskonių arbata ne tik gydo daugybę ligų, bet ir išvalo toksinus  (10)
2016 m. rugpjūčio 12 d. 06:30
Šis gėrimas pasižymi itin stipriomis priešuždegiminėmis savybėmis – naikina...
Žaliasis Kyšulys: jūros gėrybių, saulėtų paplūdimių ir geros nuotaikos salos  (6)
2016 m. rugpjūčio 8 d. 00:00
Gal esate matę airiškus marškinėlius su pavaizduotais metų laikais - keturiuose...
Greitas ir patikimas marinuotų agurkų receptas  (13)
2016 m. rugpjūčio 7 d. 00:00
Ką tik iš rūsio parnešiau paskutinį šiuo receptu pernai marinuotų agurkų stiklainį ir dabar jau receptą drąsiai galiu vadinti išbandytu.
Marinuoti agurkai „viens-du“  (24)
2016 m. rugpjūčio 5 d. 00:10
Viens-du ir pagaminau 12 stiklainių.
10 geriausių agurkų konservavimo receptų  (21)
2016 m. rugpjūčio 3 d. 10:39
Vienoje vietoje surinkome net 10 pačių geriausių agurkų konservavimo receptų!...
Saldžiarūgščiai agurkėliai  (21)
2016 m. liepos 30 d. 00:00
Saldžiarūgščių marinuotų agurkėlių skonis tikrai nuostabus, o ir pagaminti juos...
Kuriose miško ir sodo gėrybėse daugiausia vitaminų?  (1)
2016 m. liepos 27 d. 00:00
Saulėtoji vasara žeria ant mūsų stalų sveikąsias gėrybes. Daržuose veši daržovės...
Kelionė po Šri Lanką, kur yra net 8 UNESCO pasaulio paveldo architektūros paminklai  (3)
2016 m. liepos 24 d. 00:00
Keliauti lėtai populiaru tapo palyginti neseniai. Tada, kai įsibėgėjo lėtojo maisto, lėtojo miesto ir visos kitos lėtojo judėjimo tendencijos. Ieva...
Vištiena įdaryta paprika  (4)
2016 m. liepos 22 d. 00:03
Už receptą dėkojame feisbuko puslapio „Samčio užrašai“ autorei Odetai.
Maisto prekės, už kurias lietuviai negailėjo ir „neįsivaizduojamų“ sumų: tai buvo svajonių objektas  (166)
2016 m. liepos 21 d. 18:55
Tikriausiai kiekvienas turime kokių nors nostalgiškų prisiminimų iš tų laikų, kai...
Išsiaiškino, kokius produktus lietuviai perka dažniausiai  (6)
2016 m. liepos 21 d. 14:18
Lietuvių labiausiai vartojamų maisto produktų sąraše rikiuojasi duona, sviestas,...
Be šito nepavyks sulieknėti: kaip pagreitinti medžiagų apykaitą  (20)
2016 m. liepos 19 d. 06:30
Jei nepaisant pastangų nereikalingi kilogramai niekaip netirpsta, greitai randame...
Kepkite drąsiai: prieskonis, gebantis sumažinti kancerogenų kiekį  (6)
2016 m. liepos 15 d. 00:00
Norint sumažinti kancerogenų, susidarančių termiškai apdorojant mėsą, kiekį, reikia panaudoti vos vieną komponentą – raudonėlį, tvirtina JAV mokslininkai.
Natūralaus šilko istorijos pradžia – arbatos puodelyje
2016 m. liepos 11 d. 09:53
Kauno technologijos universiteto (KTU) Medžiagų inžinerijos katedros docentė Eglė Kumpikaitė, dėstanti Mados inžinerijos studijų programoje, edukacinių ir...
Skanūs ir sveikesni grilio patiekalai: išmėginkite!  (1)
2016 m. liepos 9 d. 00:00
Atrodo, kad vasara turėtų būti pats sveikiausias laikas: pats sezonas vietinių...
Nacionalinė šefų rinktinė pasaulio kulinarijos olimpiadoje kausis už Lietuvą  (1)
2016 m. liepos 8 d. 15:19
Birželio 29 dieną, trečiadienį, 18.00 val. restorano „The Gallery“ terasoje...