Finalas – Rygoje arba Helsinkyje?

„Ką pažadėtume, tą ir įgyvendintumėme – ne taip, kaip būna kitais atvejais. Manau, turėtume būti pakankamai patrauklūs kandidatai“, – DELFI teigė Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) generalinis sekretorius Mindaugas Špokas.

Praėjusį savaitgalį jis kolegoms iš trijų valstybių, kurių krantus taip pat skalauja Baltijos jūra, pasakojo, kokie rūpesčiai iškyla organizuojant Europos pirmenybes.

2017 metais tai padaryti kartu su lietuviais norėtų latviai, estai ir suomiai. Šių šalių federacijų prezidentai ir generaliniai sekretoriai Panevėžio arenos tribūnose šeštadienį ir sekmadienį stebėjo LKF taurės finalo ketverto turnyrą, o užkulisiuose diskutavo dėl bendrų ateities projektų.

„Kol nėra aiškus būsimas čempionato formatas ir organizavimo sąlygos, kalbėti konkrečiai dar sunku. Bet visi išreiškė norą rengti pirmenybes 2017 metais. Šio regiono krepšiniui tai būtų didelis postūmis į priekį“, – sakė M. Špokas.

Anot jo, jei keturios valstybės išties pasiryžtų teikti bendrą paraišką Tarptautinės krepšinio federacijos Europos padaliniui („FIBA Europe“), realiausia, kad Lietuva pretenduotų surengti vienos iš pirmo etapo grupių turnyrą, o atkrintamos varžybos ir finalai vyktų Rygoje arba Helsinkyje.

M. Špoko teigimu, tokiam modeliui pritaria ir premjeras Algirdas Butkevičius, mat šaliai tenkanti finansinė našta būtų lengvesnė nei 2011 metais, kuomet Lietuva viena organizavo Europos vyrų čempionatą. Beje, pastarųjų pirmenybių organizaciniam komitetui vadovavo būtent M. Špokas.

Iki šiol nuo 1935 metų rengiamus Europos krepšinio čempionatus visuomet priimdavo viena valstybė. Tiesa, sekdamos futbolo madomis, prieš trejus metus Prancūzijos, Vokietijos, Italijos ir Kroatijos federacijos buvo iškėlusios bendrą kandidatūrą organizuoti turnyrą 2015 metais, bet ją nukonkuravo Ukraina.

Tuo tarpu 2015 metų Senojo žemyno moterų pirmenybių šeimininkėmis pirmą kartą bus dvi šalys: Vengrija ir Rumunija.

Kreipsis oficialiu raštu

Lietuva, Latvija, Estija bei Suomija neatsisako ir planų siūlyti 2015 metų Europos čempionatą perkelti iš Ukrainos į Baltijos regioną.

Ar politinį ir ekonominį nestabilumą išgyvenantiems ukrainiečiams galima palikti teisę organizuoti pirmenybes, „FIBA Europe“ valdyba spręs gegužės viduryje.

Artimiausiomis savaitėmis Baltijos šalys ketina oficialiu raštu kreiptis į „FIBA Europe“, prašydamos išdėstyti sąlygas, kuriomis čempionatas prireikus galėtų būti perkeltas į kitą vietą. Apie tai bus diskutuojama ir su balandį į Rygą atvyksiančiais „FIBA Europe“ administracijos atstovais.

„Jau daug pretendentų pareiškė norą padėti Ukrainai. Bet pirma reikia sužinoti, ar reikėtų mokėti mokestį už teisę rengti pirmenybes, ir tada bus galima eiti į priešakines eiles. Mums ne tas pats, kur vyks turnyras, nes jame bus galima laimėti kelialapius į Rio de Žaneiro olimpines žaidynes. Vien dėl to norėtume, kad Lietuvos rinktinė bent dalį čempionato žaistų namuose“, – aiškino M. Špokas.

Norą perimti čempionato ar jo dalies organizavimą iš Ukrainos jau yra pareiškusi Prancūzija su Vokietija, Lenkija su Čekija, tarp galimų pretendentų taip pat minimos Ispanija, Turkija, Kroatija, Austrija. Jei „FIBA Europe“ vadovybė nuspręstų perkelti turnyrą iš Ukrainos, neatmetama galimybė, kad Aleksandro Volkovo vadovaujamai šios šalies federacijai būtų pasiūlyta organizuoti pirmenybes 2017 metais.

Ruošiasi rinkimams

Panevėžyje vykusiame susitikime keturių valstybių federacijų vadovai taip pat derino savo poziciją dėl gegužę vyksiančių „FIBA Europe“ prezidento rinkimų.

Praėjusį mėnesį FIBA kongrese Stambule savo programą pristatė pagrindiniu favoritu laikomas Turkijos krepšinio federacijos prezidentas Turgay Demirelis.

Kitas kandidatas – Makedonijos federacijos vadovas Danielis Dimevskis – ketina artimiausiu metu pats aplankyti Baltijos šalis.

„T. Demirelis konkrečiai atsakė į mus dominančius klausimus, kalbėjo rimtai. D. Dimevskis irgi nori atvykti prisistatyti – neišklausyti būtų nemandagu“, – teigė M. Špokas.

Primename, kad šiuo metu „FIBA Europe“ prezidento pareigas laikinai eina belgas Cyrielis Coomansas, kuris pakeitė praėjusių metų birželį mirusį islandą Olafurą Rafnssoną.

Svečius pribloškė taiklūs žiūrovai

Anot M. Špoko, Panevėžyje lankęsi Latvijos, Estijos ir Suomijos federacijų vadovai liko sužavėti Prienų „TonyBet“ komandos benefisu.

Kukliausią biudžetą iš LKF taurės finalo ketverto dalyvių turinti ekipa iš pradžių pusfinalyje pranoko Kauno „Žalgirį“ 84:76, o finale palaužė ir Vilniaus „Lietuvos rytą“ 92:91.

Ne ką mažesnį įspūdį svečiams padarė ir taikliarankiai Panevėžio žiūrovai. Vienas jų šeštadienį taikliai švystelėjo kamuolį iš aikštės vidurio ir laimėjo šaldytuvą su gaiviaisiais gėrimais, kitas sekmadienį pakartojo tą patį ir papildė savo kišenę 50 tūkst. litų.

„Svečiai tokių dalykų gyvenime nebuvo matę. Jie sakė, kad lietuviams panašių konkursų geriau nerengti“, – juokėsi M. Špokas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)