Ieškodami Europos miestų, kur neišleistumėte krūvos pinigų, amerikiečiai atsižvelgė į tokius veiksnius kaip skrydžių kainos, išlaidos viešbučiams, maistui bei pramogoms, rašo usatoday.com.

Skrydžiai į kai kuriuos straipsnyje minimus miestus vasaros sezonu kainuoja nepigiai, tad siūlomi keli būdai, kaip šias išlaidas sumažinti.

Nors pigiai keliauti galima ir po Vakarų Europą, geriausių pasiūlymų ieškantieji, anot autorių, turėtų žvalgytis į senojo žemyno rytus.

Bulgarija
Sofija, Bulgarija

Remiantis „Price of Travel‘s European 3 Star Traveler Index“, kuris lygina miesto centre esančių ir gerai vertinamų trijų žvaigždučių viešbučių, transporto, laisvalaikio pramogų bei maisto ir gėrimų kainas Europos šalyse, Bulgarijos Sofijos miestas pelnytai įvardijamas kaip pats pigiausias Europos miestas turistams 2013 metams.

Skaičiuojama, kad per dieną jame išleisite mažiau nei 50 USD (132 Lt). Į šį miestą iš kitų Europos miestų ją galima pasiekti pasinaudojus tokių pigių skrydžių bendrovių kaip „easyJet“ ir „Wizz Air“ paslaugomis. Jeigu nuspręsite rinktis autobusą ar traukinį, nusiteikite ilgai kelionei.

Berlynas
Berlynas, Vokietija

Šiame mieste galima sutaupyti renkantis vietą nakvynei. Kaip skelbia CNN, Berlyne už penkių žvaigždučių viešbutį mokėsite pigiau nei kitur. Jeigu nedomina prabangūs viešbučiai, mieste gausu nebrangių nakvynės namų ir jaukių viešbutukų. 

Jei jums svarbus maistas bei laisvalaikis, Berlynas taip pat labai geras pasirinkimas. Remiantis „Price of Travel‘s European 3 Star Traveler Index“ duomenimis, per dieną turistas Berlyne išleistų vidutiniškai 108 skaičiuojant doleriais (285 Lt).

Tiesa, vykstantiems į Berlyną turistams didžiausią galvos skausmą kelia euras. Leidinio „The Economist“ teikiamas vadinamasis mėsainio indeksas atskleidžia, jog euras pervertinamas maždaug 12 proc. Tai reiškia, jog valiutos kursas į Berlyną atvykusiems ne euro zonos gyventojams - ne itin draugiškas. 

Ryga
Ryga, Latvija

Ryga – Europos miestas, kurį pigiai pakeliauti norintys turistai gali vadinti tikru rojumi. Hotel.com sudarytame „Hotel Price Index“ indekse Ryga įvardijama kaip antras pigiausias Europos miestas pagal išlaidas apgyvendinimui. Už naktį Rygoje teks pakloti vidutiniškai 82 USD (216 Lt). Latvijos sostinę taip pat labai gerai vertina ir „Price of Travel‘s European 3 Star Traveler Index“ bei „European 3-Star Traveler Index“.

Lisabona, Portugalija 

Lisabona išsiskiria žemomis pavasario ir vasaros skrydžių kainomis. Pavyzdžiui, iš San Francisko nuskristi į Lisaboną yra dvigubai pigiau negu į Londoną. Anot hotels.com svetainės Viešbučių kainų indekso, 2012 metais apgyvendinimo šiame mieste kainos smuko 7 proc. ir dabar vidutinė nakvynės kaina Lisabonos viešbučiuose siekia 115 USD (300 litų) už parą.

Iššūkiai taupantiems yra panašūs kaip ir Berlyne, nepatrauklus euro keitimo kursas.

Kijevas yra šalyje, kuri neseniai pateko į dešimties vietovių, kurias galima pigiai aplankyti, sąrašą.

2013 metų Europos keliautojų su kuprinėmis indeksas nurodo, jog Kijeve kasdienės išlaidos nakvynei, maistui, transportui ir kai kurioms veikloms sudaro vos 26 USD (67 litus). Žurnalo „The Economist“ „Big Mac“ indeksas rodo, kad Ukrainos grivina dolerio atžvilgiu yra nuvertinta beveik 50 proc. Tai suteikia keliautojams dar daugiau išlaidavimo laisvės.

Šis miestas siūlo daug privalumų, bet pasižymi ir aukštesnėmis kelionės lėktuvu kainomis. Pigių skrydžių bendrovės neteikia daug paslaugų, o tai reiškia, kad taupymo galimybės yra ribotos. Taigi jei norite sutaupyti, sekite didžiųjų oro linijų bendrovių, skraidinančių į šią šalį, išpardavimus. 

Pavasario ir vasaros skrydžių kainos į Stambulą būna vienos žemiausių Europoje. Nors tai atrodo netikėta, turint galvoje, kad skrydis į Turkiją gali trukti ilgiau negu į kitus Europos miestus, šis faktas yra logiškai paaiškinamas: Stambulas yra tapęs pasauliniu skrydžių centru, kuriame didžiulė konkurencija verčia laikyti žemas kainas.

Atsižvelgus į gausybę ekonomiškų nakvynės variantų, Stambulas užsitikrino vietą ir 2013 metų Europos keliautojų su kuprinėmis indekse.

Iššūkiai taupantiems: jeigu nenorite skraidyti tarp miestų, Stambulas yra pakankamai nutolęs nuo išmintų Europos kelių, todėl turintiems „Eurail“ pasą ar keliaujantiems autobusu, suderinti kelionę į šį didmiestį su stotelėmis kituose Europos miestuose gali būti sudėtinga. Nors kainų paisantiems keliautojams Stambulas gali būti pakankamai draugiškas, šiame didmiestyje yra daugybė restoranų, barų ir kavinių, kurios gali greitai patuštinti jūsų piniginę, jei nuspręsite jose lankytis.

Per pastarąjį dešimtmetį šio miesto populiarumas paskatino kelti kainas, bet Praha vis dar gali būti laikoma įspūdingu, nebrangiu miestu, ypač keliautojams su kuprinėmis, ieškantiems kuklios nakvynės. 2013 metų Europos keliautojų su kuprinėmis indeksas skelbia, jog per vieną dieną nakvynei, maistui, gėrimams ir pramogoms pakanka 41 USD (106 litų). Netgi nenorintys veržtis diržų gali aptikti naudingų variantų: anot hotels.com Viešbučių kainų indekso, vidutinė nakvynės Prahos viešbučiuose kaina siekia 107 USD (278 litus). Šiame mieste nebrangu ir ką nors švęsti: pintprice.com nurodo, kad bokalas (1 pinta) alaus Prahoje vidutiniškai kainuoja 1,06 USD (2,75 lito).

Budapeštas, Vengrija
Budapeštas, Vengrija

Budapeštas dėl daugelio priežasčių vadinamas nebrangiu miestu Europoje – čia nesunku pigiai pavalgyti, išgerti ir pasižiūrėti įdomybių, neišleidžiant daug pinigų. Apsistoti Budapešte irgi nėra brangu – vidutiniškai už paros nakvynę iki 100 USD (264 Lt). O dauguma SPA su terminėmis voniomis, kuriomis garsėja miestas, yra už prieinamą kainą.

Pavyzdžiui, „Dandar Bath“ SPA trečiadieniais daromos nuolaidos ir apsilankymas čia tekainuos 4 USD (10 Lt). Be to, Budapeštas yra už trijų valandų kelionės nuo Vienos, į kurią skrydžiai pavasarį ir vasarą gerokai pigesni. Budapeštą taip pat galima pasiekti iš kitų Europso miestų, į kuriuos skraidina pigių skrydžių bendrovės „easyJet“ ir „Ryanair“.

Krokuva
Krokuva, Lenkija

Krokuva turistams yra vienas iš prieinamų miestų - čia pigu apsistoti. Remiantis „European Backpacker Index for 2013“ duomenimis, tai trečias pagal pigumą miestas Europoje, o pagal „European 3-Star Traveler Index“ – ketvirtas pigiausias miestas. Žygeiviai su kuprine per dieną jame išleis apie 25 USD (66 Lt), o mėgstantys keliauti taupiau – 58 USD (153 Lt).

Jei norite tikrai pigiai suskraidyti į Krokuvą, teks nuolat sekti pasiūlymus arba pasukti galvą, kaip susidėlioti pigų maršrutą iš kelių skrydžių. Krokuva gal kiek brangesnė, lyginant su kitais Lenkijos miestais, tačiau jame gausu istorinių pastatų  - daugumos nesugriovė Antrojo pasaulinio karo metais  ir gausu įvairių pramogų.

Vilnius, Lietuva

Lonely Planet“ vadina Vilnių jausmingu ir ekscentrišku miestu, kuriame vieni pigiausių viešbučių Europoje. „Hotels.com's Hotel Price Index“ duomenimis, Vilniuje už naktį viešbutyje sumokėsite vidutiniškai apie 80 USD (211 Lt), na o ši suma prieinama taupiai keliaujantiems amerikiečiams.

"Paminėkime palankų valiutos keitimo kursą, valiūkiškas pramogas, didžiausią Europoje barokinį senamiestį, ir belieka vyktį į šį intriguojantį, prieinamą miestą", - siūloma turistams.

Iššūkiai taupantiems taip pat pirmiausiai susiję su skrydžiais: jie yra brangesni, nei į kitus didžiuosius Europos oro uostus. Visgi prieš perkant brangesnius lėktuvo bilietus, vertėtų pasidomėti „Ryanair“ ir „Wizz Air“ pasiūlymais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (75)